x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lumini in noapte

Lumini in noapte

28 Iul 2005   •   00:00
Lumini in noapte

Dorinta oamenilor de a pastra si dupa lasarea intunericului un crampei din lumina zilei este mai veche chiar decat istoria. De-a lungul timpurilor, pretutindeni, s-au experimentat diverse solutii, forme si materiale in acest scop. Iata cate ceva despre cele mai noi dintre ele.

Iluminarea artificiala

Despre lumina artificiala se poate spune ca prezinta doua mari avantaje fata de cea naturala: este constanta, adica nu se schimba in functie de starea vremii sau de momentele zilei, si poate fi planificata, ramanand la latitudinea noastra cand, unde si in ce fel o folosim. Ea a avut insa dintotdeauna doua neajunsuri, pe care tehnologia moderna tinde sa le reduca pe cat posibil: presupune costuri de consum si redarea culorilor este mai slaba decat cea a luminii naturale .

Exista cateva moduri distincte de utilizare a acestui tip de lumina, dar care pot aparea in diverse combinatii in unul si acelasi spatiu. Spre exemplu, iluminatul general, destinat orientarii prin incapere si presupunand dispersarea uniforma a luminii, ca in cazul lampii de tavan, poate aparea simultan cu iluminatul local, ce directioneaza si concentreaza lumina intr-o zona unde se desfasoara o anumita activitate, precum biroul, blatul de la bucatarie sau oglinda de la baie. De asemenea, in acest mixaj poate interveni si al treilea factor, iluminatul de atmosfera, cu un caracter ocazional si axat pe punerea in evidenta a unui detaliu semnificativ: un tablou, o sculptura, o vitrina etc. Pe langa acestea, mai sunt utilizate inca alte doua moduri de iluminat: direct, atunci cand lumina este directionata spre suprafata tinta, si indirect, atunci cand ea este indreptata spre o suprafata reflectanta, tavanul, eventual un perete, care o disperseaza apoi in mod egal in camera.

Clasificare

Daca in trecut se cauta realizarea unei ilumina ri cat mai clare si mai uniforme a intregului spatiu aflat la dispozitie, azi s-a impus principiul iluminarii diferentiate a spatiilor multifunctionale. Astfel, intr-o camera de zi se vor utiliza mai multe tipuri de corpuri de iluminat, ale caror forme si caracteristici tehnice difera dupa activitatea desfasurata in fiecare zona: locul de conversatie, biroul, locul de luat masa s.a.

Se impune deci o succinta clasificare a lor mai intai in doua mari categorii, corpuri de iluminat vizibile si ascunse, urmate de subgrupurile lor. Cele vizibile pot fi: echipamente de iluminat pentru tavan (aplice de tavan, lampi suspendate, scufundate in tavanul fals, cu sine, reflectoare, spoturi), aplice de perete, lampi de masa (cu talpa sau cu menghina), lampadare (cu picior inalt, asezate pe podea). In al doilea grup intra corpurile de iluminat incorporate in mobilier, peret i, tavan, podea sau scari, ce pot avea rolul de a spori vizibilitatea intr-o anumita zona, de semnalizare a prezentei unui obstacol, in cazul treptelor, sau de conturare a unei atmosfere speciale.

Aspectul estetic

Atunci cand alegeti corpurile de iluminat pentru locuinta sau pentru locul dumneavoastra de munca, in afara de toate aceste considerente oarecum tehnice, mai trebuie sa luati in considerare un aspect la fel de important, cel estetic. Fiecare piesa trebuie sa se armonizeze perfect cu ansamblul si toate lampile dintr-o camera trebuie sa se potriveasca intre ele. Iata de ce in majoritatea cazurilor ele sunt produse in serii sau familii, in care se regasesc toate tipurile deja descrise, avand variante asemanatoare vizual.

Acest lucru nu limiteaza insa in nici un fel creativitatea inepuizabila a designerilor din domeniu, asa cum puteti constata din fotografiile alaturate. La fel ca in arta, orice poate constitui o sursa de inspiratie, de la fauna marina la fenomenele meteo, iar gama materialelor folosite este la fel de nelimitata: lemn, metal, sticla, plastic, hartie...

Fascinatia ancestrala a omului pentru tot ceea ce constituie sursa de lumina isi spune cuvantul azi, ca si ieri, in felul cum sunt concepute aceste obiecte, in poezia lor discreta si totusi stralucitoare.

Cateva mici trucuri: prin proiectarea luminii pe un perete sau tavan de culoare deschisi se poate crea impresia de lirgire optici a spatiului, prin difuzarea indirecti a luminii se atenueazi contrastele cromatice supiritoare din ancipere si daci suprafata reflectanti este colorati, lumina va prelua aceasti culoare si o va transmite restului ambiantei.

Gabriela Popescu
×
Subiecte în articol: lumina