x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La Neptun efecte de culoare

La Neptun efecte de culoare

25 Mai 2005   •   00:00

Culori preponderent reci ce contrabalanseaza, pe timpul verii, atmosfera torida de la mare. O atmosfera vizibil tanara. Confort tradus prin mici modificari constructive ale spatiilor si obiecte de mobilier actuale asortate cu decoratiunile. Ceea ce socheaza este asocierea culorilor indraznete alese aici. Este vorba de un apartament amenajat, in urma cu trei ani, la Neptun, de catre arhitectul Boby Steblea.

Este o lucrare decenta, care se ridica la cerintele unei locuinte la mare. Este salutara initiativa arhitectului de-a fi folosit ponderat ornamentele din gips-carton, limitandu-se la cateva artificii menite a da un ton diferit fata de apartamentele standard.

Proprietarii si-au dorit o locuinta aerisita si originala. Au gasit impreuna cu arhitectul la care au apelat o varianta la indemana pentru remodelarea interiorului. Au mizat pe culori pe care le-au ales in tonuri interesante atat pentru mobilier, cat si pentru finisaje si decorat iuni. Fiind o locatie aflata intr-una din statiunile de la Marea Neagra, in living s-a optat pentru culori reci, care sa dea senzatia de racoare pe timp de vara. Combinatia rezultata: tonuri de roz cu accente de albastru, "incalzita" doar de parchetul deschis. In zona nocturna cromatica socheaza: rosul, negrul si albul se oglindesc la propriu in fetele dressingului. Un pat urcat pe un podium, o arcada luminata si nise simetrice contureaza un sanctuar al odihnei si al relaxarii. Un dormitor foarte original!

Modificari constructive

Arhitectul Boby Steblea a avut in vedere cateva modificari ale planului initial, care s-au materializat destul de dificil, tinand cont de faptul ca peretii au rolul unei structuri portante. Astfel, desfiintarile de ziduri au fost precaut facute, iar interventiile executate doar acolo unde existau goluri (usi interioare, ferestre de la balcon). Dupa reamenajare, s-au marit spatiile livingului si dormitorului (extinse in fostele logii). Incaperile modificate nu erau confortabile vizual din cauza volumetriei rezultate, dar si din cauza plafoanelor joase. Astfel, arhitectul a prevazut cateva articifii decorative fixe din gips-carton, menite a distrage atentia de la conformatia incaperilor (mai lungi si inguste). Gips-cartonul este un material eficient, fiabil mai ales la recompartimenta ri si nu in mod absolut pentru dantela rii, scafe sau alte "minuni" ce nu mai pot fi modificate ulterior. De aceea trebuie inteles faptul ca ideile aplicate intr-un anume tip de locuinta nu se preteaza si la altele. Cu atat mai putin diversele decoratiuni din gips-carton.

In locuinta de fata, interventiile cu gipscarton vin sa aduca ceva inedit prin mijloace cat mai putin costisitoare si fara a ocupa prea mult din spatiul castigat.

Per ansamblu, un apartament interesant in care s-a obtinut o imagine tinereasca, ce are aer de vacanta.

  • Pentru a atrage atentia de la disproport ia camerei (lunga si ingusta), rezultata in urma desfiintarii logiei, arhitectul a conceput un desen decupat, care sa marcheze zona de conversatie din living, si, de asemenea, a accentuat cu nuanta albastra grinda fostei logii.
  • Pentru a castiga mai mult spatiu, bucataria comunica deschis cu livingul. De asemenea, s-a renuntat la ideea unei sufragerii. Asa ca locul de luat masa este rezolvat sub forma unui bar.
  • Holul locuintei este pavat cu gresie lucioasa, placi taiate cu muchii drepte pentru a putea fi montate piatra sau granitul. De aici si efectul impecabil asupra pardoselii. De remarcat folosirea caramizilor de sticla pentru o mai buna iluminare a baii.
  • Culori stridente, un "perete" de oglinzi (dressingul) si o rezolvare personalizata a pozitionarii patului- iata "secretele" unui dormitor aparte. Nisele ce incadreaza patul au rol decorativ, iar noptierele sunt inlocuite de elemente fixe, gen polite.

    Adela Parvu
    Arhiva Ideal Decor
  • ×