x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lemnul la exterior

Lemnul la exterior

de Georgiana Teodorescu    |    07 Aug 2008   •   00:00

Variante de placare a teraselor permanente sau temporare
Este cunoscut citatul “don’t buy a book by it’s cover!”. Nu cumpăra o carte doar pentru că are o copertă frumoasă. Se poate spune că morala lui are aplicabilitate şi în domeniul amenajărilor de case. Prima impresie contează întotdeauna, iar în cazul unei locuinţe cu spaţiul exterior neglijat, valoarea estetică scade. 



Variante de placare a teraselor permanente sau temporare
Este cunoscut citatul “don’t buy a book by it’s cover!”. Nu cumpăra o carte doar pentru că are o copertă frumoasă. Se poate spune că morala lui are aplicabilitate şi în domeniul amenajărilor de case. Prima impresie contează întotdeauna, iar în cazul unei locuinţe cu spaţiul exterior neglijat, valoarea estetică scade.  

În articolul de săptămîna aceasta ne-am propus să vă prezentăm cîteva teme de amenajare exterioară şi o noutate în materie de pardoseli exterioare.

Paşii de parcurs

Totul are o temă, o idee generală, o concepţie sau un principiu în viaţa noastră. Ne ghidăm după ele în cele mai simple alegeri sau în cele mai grele decizii din viaţă. Pentru locuinţă, lucrurile funcţionează la fel: alegem un anumit stil care ne caracterizează şi pe care îl îndrăgim şi îl aplicăm atît la interior, cît şi la exterior. Dar dacă la interior decizia ne aparţine în totalitate, amenajarea de exterior ţine cont de anumiţi factori: vecinătăţile, cît de mult vă permit în ceea ce priveşte naturalul şi perspectivele favorabile, acoperirea terasei în raport cu arhitectura clădirii (copertină, geam sau material textil), clima şi condiţiile naturale care favorizează sau nu unele materiale. Dar absolut oricărei teme de amenajare exterioară se potriveşte ca material lemnul.

Placările terasei

Lemnul de exterior are o vastă utilizare în pavare pentru grădini, placare exterioară pentru terase, pontoane pentru piscine, realizarea de jardiniere şi ghivece de flori, pavilioane şi foişoare gazebo. Între speciile cele mai dure şi adesea utilizate la exterior se numără esenţe de stejar, cumaru, ipe, molaris şi teak. Pentru pavare, fîşiile sînt rotunjite în capete, iar pe faţă prezintă striaţii antialunecare. Cea mai recomandată soluţie de prindere a lemnului la exterior este cu ajutorul clemelor din oţel inoxidabil, fără şuruburi care ruginesc în timp sau piese care se uzează şi se pierd. Pardoseala pentru exterior, deck-ul cum mai este numit, este realizată în întregime din lemn masiv, cum ar fi Bangkirai sau Massaranduba. Pentru montare este recomandată o distanţă de 10 mm între şipci, deoarece lemnul îşi modifică dimensiunile pe timp rece, dar şi datorită umidităţii din atmosferă. O altfel de protecţie  trebuie aplicată pardoselii pentru antioxidarea naturală a lemnului din cauza razelor ultraviolete, pentru aceasta fiind utilizat un ulei special. Un truc pentru obţinerea unor pardoseli exterioare mai rezistente este utilizarea lemnului stratificat. Acesta este realizat din suprapunerea încrucişată a mai multor straturi de lemn (de la 3 pînă la 7, chiar 10 straturi), de diferite esenţe, cea superioară fiind de obicei din esenţă nobilă. Prin presare se rigidizează şi împiedică deformarea lamelelor în timp.

Variantă nouă

Pardoseala falsă este o structură modulară din lemn, alcătuită din placă de lemn de diferite dimensiuni şi suporţi flexibili, reglabili, din metal pe care se sprijină platforma de lemn. Sistemul este flexibil. Astfel, dacă doriţi să serbaţi ziua copilului sau o cină romantică în spaţiul exterior, poziţionaţi pardoseala oriunde în grădină, pe terasă sau în continuarea livingului, pentru ca a doua zi să eliberaţi locul fără să distrugeţi  gazonul.

Pentru garnisirea piscinei, acest tip de pardoseală este cel mai des utilizat, pentru că ascunde ţevile de alimentare ale piscinei, firele de electricitate. După îndepărtare, piscina rămîne ca bazin decorativ, transformarea din decorativ în funcţional fiind acum simplă şi la îndemînă.


Tratarea lemnului

Lemnul pentru exterior este tratat împotriva principalelor degradări fizice (foc, apă, umiditate), degradări biologice (fungi şi insecte) şi mecanică. Dacă nu se iau măsuri încă de la montare, în maximum trei ani se observă în orice situaţie carii şi mucegai pe suprafaţa lemnului, tratamentul ulterior aplicat fiind mai greoi şi costisitor.

Pardoseala falsă este o structură modulară din lemn, alcătuită din placă de lemn de diferite dimensiuni şi suporţi flexibili, reglabili, din metal pe care se sprijină platforma de lemn. Sistemul este flexibil. Pentru garnisirea piscinei, acest tip de pardoseală este cel mai des utilizat, pentru că ascunde ţevile de alimentare ale piscinei, firele de electricitate. După îndepărtare, piscina rămîne ca bazin decorativ, transformarea din decorativ în funcţional fiind acum simplă şi la îndemîna tuturor.

Alegerea temei de decorare. Aceasta poate fi inspirată din orice domeniu, din artă sau din viaţa de zi cu zi. Multe din amenajări sînt exclusiv realizate pentru relaxare, accesoriile şi elementele componente fiind achiziţionate în acest scop, chaise long-uri, canapele confortabile, materiale pentru protecţie, acest stil fiind cunoscut sub numele de urban design

×
Subiecte în articol: exterior lemn sfatul designerului