x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinte colective pe structura metalica

Locuinte colective pe structura metalica

de Catiusa Ivanov    |    09 Mar 2006   •   00:00
Locuinte colective pe structura metalica
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Deplasarea la Cernavoda a fost plina de surprize. Pe langa campusul U2, din lemn, pe care vi l-am prezentat in numarul trecut, aici am descoperit un alt cartier interesant. Este vorba despre campusul U3, construit in totalitate din case pe structura metalica si din panouri prefabricate. Acesta a fost ridicat in anii 2003-2004, deoarece a fost nevoie de suplimentarea locuintelor necesare cercetatorilor veniti sa lucreze la centrala.

STRUCTURA USOARA

Campusul este alcatuit din 12 blocuri, insumand 120 de apartamente. Modelul arhitectural este simplu, desfasurat pe doua niveluri. Fundatia este simpla, structura este metalica, iar peretii sunt facuti din panouri prefabricate tip Condem. Suprafetele practicate sunt inspirate dupa standardele occidentale, de aceea pentru multi romani par foarte mari. O garsoniera canadiana (dormitor plus living) are suprafata de 130 de metri patrati, fiind impartita astfel: livingul cu bucataria incorporata are 90 de metri patrati, dormitorul 30 de metri patrati, iar baia 10 metri patrati.

Inginerul Tiberiu Hansa, ghidul nostru, a declarat ca timpul de executie a blocurilor campusului a fost de doar 18 luni. In aceasta perioada s-a ridicat practic un cartier intreg. Uimitor, daca il comparam cu timpul de executie a cladirilor clasice din beton; ar fi fost nevoie de cel putin dublu.

SUPERPRET

Domnul Costica Constandache, inginer la Centrala Nucleara, a afirmat ca pretul pe metru patrat de constructie este de 300 euro (in 2004 la finalizarea lucrarilor). Un pret mic, tinand cont ca standardul de confort al acestor cladiri este maxim. Pana la urma, aceste apartamente de bloc pot fi comparate cu locuintele din vile. In plus, sunt deasupra standardului de confort al blocurilor vechi, care sunt mult mai scumpe (in blocurile vechi - aproximativ 1.000 euro, iar in blocurile noi - pana la 3.000 euro).

Apartamentele sunt foarte mari, deoarece sunt inspirate din modelul occidental: livingul cu bucataria incorporata are 90 de metri patrati, dormitorul 30 de metri patrati, iar baia 10 metri patrati

AVANTAJE
Avantajele constructiilor din prefabricate sunt timpul de ridicare a cladirii, extraordinar de scurt (trei-patru luni), dar si un pret foarte scazut in raport cu pretul constructiilor clasice. In general, oamenii au prejudecata ca aceste constructii nu sunt rezistente in timp, insa in tari europene cum ar fi Germania se construieste de multa vreme asa si cladirile s-au comportat foarte bine in timp. La Cernavoda, dupa doi ani aceste blocuri arata ca noi, iar domnul Tiberiu Hansa spune ca locatarii sunt foarte multumiti de confortul pe care il ofera aceste locuinte. Asa cum puteti remarca, daca va uitati la poze, aspectul cladirilor din prefabricate nu difera de cel al constructiilor clasice, practic daca nu sunteti cunoscator nici nu le poti diferentia. Alt avantaj al acestui gen de cladiri este ca poti alege un model de arhitectura foarte complex, fara a creste cu mult pretul pe metru patrat, deoarece manopera este mai usoara decat la constructiile din beton sau caramida.
×
Subiecte în articol: metri pătraţi