x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Juridic, Financiar, Imobiliare

Juridic, Financiar, Imobiliare

25 Mai 2005   •   00:00

JURIDIC

Protejarea monumentelor istorice (1)

Principalul act normativ este Legea nr. 422/18 iulie 2002, privind protejarea monumentelor istorice.

In Titlul I al legii se stabilesc categoriile de monumente istorice, bunuri imobile situate suprateran, subteran sau subacvatic.

Ca monument, este definita acea constructie sau parte de constructie impreuna cu instalatiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioara sau exterioara care fac parte integranta din acestea, precum si lucrari artistice comemorative, funerare, de for public, impreuna cu terenul aferent delimitat topografic, care constituie marturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, stiintific sau tehnic.

Ca ansamblu, este definit acel grup coerent din punct de vedere cultural, istoric, arhitectural, urbanistic ori muzeistic, de constructii urbane sau rurale care, impreuna cu terenul aferent, formeaza o unitate delimitata topografic, ce constituie o marturie cultural-istorica semnificativa din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, stiintific sau etnic.

Ca sit, se precizeaza a fi acel teren delimitat topografic, cuprinzand acele creatii umane in cadru natural, care sunt marturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, urbanistic, social, stiintific, etnic sau al peisajului cultural.

Monumentele istorice apartin fie domeniului public sau privat al statului, fie sunt proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice.

Referitor la monumentele istorice proprietate publica a statului, legea prevede ca acestea sunt inalienabile, imprescriptibile si insesizabile, putand fi date in administrare institutiilor publice, putand fi concesionate pentru cel mult 49 ani sau inchiriate cu avizul Ministerului Culturii. Monumentele istorice apartinand domeniului privat pot face obiectul circuitului civil, in conditiile legii.

Monumentele istorice aflate in proprietatea pesoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului roman, prin Ministerul Culturii si Cultelor sau al unitatilor administrative/teritoriale, dupa caz, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii (art. 4, alin. 4 al legii).

La alineatul urmator, legea stipuleaza ca proprietarii persoane fizice sau juridice care intentioneaza sa vanda monumente istorice vor instiinta in scris directiile judetene pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national, respectiv a municipiului Bucuresti. Aceste directii vor transmite Ministerului Culturii si Cultelor instiintarea primita, avand in acest sens un termen de 3 zile de la primire. Termenul de exercitare a dreptului de preemtiune al statului este de maximum 30 zile de la data inregistrarii la Ministerul Culturii si Cultelor a instiintarii sus-mentionate. In cazul in care Ministerul Culturii si Cultelor nu isi exercita dreptul de preemtiune in termenul prevazut, acest drept se transfera autoritatilor publice locale, care il pot exercita in maximum 15 zile. Legea nu prevede in continuare ce se intampla in cazul in care autoritatile publice locale nu isi exercita acest drept. In Titlul 2 al legii, referitor la protejarea monumentelor istorice, se precizeaza, la capitolul 1, ca monumentele istorice se claseaza in doua grupe:
  • Grupa A: monumente istorice de valoare nationala si universala;
  • Grupa B: monumente reprezentative pentru patrimoniul cultural local.

    La capitolul 2 al aceluiasi titlu se arata ca evidenta monumentelor istorice rezulta din procedura de alcatuire a fisei fiecarui monument, in care sunt consemnate informatiile tehnice si stiintifice, toate interventiile umane, precum si modificarile naturale survenite in cursul timpului.

    Conferirea unui bun imobil, a regimului de monument istoric are loc prin procedura denumita clasare. Aceasta procedura se poate declansa din oficiu (pentru imobilele aflate in proprietatea statului) sau la cererea, respectiv la propunerea proprietarului bunului imobil. Ordinul de clasare se publica in Monitorul Oficial, partea I, fiind semnat de catre ministrul Culturii. Directiile pentru cultura au obligatia de a comunica neintarziat declansarea procedurii de clasare fie proprietarului, fie titularului dreptului de administrare sau titularului altui drept real asupra imobilului. De la data comunicarii catre proprietar a declansarii procedurii de clasare si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la emiterea ordinului de neclasare, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice.

    Notar Public, Mioara Velicu
    Bd. Mihail Kogalniceanu,
    nr. 49, bl. 49, sc. A, ap. 2
    021-312.31.96
  • FINANCIAR

    Record trimestrial pentru BRD Societe Generale

    Zilele trecute, BRD Societe Generale a raportat o crestere de aproximativ 90% a profitului net in euro pe primele 3 luni ale acestui an, in vreme ce in lei profitul celei de-a doua banci din sistemul romanesc a crescut cu 70%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, profitul net al BRD este de 1,453 miliarde de lei (39 de milioane de euro), fata de 839 de miliarde (21 de milioane de euro). Aceste rezultate-record se explica in primul rand prin scaderea temporara cu provizioanele, dar si prin volumul mai mic de investitii planificat pentru aceasta perioada. Cea mai mare parte a investitiilor acestei banci sunt programate pentru urmatoarele trimestre ale anului. In ceea ce priveste veniturile, acestea au inregistrat o crestere cu 150% comparativ cu perioada similara a lui 2004, atingand cifra de 11.262 miliarde de lei (131 milioane de euro), desi ratele de dobanda de pe piata au scazut. In ciuda acestui fapt, nu s-au inregistrat modificari majore ale castigurile bancii din intermedierea financiara, reprezentand diferentele dintre dobanzile la creditele acordate si cele la depozitele retrase. Activele bancii au crescut cu 12% in lei sau cu 22% in euro la finalul lunii martie fata de sfarsitul anului trecut. La finele primului trimestru, banca administra active in valoare de 3,58 miliarde de euro. BRD detine o cota de piata de aproximativ 13% in sistemul bancar dupa valoarea activelor. Desi sunt constienti ca e foarte posibil sa nu mai mentina aceeasi profitabilitate in perioada care urmeaza, reprezentantii bancii sunt convinsi ca vor indeplini prevederile din bugetul de venituri si cheltuieli. Pentru acest an, BRD si-a propus sa continue extinderea pe sectorul de retail, in acest sens urmand a fi inaugurate inca 20 de unitati teritoriale, ceea ce inseamna ca reteaua teritoriala a acestei banci va cuprinde 240 de unitati.

    Actiunile BRD au atins, in luna februarie a acestui an, un maxim de 60.000 de lei, intrand ulterior pe o tendinta descendenta, pe fondul tendintei generale de scadere a pietei, dar si din cauza nemultumirilor unor investitori legate de modul in care banca va derula o majorare de capital. BRD a ales sa majoreze valoarea nominala a actiunilor de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, in loc sa acorde actiuni gratuite, asa cum se asteptau unii dintre investitori. Capitalizarea bursiera a BRD se ridica in prezent la 1,69 miliarde de euro.

    BRD este ultima dintre cele trei banci listate la Bursa de Valori care raporteaza rezultatele financiare pe primele trei luni. Celelalte doua banci, Transilvania si Carpatica, au anuntat si ele cresteri substantiale de profituri.

    Sursa: www.wall-street.ro

    Piata asigurarilor din Romania se reorganizeaza

    Dupa estimarile specialistilor, mai mult de o treime dintre firmele existente pe piata romaneasca nu vor mai apuca integrarea europeana. Apropierea datei aderarii la UE determina actorii de pe piata asigurarilor sa se gandeasca din ce in ce mai serios la problema consolidarii firmelor, "mutarea" principala fiind aceea de a intra sub aripa ocrotitoare a unui asigurator solid din strainatate.

    O chestiune serioasa cu care se confrunta companiile mici este majorarea treptata a capitalului social, impusa de Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA).

    Termenul de incheiere a primei etape este 30 iunie, dupa care urmeaza alte doua, iar la 1 ianuarie 2007 companiile romanesti trebuie sa fie capabile sa faca fata competitiei de pe piata europeana. Un grup de 10 firme care au simtit ca nu pot tine ritmul cu majorarea de capital a solicitat deja amanarea pana la sfarsitul anului.

    O poveste similara se deruleaza si in ceea ce-i priveste pe brokerii in asigurari. Marii jucatori internationali au intrat in Romania inca de la mijlocul deceniului trecut, pentru a stabili capete de pod in tara noastra. Aceasta pentru ca, in momentul in care se decid sa demareze o afacere in tara noastra, marile societati internationale cauta pe piata corespondentul brokerului international cu care lucreaza de obicei pentru a derula afaceri. In acest moment, sunt autorizati aproximativ 200 de brokeri, dar numai 20-30 conteaza pe piata, iar dintre acestia, numai jumatate fac parte din mari lanturi internationale.

    Piata romaneasca de profil a inceput sa se profesionalizeze abia din 1997, cand a venit ING Asigurari de viata. Dupa acest moment au urmat alte concentrari si preluari, semnificative fiind cumpararea pachetului majoritar de actiuni al Omniasig de catre TBIH (1999), unul dintre cei mai importanti operatori ai pietei financiare din Europa Centrala si de Est; preluarea ASIT de catre Allianz (2000), rezultand Allianz-Tiriac; preluarea susidiarei Sara Merkur in Romania de catre Grupul Grawe ori preluarea Omniasig de la TBIH de catre Wiener Staditsche, ambele in acest an.

    Sursa: Saptamana Financiara

    200 de milioane de dolari pentru Raiffeisen

    In vederea extinderii afacerilor din cele 15 state din Europa Centrala si de Est, unde este reprezentata prin sucursale si companii financiare, Raiffeisen ar putea primi un imprumut de 200 de milioane de dolari de la International Finance Corporation. Acesti bani vor avea ca destinatie, in principal, finantarea sectorului de intreprinderi mici si mijlocii si acordarea de credite pentru achizitionarea de locuinte. Proiectul va fi supus aprobarii bordului IFC la 14 iunie.

    IMOBILIARE

    Capitala se confrunta cu o mare nevoie de locuinte

    Bucurestiul este unul dintre orasele unde exista mari cereri pentru locuinte, inca de la inceputul anilor ’90. Cea mai mare crestere a fost inregistrata din anul 2000, cand a aparut creditul ipotecar. Din acea perioada si pana acum, cererea de locuinte a ramas la un nivel foarte ridicat. De ce? Deoarece s-a construit foarte mult pe segmentul pietei de lux, sectorul mediu ramanand descoperit. Prin nivel mediu intelegem preturi de aproximativ 100.000-200.000 euro/locuinta.

    Cererea pentru locuinte a fost temporar influentata crescator din cauza nefinalizarii proiectelor planificate de ANL. Persoanele care si-au pus bazele in aceste programe nu au mai putut astepta hotararea asupra realizarii lor sau nu si-au indreptat fondurile de care dispuneau pe piata privata de constructii.

    In ceea ce priveste evolutia preturilor, acestea au ramas constante in ultima perioada de timp. Acest lucru se datoreaza echilibrarii fortelor din sfera constructiilor. La un moment dat, a existat o tendinta de scadere a preturilor, deoarece constructorii doreau sa ofere conditii optime beneficiarilor, acestea insemnand preturi mici si constructii multe si de calitate. Din pacate, augmentarea preturilor materialelor de constructii a facut imposibila scaderea preturilor la nivelul dorit de constructori, ceea ce a dus la pastrarea constantei. Analizand cererea pe segmentele apartamente de lux si case, se poate observa o crestere a solicitarilor pentru case. Spre exemplu, o casa localizata in Baneasa, Corbeanca, Snagov este preferata in comparatie cu un apartament in zona Dorobanti. In raport cu un apartament, fie el si de lux, casa este perceputa ca oferind mai multa intimitate si suprafete utile mai mari. De asemenea, nu trebuie uitate aspectele financiare! Cu aceeasi suma pe care cineva ar da-o pe un apartament, si-ar putea construi/cumpara o casa, care ofera spatiu aproape dublu.

    Casa este la fel de primitoare si daca este localizata in cadrul unui complex rezidential. Fata de o casa pe teren individual, una in complex ofera facilitati precum: paza, piscina, teren de tenis. Costul terenului este mai mic cu cat se cumpara suprafete mai mari fata de loturile individuale. De asemenea, materialele de constructii se cumpara in cantitati mari si reducerile aferente sunt consistente. Costurile de organizare a santierului si obtinere a tuturor aprobarilor se impart. Practic, in acest caz, totul se imparte si se ajunge la costuri cu 20%-30% mai mici comparativ cu imobilele individuale. Zonele cele mai vizate pentru dezvoltarile rezidentiale, atat ansambluri, cat si constructii in regie proprie, sunt Iancu Nicolae, Ionescu Sisesti, Otopeni, Corbeanca. Solutia cea mai avantajoasa pentru o persoana care dispune de circa 60.000-80.000 de euro si doreste sa se mute intr-o casa, nu apartament, este sa faca un credit pentru a ajunge la suma de 150.000 de euro necesara achizitionarii unei case de calitate.

    Pentru a raspunde nevoii de locuinte pe sectorul mediu, se dezvolta proiecte destul de mari, care, din punct de vedere al spatiului, ofera ceva mai multi metri patrati comparativ cu noile constructii din zona Unirii. Un apartament de doua camere ar avea aproximativ 70 mp, unul de trei camere circa 90-95 mp, iar unul de 4 camere ar ajunge la 110 metru patrat. Finisajele si dotarile de care beneficiaza sunt moderne si cat mai elegante, ridicand valoarea unui mp construit la aproximativ 1.000 de euro.

    Aceste proiecte noi au o durata de 1-3 ani pana la finalizare. Produsul final oferit este de calitate superioara blocurilor construite in anii ‘90, dupa planuri si mai vechi. Acestea nu beneficiaza nici de proiectare ultramoderna, nici de finisaje deosebite sau dotari de ultima ora. Doritorilor le recomandam sa investeasca in cladirile dezvoltate privat, care sunt noi. Aici nu numai ca se ofera posibilitatea de a te folosi de garaj, dar si toate utilitatile sunt contorizate, pierderile de caldura fiind foarte mici. Avantajele noului sunt multiple.

    Robert Teodorescu,
    director Dep. Vanzari
    Rezidentiale, Regatta
    ×
    Subiecte în articol: piata constructii istorice