x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Livingul de tineret - modern si confortabil

Livingul de tineret - modern si confortabil

01 Apr 2005   •   00:00

INTERIOR
Exigentele noii generatii au impus modificarea functiunilor incaperii rezervate celor mai tineri membri ai familiei in functie de necesitatile specifice varstei, dar si de dorintele de a fi mereu in pas cu moda Pentru a intelege cum trebuie structurat acest spatiu si ce solutii pot fi adoptate e necesar sa trecem in revista mai intai activitatile ce se desfasoara aici in mod mai mult sau mai putin curent, nevoile specifice ale adolescentilor, precum si piesele de mobilier sau decoratiunile interioare pe care acestea le reclama.

Ce activitati se desfasoara in camera unui adolescent?

In camerele tinerilor se desfasoara o multime de activitati, unele cotidiene, altele ocazionale, fiecare legata de anumite functii pe care spatiul respectiv trebuie sa le indeplineasca si necesitand gasirea solutiilor de amenajare adecvate. Iata care sunt ele:
  • Odihna pasiva, somnul, ce implica deci posibilitatea adaptarii incaperii la functiile zonei de noapte cu ajutorul unor piese de preferinta multifunctionale (canapele rabatabile) sau incorporate altor piese de mobilier.
  • Lucrul acasa, la eventuale teme scolare sau proiecte extrascolare, ceea ce face necesara conturarea unei zone de lucru cu birou, computer si, uneori, cu biblioteca. Odihna activa si relaxarea, cititul, eventual scrisul, pentru cei cu inclinatii literare, vizionarea programelor TV, jocurile pe computer, dar nu numai, ascultarea muzicii, la ocazii deosebite chiar dansul, toate aceste ocupatii presupunand existenta unor piese de mobilier si dotari speciale, precum diversele aparate electronice performante, suporturile acestora sau ale accesoriilor lor (CD-uri, imprimanta etc).
  • Imbracarea si toaleta zilnica, ceea ce comporta de asemenea prezenta obligatorie a anumitor elemente, de tipul garderobei sau sifonierului, eventual cu oglinzi.
  • Primirea prietenilor si conversatia, aceasta devenind in ultima vreme chiar principala activitate, cea care modeleaza hotarator aspectul acestei camere, impunand prezenta a minimum o canapea, preferabil pe rotile, a altor piese de mobilier de sezut si a unei mese de living.
  • Luarea mesei, nu rareori in compania prietenilor, activitate ce isi pune si ea amprenta asupra ansamblului amenajarii, putandu-se desfasura fie in jurul mesei de living, fie in jurul unei mese speciale, extensibile, special destinate acestui scop.

    Care sunt nevoile speciale ale tanarului, carora trebuie sa le raspunda camera sa?

    Exigentele tinerilor in ceea ce priveste amenajarea incaperii pe care o locuiesc sunt strans legate atat de modul lor de viata, cat si de anumite caracteristici psihologice ale varstei lor. Este simptomatica din acest punct de vedere nevoia de a imita stilul de viata al adultilor si in acelasI timp de a se detasa cat mai clar de modelul parintilor, cautandu-si noi modele in afara universului familial. Stilul lor de viata este unul extrem de dinamic, ei petrecandu-si mare parte din timp in afara casei , ceea ce presupune, intr-o anumita masura, o oarecare lipsa de rabdare pentru activitatile de intretinere, fie ca este vorba de mobilier, aparatura sau instalatii, ca si nevoia de a putea modifica periodic cate ceva in aranjamentul camerei, pentru a evita plictiseala. E bine de stiut de altfel ca psihologii recomanda tuturor, pentru a evada din rutina cotidiana, efectuarea unor schimbari, chiar minime, de look, program, obiceiuri sau chiar amenajare a locuintei, cel putin o data la 6 luni! Pentru a se simti confortabil in incaperea ce-i este destinata, un tanar are de asemenea nevoie de cat mai mult spatiu liber, de un mobilier care sa ocupe minimum de suprafata si sa indeplineasca maximum de functii. Asupra acestui aspect vom reveni ulterior. La fel de necesar este, date fiind activitatile desfasurate in prezenta prietenilor, ca aici sa existe mai multe locuri de sezut decat intr-un living obisnuit, acestea sa fie foarte mobile si sa ocupe putin loc.

    Cum se pot adapta concret spatiul si mobilierul acestor cerinte?

    In randurile ce urmeaza va vom prezenta cateva solutii, dintre cele mai eficiente pentru amenajarea unui asemenea interior. Modificarea compartimentarii existente este un mod de asigurare a spatiului necesar acestei destinatii, dar nu cel mai lipsit de probleme. Este extrem de important sa nu operati o asemenea modificare decat in baza proiectului unui specialist, dupa obtinerea aprobarilor necesare, pentru a va asigura ca structura de rezistenta a cladirii nu este iremediabil afectata! Iata si cateva idei in acest sens:
  • Desfiintarea vestibulului sau a coridoarelor interioare prin integrarea lor in spatiul acestei incaperi.
  • Unificarea a doua incaperi prea mici prin daramarea totala sau partiala a zidului despartitor.
  • Crearea posibilitatii de extindere a acestui living prin deschiderea unor eventuale usi glisante spre o alta destinatie alaturata (birou, sufragerie, dormitor, daca acestea sunt concepute separat).
  • O metoda ce implica atat costuri mai reduse, cat si o mai mare doza de creativitate din partea proiectantului si, desigur, un aspect final mai spectaculos al ansamblului, este distribuirea suprafetei utile pe mai multe niveluri. Acest lucru se poate realiza intr-o prima varianta prin crearea unui podium pentru locul de luat masa, pentru zona de lucru sau pentru cea de conversatie, care va integra un spatiu de depozitare cu sertare sau care poate masca patul pe rotile ori rabatabil. Va rezulta astfel o incapere ce isi va schimba aspectul dupa functiile indeplinite in diferitele momente ale zilei.
  • O alta varianta ar fi amenajarea unei galerii. Intr-un spatiu cu o inaltime interioara normala (2,60-2,70 m) galeria poate cuprinde un corp de mobilier de depozitare, in vreme ce intr-unul cu inaltime mare ( peste 4,50 m) aici se poate amenaja un loc de dormit sau de lucru, treptele necesare accesului la acesta putand fi exploatate si ele ca spatii de depozitare cu sertare.

    Cum am aratat deja, una din cele mai importante nevoi ale tinerilor este cea de spatiu, cat mai mult spatiu liber. O asemenea cerinta nu poate fi indeplinita decat prin exploatarea la maximum a fiecarui centimetru disponibil. In vederea acestui lucru, se recomanda folosirea mobilierului incorporat, multifunctional, modular si mobil: canapelele extensibile, paturile si alte piese de mobilier pe rotile, blaturile de masa sau paturile rabatabile incorporate unui dulap, mesele si scaunele pliante, birourile, suporturile (pentru aparatura sau CD), rafturile, toate incorporate unor piese cu alte functii, in general de depozitare.

    Mobilierul cu maxima mobilitate si cel modular ofera in plus si avantajul unor multiple posibilitati de compunere si recompunere a unei ambiante mereu reinnoite.

    Cele mai importante exigente ale tinerilor in privinta spatiului pe care il locuiesc raman insa ca acesta sa le stimuleze imaginatia si sa ii reprezinte. De aceea, este foarte important ca ei sa fie nu doar ocazional consultati, ci cu adevarat implicati in toate etapele procesului de amenajare.

    Asadar, parinti, lasati-i sa-si manifeste creativitatea si sa-si exprime propria identitate aici, in camera lor, chiar daca gusturile lor nu vor coincide intotdeauna cu ale voastre!

    Gabriela Popescu
  • ×
    Subiecte în articol: mobilier