x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La armonia culorilor din casă orice element devine major

La armonia culorilor din casă orice element devine major

de Adela Parvu    |    16 Mai 2009   •   00:00
La armonia culorilor din casă orice element devine major
Sursa foto: /

Fie că te ocupi personal de decorarea propriei case, fie că apelezi la un designer profesionist este bine să fii bine documentat în teoria culorilor. Asta te va feri de ezitări sau de excese, te va ajuta să înţelegi mai repede dacă te îndrepţi către soluţia corectă sau, dimpotrivă, te îndepărtezi de ea.




APROFUNDAŢI EDUCAŢIA DETALIULUI ŞI COMPOZIŢIA ECHILIBRATĂ
Teoria de bază împarte culorile în primare (roşu, galben, albastru) şi secundare (verde, oranj, purpuriu). Prin combinarea acestora se obţin culorile terţiare, adică următoarele variante de bază: galben-oranj, roşu-oranj, roşu-purpuriu, albastru-purpuriu, albastru-verde şi galben-verde. Alăturarea de culori care pleacă de la aceste principii de bază trebuie să creeze armonie şi, implicit, plăcere, satisfacţie vizuală. Creierul uman este construit în aşa fel, încât răspunde pozitiv la combinaţiile coloristice armonioase, stimulatoare. Lipsa armoniei sau dizarmonia provoacă senzaţia de plictisitor sau de haotic, cu consecinţe profunde în toate acţiunile noastre cotidiene. Suntem programaţi să refuzăm orice combinaţie nestimulatorie, să rejectăm spaţiul neorganizat coloristic, să reculăm în faţa a ceea ce nu poate fi înţeles.

NUANŢE DIN NATURĂ
Nu mai există de mult nici o îndoială asupra faptului că desăvârşirea în ceea ce priveşte combinaţia culorilor se află în natura înconjurătoare, de la paleta spectrului luminos la lumea vegetală, animală sau minerală. De la culorile primare până la cele mai sofisticate nuanţe, oricât de avansată este tehnologia pe care omul a dezvoltat-o, nu vom reuşi nimic mai mult decât să imităm destul de stângaci culorile şi combinaţiile naturale. Cu cât culorile din casă se apropie mai mult de modelele naturale, cu atât starea nostră de bine va fi mai consolidată, mai productivă. Ca şi în fabuloasa lume colorată în care trăim, cuvântul esenţial este echilibrul, aprecierea corectă a nuanţelor, a suprafeţelor şi volumelor, distribuirea armonică a contrastelor sau a complementarelor.

Nu uitaţi nici un moment faptul că lumina, naturală sau artificială, este ea însăşi o sumă de culori care influenţează decisiv percepţia noastră. Aceeaşi încăpere, mobilată şi decorată absolut identic din punct de vedere coloristic, poate arăta complet diferit, în funcţie de cantitatea şi calitatea luminii care o pune în valoare. Prin urmare, cel dintâi lucru ce trebuie făcut atunci când se demarează aranjarea unui spaţiu interior este observarea atentă a direcţiei şi intensităţii fenomenului de însorire şi amplasarea viitoarelor surse de lumină artificială. E bine şi să testaţi câteva mostre de culoare pentru a constata valoarea reală a acestora în ambientul dat. Nici un obiect nu va arăta la tine în casă aşa cum arată în magazin sau în show-room...

Atenţie la relaţia, extrem de importantă, dintre culoarea pereţilor şi combinaţiile coloristice date de obiectele utilitare şi decorative. Toate detaliile trebuie subordonate unui întreg armonios, unui ansamblu care să creeze starea de bucurie sau linişte vizuală. Accentele sau petele de culoare cu impact sunt şi ele necesare, dat trebuie bine dozate şi logic distribuite, în funcţie de mărimea şi forma spaţiului general, de nivelul de aglomerare vizuală, de geometria generală a obiectelor existente

STIL ŞI CULOARE
Culoarea este una dintre componentele esenţiale ale stilului decorativ. De la stilurile clasice şi până la cele mai noi tendinţe decorative valoarea coloristică are amprentă proprie, inconfundabilă şi adeseori definitorie. Abordarea paletei de culori, tonalităţile şi nuanţele, texturile colorate utilizate ca funcţii decorative fac posibil un univers inconfundabil şi uşor de identificat.

FURIA MODEI
Oricât de tentante sunt tendinţele modei, ele trebuie analizate şi bine chibzuite atunci când vorbim de ambientul unei case. Motivul esenţial este acela că o casă se mobilează şi se... colorează pentru perioade de obicei mai lungi decât modele trecătoare. Alt motiv, la fel de important, este acela că, dincolo de fascinaţia modei, casa trebuie să rezoneze în primul rând cu personalitatea proprietarului.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv