x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Living-ul, spatiul familiei

Living-ul, spatiul familiei

06 Mai 2005   •   00:00

Living-ul este centrul locuintei si, ca atare, reprezinta deopotriva pretentiile locatarilor si imaginea ambientului per ansamblu. Fiind un spatiu destinat relaxarii, el trebuie amenajat atat pe considerente estetice, cat si practice. Cateva sugestii de mobilier prezentate in amenajari de ultim moment, de la clasic la avangardist, sunt sugestiile noastre din acest numar.

Scurt istoric

Modelul locuintei moderne apare in jurul anului1600, in Olanda, pictorii vremii surprinzand in tablourile lor amenajarea acestora din acea perioada. In secolul al XVIII-lea apare salonul, ce are functia de camera de primire, el fiind si predecesorul living-ului din locuintele moderne. In acceptiunea contemporana, living-ul sau camera de zi este o incapere multifunctionala, este locul unde se desfasoara viata de familie, dar si locul de primire a vizitatorilor.

Functiunile living-ului

In amenajarea unui living trebuie sa tinem cont de sfaturile unui specialist, designer sau arhitect. Astfel, pozitionarea camerei in ansamblul locuintei, dar si orientarea ei in raport cu punctele cardinale sunt foarte importante. In opinia arhitectului ce proiecteaza o casa sau amenajeaza un apartament de bloc, patrunderea in living se face din holul de intrare. De asemenea, un living ideal are, in acelasi timp, deschidere directa spre exterior, catre balcon, terasa sau gradina.

Living-ul reprezinta locul de relaxare si odihna, putand ingloba ori comunica liber cu alte spatii si functionalitati ( bucataria deschisa, locul de luat masa). Sufrageria, daca se afla in acelasi spatiu cu living-ul, trebuie sa fie amplasata aproape de bucatarie si separata de zona de discutii.

Mobilierul

Alegerea mobilierului pentru living poate fi relativ usoara, in special in cazul in care proprietarul se adreseaza unor specialisti, care sunt in permanenta in contact cu firmele specializate de mobila, ce au o gama complexa de produse si echipe profesioniste care asigura un montaj conform planurilor designerului. De asemenea, propunerile decoratorului se fac in functie de spatiul alocat, de posibilitat ile financiare ale beneficiarului si de preferintele acestuia. Mobilierul trebuie ales si conceput din punct de vedere functional, dar si estetic. Pentru obtinerea unui pret optim, beneficiarul are libertatea de a se informa si de a alege oferta cea mai avantajoasa. Ca sa inlature eventualele neplaceri in ceea ce priveste nerespectarea, de catre firma ce livreaza mobila, a termenului de livrare, este recomandata incheierea unui contract de vanzare-cumparare.

Mobilierul care ocupa rolul cel mai important este cel alocat odihnei si relaxarii, incluzand aici fotolii, canapele si masute. In spatiile mici, se poate opta pentru canapele pe colt. Acestui mobilier ii putem asocia de la rafturi ca suporturi pentru suveniruri, televizor, aparatura hi-fi, pana la servante, vitrine, biblioteci.

Mobilierul poate fi clasic, piese antice de valoare sau ultimele aparitii in materie de design. De asemenea, daca transformam ocazional living-ul in camera de oaspeti, trebuie avuta in vedere alegerea unei canapele extensibile.

Ultimele tendinte in designul de mobilier sunt folosirea sticlei ca material si a culorilor calde. Ca si ambientare a celei mai importante incaperi, desi suntem in secolul al XXI-lea, semineul este in voga mai mult decat oricand. Pe langa rolul functional de incalzire, acesta are si un rol estetic, oricand putand fi "asortat" stilului din living. Atentie insa, pentru ca proiectarea unui semineu se face o data cu cea a casei, deci ar trebui sa aveti in vedere ce fel de mobilier alegeti si unde va fi pozitionat, astfel incat acesta sa nu sufere eventuale degradari de la caldura degajata de semineu!

Circulatia

In cazul in care dorim sa ne construim o casa, trebuie sa tinem cont ca living-ul este centrul unei locuinte. Circulatia in living trebuie sa fie libera, ar fi de preferat sa se opteze pentru putin mobilier si nu foarte voluminos. De asemenea, in cazul reamenajarii locuintelor de bloc, camera de zi poate sa fie una de "trecere" atat timp cat nu afecteaza zona dedicata conversatiilor sau vizionarii programelor tv.

Iluminarea

Secretul unei iluminari corecte, conform specialistilor, consta in alegerea uneia diferentiate, realizata in zonele de interes cu ajutorul mai multor surse. Iluminarea generala exclusiva prin intermediul unui candelabru este depasita in momentul de fata, avand in vedere faptul ca functionalitatea spatiilor si necesitatile contemporane s-au schimbat. In primul rand, trebuie asigurat un iluminat general, ce asigura orientarea in spatiu. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor plafoniere (recomandate mai ales la apartamentele de bloc, unde inaltimea camerelor este mica), a unor aplice verticale pe pereti, scafe de lumina sau corpuri suspendate de tavan. Sa nu uitam ca, pentru o iluminare corespunzatoare, avem nevoie de sfaturile unui designer, reteaua de cabluri pentru iluminat fiind proiectata de asemenea de un specialist, in concordanta cu planurile decoratorului. O foarte mare importanta o are iluminatul natural. De aceea, alegerea unei incaperi orientate spre sud este ideala pentru activitatile diurne.

Pentru a crea un spatiu placut, trebuie sa existe o armonizare a elementelor ce compun "teritoriul": mobilierul, culoarea peretilor, pardoseala si accesoriile textile (covor, perdele, paturi, perne).

Living-urile propuse in acest numar prezinta ultimele tendinte, ce pot fi adaptate in functie de stilul fiecaruia.

Diana Roata
×
Subiecte în articol: living-ul