x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Magia macilor

Magia macilor

18 Mai 2005   •   00:00

Romantice, delicate, dar totodata salbatice, florile macilor pot da o atmosfera cu totul aparte gradinii voastre. Ele imbie la relaxare, reverie, poezie. Aflati cum le puteti cultiva pentru a va bucura de ele

Denumirea stiintifica a macului este Papaver. Acest gen numara aproximativ saizeci de specii cu caracter rustic, plante care nu necesita o ingrijire speciala. Se preteaza foarte bine pentru cultivarea in gradinile stancoase ale caselor de vacanta de la munte, dar si in jardiniere si ghivece, intotdeauna in locuri insorite.

Clasicul mac (Papaver rhoeas), cu floarea de culoare rosu aprins, sta la originea numeroaselor varietati. Planta poate atinge inaltimea de 60 cm, de aceea se evidentiaza superb in zone unde iarba este lasata sa creasca mai inalta. Macul de gradina (Papaver somniferum) are florile foarte mari si poate atinge chiar si un metru inaltime.

Dintre speciile perene, cea mai cunoscuta este Papaver alpium , originara din zone muntoase, care se dezvolta sub forma unor mici tufe cu inaltimea de 20 cm, iar florile sunt multicolore, in gama de la alb, galben la rosu.

Cele mai rezistente sunt speciile perene, care se planteaza la inceputul primaverii in locuri bine drenate din gradina. Cele anuale necesita plantare in locuri insorite, iar insamantarea se face toamna.

Chiar daca sunt sensibile, delicate si tin relativ putin, florile macilor sunt spectaculoase, aducand o imagine lirica in sezonul cald locului unde ele isi arata splendoarea.

Gabriela Popescu
Arhiva Ideal Decor
×