x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lumina spot: efecte speciale

Lumina spot: efecte speciale

19 Iul 2007   •   00:00

Lămpile tip spot, sau mai pe scurt spoturile, au căpătat in zilele noastre multiple utilizări in special in lumea show-bizz-ului.

Apărută mai intăi in cadrul teatrului clasic şi al cinematografiei, maniera de a atrage atenţia asupra unui personaj sau a unui obiect cu ajutorul luminii, personajul sau obiectul devenind astfel principalul punct de atracţie al privirilor, a fost realizată iniţial intr-un mod grosier prin intermediul unui reflector fixat pe obiectul de interes şi diminuarea restului de lumini, mergăndu-se pănă la stingerea lor completă. Apoi, lucrurile s-au diversificat, s-a modificat numărul de reflectoare, s-au căutat noi unghiuri de iluminare, ceea ce a creat noi jocuri de lumini şi umbre, toate acestea devenind cu timpul o adevărată artă.

Progresul tehnic a dus la apariţia unor noi tipuri de lămpi de iluminat, aşa cum am arătat şi in articole anterioare, lămpi cu descărcare in gaze, cu vapori, lămpi cu arc, cu geamuri mate, tuburi ş.a.m.d. Astăzi ne vom ocupa de lămpile cu lumină focalizată, aşa-numitele lămpi tip spot.

Diversificarea ariei de utilitate

Lămpile tip spot, sau mai pe scurt spoturile, au căpătat in zilele noastre multiple utilizări in special in lumea show-bizz-ului. Dimensiunile lor şi, implicit, puterea corespunzător redusă comparativ cu reflectoarele, consumurile mici, faptul că sunt lămpi cu lumină rece le fac aproape indispensabile in săli mici de spectacole, in cluburi, in discoteci. Ele au pătruns inevitabil, incetul cu incetul, in curţile şi in casele noastre.

De la iluminatul exterior al clădirilor şi vilelor, unde in timpul nopţii fascicolele luminoase pun mult mai bine in evidenţă decăt o lumină difuză anumite particularităţi ale clădirii sau eventuale havuzuri, statuete etc. spoturile s-au insinuat şi in interioare.

Simplitatea montării (se pot monta pe stative individuale sau cu diferite dispozitive de agăţat), uşurinţa in manevrare, căt şi faptul că intensitatea luminoasă poate fi variată prin intermediul unui comutator la fel ca la un bec normal, ne permite să realizăm şi in interiorul locuinţei performanţe asemănătoare cu cele obţinute in exterior. Un spot bine plasat şi cu o lumină potrivită ca unghi de incidenţă şi intensitate poate pune in valoare intr-un mod neaşteptat de plăcut o pictură sau o icoană veche, o plantă ornamentală deosebită. In afara aranjamentelor artistice se pot folosi spoturi şi pentru iluminatul normal, direcţional.

Există magazine de profil in care se comercializează lustre cu trei sau cinci spoturi care au fiecare din braţe mobil cu mai multe grade de libertate, ceea ce permite direcţionarea luminii spre oricare din punctele dorite. Apariţia spoturilor in culori a diversificat jocurile de lumini atăt in locurile publice, căt şi in curţile şi vilele particulare, provocănd adevărate cascade de lumină şi culoare. Realizarea de spoturi cu filet Edison normal face posibilă montarea lor in orice circuit electric.

Lumină concentrată

Lămpile tip spot sunt acele lămpi care prin construcţia lor specială furnizează o lumină cvasi concentrată, adică aproape unidirecţională, nemaifiind nevoie de complicate corpuri de iluminat care să realizeze efectul de fascicul luminos. Astfel, prin simpla lor orientare intr-o anumită parte se poate realiza o direcţionare a luminii in acea zonă. Lampa spot luminează ca un minireflector, desigur, ţinănd cont de raportările de rigoare la dimensiunile şi puterea ei luminoasă. Lămpile tip spot fac parte din categoria de lămpi cu lumină rece, avănd o largă gamă de utilizare.

×
Subiecte în articol: lumina spot lămpi sfatul inginerului