x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Indiferent de anotimp, grădina poate fi un adevărat spectacol

Indiferent de anotimp, grădina poate fi un adevărat spectacol

de Cornelia Constantin    |    15 Ian 2009   •   00:00

Vi s-a întâmplat să răsfoiţi o carte de specialitate sau o revistă de grădinărit şi să găsiţi acolo exact ce vă trebuie pentru grădină? Puteţi găsi soluţii şi aşa.



Grădina are două funcţii, indiferent de modul cum este ea gândită şi amenajată: utilitar şi decorativ. Şi dacă totul este organizat cu atenţie şi grijă, ea poate fi un adevărat spectacol, indiferent de anotimp. Revenim în acest număr cu imagini şi propuneri despre cum aţi putea să vă amenajaţi grădina. Ca de obicei, analizaţi şi aplicaţi doar ceea ce este în avantajul dumneavoastră. De exemplu...

O DENIVELARE CA O PROVOCARE
Dacă aveţi în grădină o denivelare, ea nu trebuie să reprezinte un motiv de supărare, ci o provocare. E adevărat că nu e mereu simplu să adaptaţi ideea de grădină la amplasamentul existent, dar dacă vă străduiţi veţi ajunge la o soluţie similară celei din imaginea alăturată. Sau, dacă nu sunteţi neapărat un fan al bazinelor şi lacurilor, puteţi să folosiţi ideea pentru crearea unor mici zone terasate. Puteţi planta bulbi de primăvară pe aceste spaţii sau plante perene, care se vor pune frumos în valoare tocmai din cauza denivelării menţionate. Va trebui să aveţi grijă la talia plantelor folosite, aşa încât unele să nu fie foarte înalte, iar altele foarte scunde, dar să aibă aceeaşi perioadă de înflorire.

ALEE COLORATĂ, ÎN LOC DE PÂRÂU
Cu siguranţă, apa este un element foarte important pentru o grădină reuşită. Însă, e drept, o astfel de grădină nu e tocmai uşor de realizat sau de întreţinut. Dacă vă doriţi efectul decorativ al unui curs de apă, dar fără să aveţi şi problemele care decurg din întreţinerea lui, designerii britanici vă propun următorul lucru: o alee colorată, şerpuită şi foarte atractivă. Sunt suficiente materiale de construcţie care să vă permită realizarea unei astfel de alei. Nu trebuie decât să ştiţi exact ce vreţi. Un aspect de reţinut este şi sincronizarea cromatică a aleei cu straturile de flori din grădină.

GRĂDINA MEREU VERDE
O grădină cu plante mereu verzi poate să rezolve elegant problema decorului pe timp de iarnă şi este şi foarte uşor de întreţinut, în comparaţie cu alte tipuri de grădini. Însă, atunci când vrei să ai în grădină pe toată suprafaţa disponibilă, un joc de apă şi... plante verzi, nu mai e chiar simplu. Trebuie să apelezi la o firmă specializată în realizarea bazinelor, şi la noi în ţară nu-s prea multe. Cu atât mai mult cu cât vrei şi o treabă de calitate. Este mai degrabă un proiect de viitor, pentru acel moment când şi piaţa va putea să-l susţină practic. Însă nu renunţaţi la plan din această cauză. În materie de plante decorative prin frunziş, oferta este şi acum una generoasă. Aşa că măcar o parte a problemei se poate rezolva uşor.

FORMAL SAU INFORMAL
În general, formele geometrice ca amenajare de grădină ţin de curentul formal. Totul este aranjat şi disciplinat, spune ceva anume, iar plantele folosite nu sunt foarte multe şi nici nu au flori în culori variate. Curentul informal este flexibil, multicolor şi este parcă rupt din natură. Aici regulile nu sunt clare, fantezia fiind cea care dictează. Alăturat vedeţi câteva exemple care ilustrează ambele curente aşa încât vă puteţi face o idee despre ce presupune fiecare. Depinde de dumneavoastră dacă vă doriţi şi copaci sau arbuşti pe lângă straturile cu flori. Însă trebuie să vă spun că o grădină care conţine numai flori (care au în general talii sub 70 cm) nu are întindere pe verticală, orizontul său e oarecum plat şi riscă să plictisească din punct de vedere vizual. Aşa că poate n-ar trebui să neglijaţi acest aspect.

Info
Documentarea este un aspect important. Chiar dacă sunteţi un grădinar experimentat, apar mereu lucruri noi, pe care e bine să le cunoaşteţi. Altele se schimbă, precum media temperaturilor anuale sau nivelul precipitaţiilor. Sau poate că vreţi să schimbaţi anumite plante din grădină care n-au avut aşa un randament deosebit. Mai sunt şi evenimente internaţionale din domeniul amenajărilor exterioare, şi nu numai, care merită atenţie. Poate că primăvara sau vara, atunci când se petrec cele mai multe astfel de evenimente, nu aveţi timp să le urmăriţi. Acum e numai bine să vă puneţi la curent cu noutăţile. Dacă sunteţi un grădinar la început de drum, documentarea este absolut necesară. Ea vă ajută să porniţi cu dreptul şi să evitaţi anumite probleme.

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde