x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

01 Dec 2007   •   00:00

Istoria templului Sagrada Familia este istoria unei vieţi construite piatră cu piatră. I se poate descoperi traiectoria de la naştere, copilărie, tinereţe pănă la maturitatea sa din epoca actuală.

Antoni Gaudi, cel mai mare exponent al arhitecturii totale, a fost cel căruia i-a fost incredinţat proiectul şi construcţia, in 1883, catedralei "La Sagrada Familia" din Barcelona. In majoritatea operelor sale nu se face diferenţa intre structură şi decoraţie. Această minunată creativitate rezultă din viaţa sa, din iubirea pentru pămănt, din misticismul său şi din credinţă. Este un lucru cert că nimeni altcineva nu a reuşit să exprime formele naturale cu atăta grandoare aşa cum a făcut-o el.

Istoria templului Sagrada Familia este istoria unei vieţi construite piatră cu piatră. I se poate descoperi traiectoria de la naştere, copilărie, tinereţe pănă la maturitatea sa din epoca actuală.

Naşterea templului

In anul 1866, Josep Bocabella Verdaguer, un celebru arhitect spaniol, a infiinţat asociaţia "San Miguel", asociaţie care promova construcţia unui templu spiritual dedicat Familiei Sacre (Sagrada Familia).Cu ajutorul unor donaţii, in anul 1881, asociaţia cumpără un teren imens intre străzile Marina, Provensa, Sardenya şi Mallorca, pentru construcţia templului.

Arhitectul Francesc del Villar a fost primul care a prezentat proiectul, cu trei nave, şase capele la absidă şi o turlă de 85 metri. Ziua patronajului San José din 1882 a fost celebrată prin punerea primei pietre de temelie a Templului Spiritual Sagrada Familia.

Gaudi a proiectat un nou ansamblu de etaje bazilicale cu cinci nave şi cruci cu trei braţe şi un baldachin de 170 metri inălţime, toate acestea fiind predominant verticale.

După finalizarea absidei in anul 1894 a inceput cimentarea faţadei "Naşterii" şi construcţia mănăstirii, care au fost terminate exact in momentul in care au dispărut ultimele colonii spaniole.

O serie de evenimente nefericite

Secolul al XX-lea incepe cu celebrarea anului jubiliar Josefino, cu ocazia implinirii a 50 de ani a patronajului San Jose. Insă, la scurt timp, istoria templului suferă o mare pierdere: moartea lui Gaudi. Acesta a fost inceputul unei serii de intămplări nefericite, care au culminat cu războiul civil. Atunci a fost arsă cripta şi a fost distrusă o mare parte din machetele sale. In anul 1940, arhitectul Francesc Quintana a restaurat cripta şi a reconstruit machetele după care se continuă construcţia templului şi astăzi. Din diferite motive, construcţia clopotniţei templului a fost foarte lentă. Gaudi a apucat să se bucure de finalizarea clopotniţei San Bernabé din spatele Faţadei Naşterii.

Lucrările finalizate

In anul 1929, finalizarea clopotniţelor restante ale acestei faţade au coincis cu vizita regelui Danemarcei.

In ultimii ani au fost incheiate construcţiile la Faţada Pasiunii, cu incorporarea sculpturilor lui Josep M. Subirachs, un celebru sculptor spaniol al vremurilor noastre. De atunci se lucrează la construcţia navelor şi a crucilor, care sunt formate din coloane, la construcţia corului şi a ferestrelor superioare care il luminează. Odată terminată această parte, interiorul templului este finalizat şi se va incepe construcţia cupolei centrale.Aici a fost inaugurat un muzeu, la 29 iunie 1961, in care se poate vedea evoluţia operelor arhitecturale şi importanţa machetelor reconstruite după dezastrul din timpul războiului.

Din muzeu se poate vedea sculptura lui Gaudi, care este localizată in Cripta Templului. Templul Spiritual Sagrada Familia ne demonstrează concepţia globală a arhitecturii, unde formele, natura, simbolismul şi culorile construiesc un mozaic unic şi original.

Info

Fiecare element structural al construcţiei are o semnificaţie religioasă. Clopotniţele ii reprezintă pe cei 12 apostoli şi au o inălţime intre 90 şi 112 metri şi formă romboidală şi eliptică. Faţada Pasiunii reprezintă pasiunea şi moartea lui Iisus Hristos prin forme geometrice şi un ornament

simplu şi auster. In afară are un pridvor cu şase coloane, trei porţi de intrare dedicate, de asemenea, virtuţilor teologice şi situate intre patru clopotniţe. Sobrietatea faţadei se transmite şi datorită construcţiei coloanelor şi a sculpturilor lui Josep M. Subirachs. Nivelul subteran al absidei este impărţit in şase capele şi o zonă circulară centrală. Zece stălpi puternici susţin incăperea şi au arcuri terminale cu cifru pe bolta impresionantă pe care este sculptată Genez0061

×