x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Inovaţii eco pentru spaţiul mansardei

Inovaţii eco pentru spaţiul mansardei

de Alina Iancu    |    20 Apr 2011   •   12:55
Inovaţii eco pentru spaţiul mansardei

Cărbunii şi petrolul sunt două dintre resursele epuizabile ale planetei folosite intens pentru producerea energiei electrice. În mod paradoxal, soarele generează anual un surplus de energie de 1.500 de ori mai mare decât consumul înregistrat la nivel global. Datorită multiplelor semnale de alarmă trase de-a lungul timpului cu privire la epuizarea resurselor, marile companii de cercetare încearcă să aducă soluţii inovatoare pentru valorificarea energiei solare, eoliene sau geotermale.

O astfel de cercetare s-a concretizat într-o fereastră de mansardă cu motor solar. Cu ajutorul acestui dispozitiv fereastră se închide şi se deschide de la distanţă, acţionată de o telecomandă. Fotocelula cu care este dotată captează energia solară şi o stochează într-o baterie, astfel că dispozitivul poate fi folosit indiferent că afară este sau nu soare. Sistemul este dotat şi cu senzori pentru depistarea umidităţii care vor închide ferestrele uitate deschise, în caz de ploaie. De asemenea, pot fi programate să se deschidă sau să se închidă la anumite intervale orare.

Reprezentanţii Velux spun că sistemul poate fi adaptat ferestrelor de mansardă deja existente, chiar şi în spaţii finalizate şi amenajate pentru că nu are nevoie de nici o sursă de energie electrică.

×
Subiecte în articol: fereastră mansarda solar eco