x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Izolaţie şi protecţie optimă cu rulouri exterioare moderne

Izolaţie şi protecţie optimă cu rulouri exterioare moderne

de Adela Parvu    |    04 Dec 2008   •   00:00

Tâmplările actuale oferă un grad ridicat de protecţie termică şi fonică, graţie geamurilor şi tocurilor realizate cu tehnologii moderne. Dar etanşeizarea completă are şi dezavantajele sale, atât pe timp de vară, cât şi iarna, mai ales când se pune problema ventilaţiei naturale corespunzătoare.



Producătorii de ferestre termoizolante recomandă aerisirea locuinţelor echipate cu ferestre moderne timp de 15 minute zilnic. Dar acest lucru poate dăuna principiilor de economisire a energiei. Vara se consumă mai mult curent necesar funcţionării optime a aparatelor de aer condiţionat, după ce ferestrele sunt lăsate deschise şi aerul cald pătrunde din plin la interior, iar iarna trebuie reîncălzite camerele după ce frigul se instalează într-un timp mult mai scurt decât 15 minute. Soluţia pentru ventilaţie naturală este oferită acum şi prin instalarea noilor rulouri de exterior. Tot mecanismul de funcţionare a acestora, înglobat în caseta superioară, este conceput şi pentru asigurarea unei ventilaţii optime, fără ca acest lucru să aibă repercusiuni neplăcute în privinţa izolării termice sau fonice.

ALTE AVANTAJE PRACTICE
Dacă problema ventilaţiei naturale este rezolvată şi nu este necesară echiparea ferestrelor cu sisteme de ventilare înglobate în ansamblul rulourilor exterioare, aceste produse îşi dovedesc eficienţa când vine vorba despre protecţia termică şi fonică. Pe timp de vară ele asigură o umbrire foarte bună, împiedicând supraîncălzirea interioarelor şi deci reducerea consumului de curent electric pentru alimentarea aparatelor de aer condiţionat.
La fel, pe timp de iarnă, împiedică formarea condensului pe geamuri din cauza diferenţelor de temperatură dintre exterior şi interior, precum şi pierderea căldurii de la interior. Producătorii de rulouri exterioare moderne susţin că aceste produse garantează un consum de energie dedicată răcirii şi, respectiv, încălzirii locuinţelor cu până la 20%. De asemenea, rulourile exterioare actuale asigură un grad înalt de izolare fonică, fiind recomandate celor care locuiesc în mediul urban agasant în privinţa decibelilor.

SIGURANŢA LOCUINŢEI
Pe lângă avantajele în privinţa  izolării, rulourile exterioare garantează diminuarea acţiunilor de infracţionalitate. Sunt un scut împotriva hoţilor, mai ales că sunt realizate pentru a face faţă agresiunilor mecanice. Pot fi echipate cu senzori şi cu surse luminoase, care se aprid în momentul în care o persoană staţionează mai mult de zece secunde în faţa zonei unde se află fereastra, iar după acest timp, rulorile se închid automat, eliminând riscul ca să pătrundă cineva în casă. Acţionarea rulourilor prin intermediul telecomenzilor este o altă facilitate ce asigură confortul. O casă echipată cu rulouri moderne poate părea locuită dacă aceste produse de protecţie sunt programate a se închide şi deschide la anumite intervale de timp.

CRITERIUL ESTETIC
Pe lângă gama variată de culori şi materiale, trebuie remarcat modul în care acestea pot fi înglobate în ancadramentul golurilor. Caseta ce conţine mecanismul de rulare nu mai este vizibilă la exterior ca şi element de sine stătător ci este ascunsă, contribuind la estetica faţadelor.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv