x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Jurnalul casei mele - Recuperarea Loggiei

Jurnalul casei mele - Recuperarea Loggiei

de Adela Parvu    |    11 Ian 2007   •   00:00
Jurnalul casei mele - Recuperarea Loggiei

Sumar: Editorial - Iarna constructorilor I Accesorii textile amuzante I Afla ce e nou ! I Biserica din Viscri, Deutsch Weisskirch I Atributiile si responsabilitatile notarului public (II) I Designul prezent la targurile de mobila I Usile de interior si rolul lor in amenajarile de locuinte I Jurnalul casei mele - Recuperarea Loggiei I Casa cu sistem constructiv clasic si finisaje moderne I Plantele cataratoare I Gradina Botanica din Singapore I Piata de flori din Amsterdam I

La bloc, dar altfel

Foarte multi dintre cei care locuiesc la bloc se gandesc ca una dintre variantele cele mai sigure si spectaculoase de a moderniza apartamentele este desfiintarea de pereti, largirea spatiilor si inlocuirea in totalitate a finisajelor si mobilierului. Dar sunt cazuri dese de locuinte aflate in cladiri ce nu permit astfel de modificari ale camerelor si totusi trebuie gasita o solutie viabila de modernizare. Adina Stama, care a inceput recent sa ofere servicii de decorare a caselor, vine cu idei de bun-simt, ce pot fi aplicate in orice locuinta. Idei potrivite, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc si care nu pot sau nu vor o reconfigurare a incaperilor.

Apartamentul de trei camere din Capitala pe care l-a amenajat este un exemplu foarte bun. Cu un buget moderat, Adina Stama a reusit sa faca dintr-o locuinta veche una moderna, foarte primitoare, cu tot confortul necesar, fara a apela la solutii iesite din comun.

Camera de zi, mai practica. Este, desigur, foarte important sa se tina cont de stilul de viata al proprietarilor. Aici locuieste o familie cu un copil de 5 ani, iar cele trei camere sunt repartizate urmatoarelor functiuni: camera de zi, dormitor matrimonial si camera fetitei.

Camera de zi s-a dorit a fi una cat mai spatioasa si luminoasa. Desi are deschidere catre loggie, ea nu a fost extinsa, dar spatiul a fost foarte bine exploatat prin alegerea si distributia mobilierului. In primul rand s-a renuntat la asezarea mesei joase in fata canapelei, cum se obisnuieste. Asta pentru ca fetita sa nu se accidenteze, fiindca deseori se joaca in camera de zi alaturi de parinti. In plus, se creeaza impresia unui spatiu mult mai amplu. Masa este asezata intr-un colt al camerei, in vecinatatea unui fotoliu, si scoasa doar cand vin musafirii. Mobila este una strict necesara.

In fata canapelei a fost instalat un ansamblu de mobilier de la Mobexpert, ce dispune atat de rafturi pentru carti, vitrina si dulap inchis, cat si de spatiu pentru instalarea aparaturii audio video si tv. Vechea galerie pentru perdele a fost inlocuita cu un sistem culisant, ascuns dupa o bagheta noua, iar in locul candelabrului s-a optat pentru plafoniera si alte doua aplice puse in dreptul canapelei. Pe pereti sunt cateva tablouri simplu inramate, iar pe jos se afla covorul vesel, de dimensiuni mici, confortabil pozitionat in fata canapelei. La o atenta observare se poate remarca faptul ca obiectele mari sunt discrete, nu incarca incaperea, iar culorile alese sunt calde, pe nuante mai deschise.

Toate acestea contribuie la atmosefra primitoare si dau impresia unui spatiu mai luminos. Decorarea e simpla, dar de bun-simt, inclusiv obiectele expuse pe rafturi. Adina Stama a stiut ce tonuri de culoare sa aleaga, sa puna un mic accent de veselie in camera prin alegerea unui covor modern cu tema florala, dar mai ales a stiut cum sa aseze obiecte, astfel incat camera de zi sa nu fie sufocata. O incapere placuta datorita culorilor, a formei mobilierului si obiectelor, dar si practica, pentru ca se poate face cu usurinta curatenie si ordine.

Dormitorul parintilor. Se stie faptul ca dormitoarele de la bloc sunt incaperi mici, care nu permit de multe ori nici instalarea noptierelor pe langa pat. De aceea, Adina Stama a incercat sa aleaga si sa organize piesele de mobilier astfel incat, pe langa patul care ocupa cea mai mare parte a camerei, sa existe loc pentru dulapul de haine si o zona dedicata doamnei casei, care sa suplineasca piesa de toaleta cu oglinda. Pozitia usii nu permitea realizarea unui dulap inzidit, asa ca s-a ales unul mai mic, facut pe comanda, cu usi culisante. Pentru ca este greu de transportat si montat un dulap pana la tavan, s-a optat pentru o piesa mai joasa. Astfel, pe dulap exista loc pentru valize sau genti de voiaj. Langa dulapul de haine s-a instalat o piesa mai mica, cu sertare si o oglinda, folosita cu precadere de doamna casei. Culorile deschise alese pentru piesele mari de mobila, dar si pentru finisaje fac ca micul dormitor al parintilor sa nu para incarcat. La fel de importanta este si perdeaua usoara cu motive discrete, dar vesele. Ca alternativa la vechile draperii s-a optat pentru jaluzele exterioare, excelente si pentru o mai buna izolare vizuala, fonica si termica.

Loggia, o zona de relaxare. Adina Stama s-a gandit chiar si la un loc de relaxare sau fumat. Nu a renuntat la loggie, ci a transformat-o intr-o incapere mica, dar foarte reusita. Balconul a fost inchis cu tamplarie termoizolanta, ferestrele sunt acoperite cu jaluzele verticale, pardoseala cu o mocheta groasa, a ales o masa potrivita si un fotoliu de rachita. Plantele verzi completeaza tabloul si iata un balcon devenit o camaruta primitoare.

Adina Stama a stiut cum sa gestioneze banii, cum sa-i imparta si ce schimbari sa faca pentru ca totul sa fie functional si aspectuos. Toate secretele se afla in detaliile marunte legate de culoare, perdele, mod de iluminare. Piesele mari de mobila sunt in tonuri deschise, la fel ca finisajul peretilor. Acest apartament poate fi o sursa de inspiratie pentru cei care doresc o modernizare a apartamentului, cu bani moderati si intr-un timp scurt.
Pentru a obtine mai mult spatiu in camera de zi, s-a renuntat la masa joasa pusa in fata canapelei si la pozitionarea fotoliilor in imediata vecinatate a canapelei, de o parte si de alta, simetric, cum se obisnuieste. Toate piesele de mobilier sunt puse pe langa pereti, astfel incat centrul camerei sa fie cat mai liber, un loc perfect de joaca pentru copil. In locul unui covor care acopera toata pardosela s-a ales unul mic, modern, in tonuri vesele
©Radu Grozescu,Adina Stama/DESIGN
Forma obiectelor este foarte importanta. Daca nu vreti ca spatiul unei camere sa fie incarcat, alegeti canapele si fotolii cu tapiterie intr-o singura culoare, fara modele aglomerate, iar forma pieselor sa fie cat mai simpla, aproape geometrica. Lucru valabil si pentru rafturi sau vitrine ce nu trebuie sa acopere un intreg perete. Culorile obiectelor mari sa fie deschise sau neutre. De remarcat si forma simpla a ramelor tablourilor ca si galeria moderna pe sistem culisant
©Radu Grozescu,Adina Stama/DESIGN
Dormitorul pare aerisit datorita culorilor deschise si al modelelor discrete. Daca perdeaua are motive geometrice, la fel este aleasa si cuvertura pentru pat cu carouri mari neaglomerate. Dulapul de haine are usi culisante pentru o manevrare mai usoara. De remarcat faptul ca aici nu s-a instalat intentionat televizor
©Radu Grozescu,Adina Stama/DESIGN
Camera fetitei este mobilata ca a unei adolescente. Asta pentru ca asa au dorit parintii. Inconvenientul este lipsa unui spatiu mai mare de joaca aici, ceea ce face ca fetita sa se joace mai mult in camera de zi
De retinut
Daca doriti sa va modernizati repede si functional locuinta de la bloc fara a investi foarte multi bani, trebuie sa va ganditi sa schimbati obiectele mari din casa. Pentru ca locuinta sa devina mai spatioasa si luminoasa, alegeti obiectele mari in culori deschise si asezati-le pe langa pereti. O alta ima-gine a casei se poate obtine daca inlocuiti lucrurile demodate, ce acopera o buna parte din suprafete. Mobila este printre prioritati, dar ganditi-va si la finisajul peretilor si al pardoselii. Cu o suma pornind de la 1.000 de euro pe incapere se pot face modificari de genul inlocuirii mobilierului, improspatarii finisajelor si schimbarii corpurilor de iluminat, fara innoirea instalatiei electrice sau a tamplariei.
Camera de tineret
Ca designer, Adina Stama tine cont de dorintele clientilor sai chiar si atunci cand ea propune solutii mai bune. Spre exemplu, camera fetitei in varsta de 5 ani a fost aranjata ca a unei adolescente. Asta inseamna dulap mare de haine, dar si spatiu de birou, rafturi pentru carti, pat dublu, perdele si draperii. Multi parinti se gandesc ca fac astfel o economie amenajand camera din timp pentru cand va creste copilul. Dar acest lucru are neajunsuri, respectiv imposibilitatea unui copil mic de a ajunge la rafturile unde sunt puse jucariile, spatiu mai mic de joaca din cauza patului supradimensionat, accesul mai greu la propriile hainute.
×
Subiecte în articol: spaţiu mari cameră stama adi