x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Informatii juridice

Informatii juridice

14 Iul 2005   •   00:00

Ocrotirea patrimoniului cultural mobil (2)


Vanzarea publica a bunurilor culturale mobile clasate, aflate in proprietate sau intermedierea vanzarii se efectueaza numai prin agentii economici autorizati, in conditiile legii. Agentii economici autorizati au obligatia de a instii- nta in scris, in termen de 5 zile de la data ofertei, Directiile Judetene pentru Cultura si Patrimoniul Cultural de existenta unor bunuri de a fi clasate.

Agentii economici au obligatia ca, in termen de 3 zile de la data inregistrarii in registrul propriu al bunurilor clasate in tezaur, sa comunice in scris Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul Cultural punerea acestora in vanzare.

Bunurile culturale mobile, proprietate a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, clasate in tezaur, pot face obiectul unei vanzari publice numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune de catre statul roman, prin Ministerul Culturii.

Directiile Judetene pentru Cultura si Patrimoniul Cultural sunt obligate sa transmita Ministerului Culturii, in termen de 3 zile de la primirea comunicarii scrise a agentului economic autorizat, inregistrarea privind punerea in vanzare a unui bun cultural mobil-clasat in tezaur.

Termenul de exercitare a dreptului de preemtiune al statului este de maximum 30 de zile, calculat de la data inregistrarii comunicarii sus-aratate, iar valoarea de achizitionare este cea negociata cu vanzatorul sau cu agentul economic autorizat, ori cea rezultata din licitatie publica. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la dreptul de preemtiune al statului atrage dupa sine nulitatea absoluta a vanzarii.

Un alt aspect de interes se refera la donatiile al caror obiect este format de bunurile culturale mobile sau succesiunile in care se includ astfel de bunuri.

Astfel de donatii facute in favoarea institutiilor publice specializate ori cultelor religioase sunt scutite de orice taxe.

Persoanele fizice sau juridice de drept privat, proprietare ale bunurilor culturale mobile clasate, au obligatia de a anunta in scris Directiile Judetene pentru Cultura, in termen de 15 zile de la data transferarii unui astfel de bun in proprietatea altei persoane, precum si de la data instituirii unui drept real asupra unui astfel de bun.

Donatiile sau legatele privind bunurile culturale mobile, efectuate in favoarea statului, unitatilor administrativ-teritoriale sau cultelor religioase sunt scutite de orice taxe. Referitor la dezbaterea succesiunii unei persoane, care a avut in patrimoniul sau asemenea obiecte, legea stabileste ca succesorii rezervatari sunt scutiti de taxele succesorale pentru bunurile culturale mobile clasate, care fac parte din masa succesorala.

In cazul celorlalti succesori, acestia pot ceda, in contul taxelor succesorale, astfel de bunuri, care vor intra in proprietatea publica si vor fi date, potrivit legii, in administrarea institutiilor publice specializate, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.

In ceea ce priveste persoanele fizice, propri- etare ale unui bun cultural mobil clasat in tezaur, din a caror declaratie pe proprie raspun- dere rezulta ca nu au posibilitati financiare pentru acoperirea cheltuielilor de conservare si restaurare, aceste operatiuni pot fi finantate, partial sau integral, de la bugetul de stat ori de la bugetele locale.

In cazul vanzarii ulterioare a acestor bunuri culturale mobile, costurile operatiunilor de restaurare si conservare vor fi restituite de proprietarul-vanzator institutiei finantatoare. De notat faptul ca noua lege nu mai prevede, asa cum o facea cea abrogata, obligatia notariatelor, care iau cunostinta de existenta unor bunuri din patrimoniul cultural national, de a anunta, in termen de 15 zile, autoritatile competente in domeniu.

Ar mai fi de mentionat si ca bunurile culturale mobile, preluate in orice mod de autoritati ale statului, revendicate de proprietarii de drept, vor fi restituite acestora de catre institutiile care le-au preluat, pe baza unei hotarari judecatoresti definitive.

Actiunile in justitie sunt scutite de taxe judiciare de timbru. Institutiile detinatoare de arhive privind bunurile culturale mobile sunt obligate sa asigure accesul la documentele privind provenienta si preluarea acestora.

Notar public,
Mioara Velicu
×
Subiecte în articol: culturale mobile cultural