x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Interior stilizat

Interior stilizat

22 Apr 2005   •   00:00

INTERIOR
Acuratetea unui proiect de amenajare interioara se citeste cel mai bine imediat dupa materializarea lui. Am surprins o astfel de lucrare, unde interventia proprietarilor nu a stirbit cu nimic viziunea arhitectului Marius Petrescu. Atunci cand pentru o casa sau pentru un simplu apartament de bloc se colaboreaza cu specialisti, acestia concep un proiect relationat la stilul de viata al clientilor, dar totodata si cu noutatile din domeniul constructiilor, implicit al arhitecturii. Inca foarte putini beneficiari se consulta cu designeri sau arhitecti cand trebuie stabilit decorul interior, adica tot ceea ce inseamna mobilier, perdele, covoare, obiecte ce creioneaza atmosfera finala. Din aceasta cauza, obiectele si decoratiunile interioare sunt, de cele mai multe ori, alese la intamplare, in discordanta cu amenajarea propusa si materializata conform intelegerii initiale cu arhitectul.

Exista insa si cazuri fericite, cum este cel de fata, unde proprietarii au apelat la sugestiile semnatarului lucrarii, arh. Marius Petrescu. In acest mod, compromisurile au fost eliminate, rezultand un interior coerent, usor auster, dar expresiv. Liniile ferme ale mobilierului, textura finisajelor, modul de iluminare artificiala si prezenta tablourilor artistei Raluca Draniceanu contureaza un decor stilizat.

Adeptii acestui interior sunt un cuplu de tineri care au un stil de viata alert si care si-au dorit ca propria locuinta sa beneficieze in primul rand de mult spatiu si lumina.

Apartamentul a suferit transformari constructive radicale, permise de structura de rezistenta din grinzi masive si stalpi. Configurat ia compartimentarilor initiale a fost complet modificata, tocmai pentru a satisface nevoile de spatiu si luminozitate cerute de proprietari. In acest sens, arhitectul a conceput o zona diurna ampla, ce reuneste camera de zi cu locul pentru servit masa. Interesant este modul de demarcare a fiecarei destinatii in spatiul comun, realizata atat prin trucuri arhitecturale, cat si prin dispozitia mobilierului.

Rezolvarea de la nivelul tavanului corespondent locului de luat masa (sufrageriei) are dublu rol: mascheaza masivitatea grinzii si ilumineaza local functiunea printr-un sitem de scafe cu neoane fluorescente. Peretele din sufragerie beneficiaza de un finisaj stucco, un alt element ce amprenteaza destinatia. Pentru o coerenta estetica, arhitectul a prevazut gruparea tridimensionala a solutiilor abordate in sufragerie, respectiv "inchiderea" intre peretele decorat cu stucco si plafonul fals, prin intermediul unei ferestre-vitraliu, semnata de artistul Daniel Divricean.

Stalpul imbracat cu PAL melaminat, de aceeasi nuanta cu a mobilierului, prezenta grinzii si asezarea canapelei sunt accentele sugestive ce separa sufrageria de camera de zi. O incapere ampla, foarte simplu mobilata, doar cu strictul necesar, in care senzatia de spatiu degajat si luminozitate se simte cel mai pregnant. Barul apare in ansamblul livingului ca o functiune aproape abstracta, in lipsa scaunelor specifice ce ar fi condus imediat la intelegerea rolului mobilierului.

Finisajele in tonuri deschise prezente la toate nivelurile volumetrice zonei diurne au fost alese pentru a crea iluzia unei incaperi generoase si pe verticala, in conditiile in care inaltimea camerelor din respectivul bloc este minima, de aproximativ 2,4 metri. Tamplaria a fost si ea schimbata, geamurile termopan ocupand o suprafata mare, in ideea unei iluminari naturale abundente.

Locul de luat masa comunica deschis cu bucataria, o incapere remodelata si ea. Mobilierul este dispus in vinclu si s-a exploatat prin pozitionarea lui si zona de sub fereastra, caloriferul fiind inglobat in ansamblul ei (beneficiind de guri pentru aerisire in blatul frontului de lucru).

Zona de noapte este bine reprezentata de dormitorul matrimonial. Spatiul acestuia a fost largit in urma modificarilor constructive pentru ca dressingul, materializat sub forma unui dulap inzidit, sa poata fi regasit aici. In dormitor se remarca interventia arhitectului pentru conturarea pozitiei patului prin crearea unei nise iluminate cu spoturi deasupra capatului acestei piese de mobilier. Nisa a constituit un bun "pretext" pentru asezarea unuia dintre tablourile Ralucai Draniceanu, un accent decorativ abstract in contrast cu romanticul aranjament din organza al asternutului de pat, conceput de designerul Ana Maria Stefanescu.

Putin, dar de bun gust, iata cheia unei abordari actuale, moderne, ce exprima elocvent coerenta proiectului arhitectului Marius Petrescu.

pentru mai multe informatii din domeniu, citeste revista Ideal Decor
×