x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Întreţinerea ferestrelor de mansardă

Întreţinerea ferestrelor de mansardă

de Alina Iancu    |    07 Ian 2011   •   20:51
Întreţinerea ferestrelor de mansardă

Sistemele de ferestre tip termopan sunt cele mai utilizate, precum şi cele mai recomandate. Ştim despre ele că, spre deosebire de tâmplăria din lemn, au un grad mare de izolare termică şi fonică şi sunt proiectate să reziste schimbărilor de temperatură şi fenomenelor meteorologice. Cu excepţia întreţinerii din punct de vedere al aspectului, acest tip de tâmplărie nu necesită vreun alt tip de îngrijiri decât dacă vorbim despre ferestre de mansardă. Acoperişul este cea mai expusă zonă, acolo există riscul acumulării de apă sau de zăpadă care duce mai departe la îngheţ. Cu toate că nu sunt afectate de ploi sau ninsoare, ferestrele pentru mansardă nu sunt proiectate să reziste acestor acumulări. De aceea, este indicat ca pentru o bună întreţinere, pe timpul anotimpului rece să urmaţi câteva sfaturi oferite de Velux.

În perioadele prelungite caracterizate de temperaturi scăzute şi ninsori abundente, pe acoperişuri se pot acumula mari cantităţi de zăpadă. O dată cu creşterea temperaturii, zăpada se va topi începând cu zona geamurilor. De aceea este foarte important să vă asiguraţi că din acea zonă apa se poate scurge fără probleme. Cel mai indicat este să încercaţi să îndepărtaţi straturile de zăpadă şi gheaţă din jurul ferestrelor de mansardă la scurt timp după ce acestea s-au depus, precum şi frunzele şi impurităţile care ar putea exista în jurul ramelor de etanşare şi pe jgheaburi. Lăsate neîngrijite, acestea din urmă se pot înfunda şi nu vor mai da voie apei să se scurgă.

„Dacă zăpada şi gheaţa nu sunt îndepărtate, alternanţa dintre perioadele calde şi cele reci poate avea ca rezultat formarea unui banc de zăpadă sau gheaţă pe fereastră sau dedesubtul acesteia. Acest banc poate determina acumularea apei proaspăt topite şi, astfel, poate cauza infiltraţii de apă în jurul ferestrei, deoarece nici fereastra, nici suprafaţa acoperişului nu sunt proiectate să reziste la acumulările de apă. Ca măsură suplimentară de precauţie, în jurul ferestrei pot fi amplasate cabluri de încălzire, pentru a elimina riscul depunerilor de zăpadă, dar şi pentru a vă asigura că apa topită se poate scurge liber. Cablurile trebuie orientate la o adâncime protejată la îngheţ, printre conductele de evacuare a apei de suprafaţă, prin intermediul burlanelor de scurgere şi al conductelor descendente.”

×
Subiecte în articol: casa dialog constructiv