x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lemn in stare naturală pentru orice tip de amenajare

Lemn in stare naturală pentru orice tip de amenajare

16 Aug 2007   •   00:00

Prezentate ca piese cu funcţionalitate precisă, elementele ce compun colecţia de mobilier Pikaleone constituie accente de o mare incărcătură artistică şi spirituală pentru oricare dintre spaţiile in care acestea sunt plasate.

Prezentate ca piese cu funcţionalitate precisă, elementele ce compun colecţia de mobilier Pikaleone constituie accente de o mare incărcătură artistică şi spirituală pentru oricare dintre spaţiile in care acestea sunt plasate.

Fie că este nobil, scump, din specii rare ca acaju, bambus sau abanos, prelucrat fin şi cu intarsii din aur, fildeş sau pietre preţioase, fie că este unul dur, divers colorat şi aromat ca nucul, cireşul şi arţarul roşu, lemnul este cea mai prelucrabilă şi utilizată materie primă in realizarea de mobilier de interior şi exterior. Cele mai moderne tehnologii şi-au pus de-a lungul timpului amprenta pe acest material, obţinăndu-se nenumărate forme de finisare. Dar, sub impulsul unui elan artistic pronunţat şi trecănd peste procese tehnologice sofisticate, a luat naştere o serie de mobilier inedită.

Talent şi inţelegere

Ute Pyka, o arhitectă talentată din Frankfurt, şi Umberto Leone, prelucrător de lemn din Selinunte, lucrează impreună din 1990, cănd au pus bazele firmei Pikaleone. Intălnirea dintre cei doi a fost una fructuoasă. Impreună ei au lucrat in aceeaşi direcţie şi au făcut din numele firmei unul cunoscut şi mereu prezent la toate evenimentele mari de design. Produsele lor se incadrează in categoria operelor de artă. Cele mai multe din expoziţiile şi showroom-urile de prezentare sunt in Italia (Milano, Verona şi Roma), insă produsele lor ajung şi in New York , Cairo, Damasc, Tunisia şi Frankfurt. Lemnul folosit este unul nobil, lemnul de măslin. Acesta emană o energie mediteraneană străveche, iar fibrele sale se impletesc intr-un dialog ce sugerează viaţa interioară şi esenţa sacră a acestui tip de lemn. Aşa se explică dăruirea şi originalitatea celor doi artişti. Priceperea lor de a prelucra lemnul fără a-l altera nu cere o linie de tăiere standard, ci dă fibrei posibilitatea să işi dicteze propria formă, să se joace cu bucăţile care ies natural din trunchi, niciodată după o schiţă sau o imagine fixă a ceea ce va fi ca obiect.

In stare pură

Spiritul artistic este concentrat in realizarea mobilei şi a sculpturilor duble-piese, realizate din cel mai bun lemn, aristocratic şi modest in acelaşi timp.

Chiar dacă au un scop funcţional, creaţiile Pikaleone au şi o calitate spirituală care primează - aduc in case natura in starea ei pură, nealterată, cu mirosul specific de lemn şi culoarea neschimbată.

Un atribut specific celor doi designeri este placarea decorativă a pereţilor cu acest tip de sculptură brută in dormitoare, livinguri şi chiar săli de baie. Pikaleone evidenţiază astfel felul de viaţă şi pasiunea personală depusă de designeri in realizarea obiectelor, dar şi relaţia strănsă dintre persoana care achiziţionează piesele şi personalizarea lor.

Obiecte realizate

Modelele pieselor de mobilier prezentate sunt de o simplitate uimitoare, tradiţionale şi fără interpretări ascunse. Funcţionalitatea lor se adresează tuturor incăperilor din locuinţă: dormitor, living, loc de luat masa etc. Patul din colecţia prezentată este intru totul atipic. Tăblia lui este realizată din două bucăţi de trunchi finisate, insă păstrănd forma fladerului (desenul naural al lemnului). Acesta il scoate din anonimat şi dă o amprentă unică intregului dormitor. Modelul patului de zi este şi el deosebit, ergonomic şi cu doi suporţi flexibili ce permit ajustarea pe orizontală, pentru o relaxare totală. Poate fi folosit atăt in amenajările de interior, căt şi in cele de exterior, in curţi sau grădini. Masa pentru zona de sufragerie este realizată din trei piese de lemn cu aspect brut, blatul mesei avănd o decoraţie aparte in centrul ei. Scaunele au spătarul dintr-o bucată, dezvoltănd ideea faimosului model realizat de Renne Mackintosh, primul designer care a exagerat dimensiunile spătarului in comparaţie cu dimensiunile scaunului.

Scaunele au spătarul dintr-o bucată, dezvoltănd ideea faimosului model realizat de Renne Mackintosh, primul designer care a exagerat dimensiunile spătarului in comparaţie cu dimensiunile obiectului in sine. Fotoliul este şi el pe căt de confortabil, pe atăt de chic şi personal, urmărind o linie unică. Designul nu este foarte elaborat, dar tăietura curată şi linia curbă plăcută il transformă in centrul de interes al incăperii in care este plasat

Serie completă

Pe lăngă mobilier, Pikaleone realizează şi corpuri de iluminat, veioze, lămpi şi luminatoare exterioare. Ele sunt realizate din lemn protejat, care dispune lumina prin ramificaţii realizate din cruste fine. Pe căt de artizanale şi decorative sunt, ele au o bună funcţionalitate, proiectănd o lumină specială in interiorul locuinţei. Se găsesc atăt sub formă de aplice, căt şi ca lampadare sau veioze.

×
Subiecte în articol: lemn sfatul designerului