x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Izolaţia perfectă la interior

Izolaţia perfectă la interior

de Adela Parvu    |    05 Dec 2009   •   00:00
Izolaţia perfectă la interior
Sursa foto: /Remmers

Sistem termoizolant dezvoltat pentru aplicarea pe pereţii interiori. Toate reglementările de pe piaţa construcţiilor din Germania sunt foarte stricte şi aplicate cu sfinţenie. De la 1 octombrie 2009 s-a dispus introducerea unei noi reglementări privind eficienţa energetică a clădirilor, care are în vedere cele mai mici pierderi de căldură.



Astfel, fiecare clădire trebuie construită sau reabilitată în funcţie de climă, pentru a se stabili şi urmări necesarul de energie anuală, de energie primară.

În urma calculelor se va adopta cea mai corectă soluţie de termoizolare, care să etanşeizeze construcţia, dar să nu o "sufoce".

PENTRU CLĂDIRILE NEIZOLATE
În urma noilor reglementări, trebuiau găsite soluţii şi pentru clădirile vechi sau cele existente, dar a căror faţade nu permit, în special din considerente estetice, aplicarea unui sistem termoizolator pe exterior. Compania Remmers dezvoltase însă soluţia potrivită, care imediat după lansarea noilor reglementări de eficientizare energetică, era la îndemână. Este vorba despre sistemul iQ-Therm, unul ce înglobează produse de inovare dedicate nu numai izolării clădirilor existente, ci şi asigurării unui climat interior plăcut. De altfel, sistemul iQ-Therm a fost desemnat câştigător la categoria izolări interioare de către comisiile specializate în eficienţă energetică din cadrul organizaţiilor de profil din Germania.

Plăcile iQ-Therm, parte componentă a sistemului cu acelaşi nume, cu o grosime de 8 cm, îndeplinesc toate cerinţele de eficienţă energetică, fiind mult mai subţiri decât orice alt sistem din aceeaşi clasă, adică dedicate izolărilor interioare. Plăcile sunt rigide şi prezintă perforaţii regulate. Sunt nişte plăci speciale care îmbină proprietăţile de capilaritate, de izolare termică şi de control al umidităţii într-un singur sistem. Astfel, cu un singur sistem se rezolvă eficienţa energetică a clădirilor vechi sau neizolate.

Foarte mulţi oameni s-au gândit să-şi pună la interior plăci de polistiren pe care să le îmbrace cu tencuială. Din păcate mulţi nu ştiu că soluţiile dedicate exteriorului nu sunt potrivite şi la interior. Mai mult, această termoizolaţie improvizată poate afecta clădirea, dar şi starea de sănătate a celor din locuinţă. Şi asta deoarece partea de zid neprotejată la exterior este foarte rece, iar cea de la interior acoperită foarte caldă. Diferenţa de temperatură face ca la interior, sub plăcile de polistiren să apară condensul, deci apă. Asta favorizează mucegaiul, iar mai departe igrasia. Şi toate astea se întâmplă în timp ce lumea e liniştită că pereţii arată bine, iar la interior e cald.

SISTEMUL IQ-THERM
Toate materialele de construcţie care intră în componenţa unei anumite lucrări, cum ar fi spre exemplu termoizolarea, constituie un sistem constructiv. Ele sunt gândite să funcţioneze împreună, să asigure un strat final compact şi rezistent care să se comporte conform indicaţiilor producătorului. Nu este suficient să achiziţionaţi spre exemplu doar plăcile. Fără adezivul şi foliile necesare, plăcile nu vor fi eficiente.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv