x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mai mult decat pentru vacanta

Mai mult decat pentru vacanta

22 Sep 2005   •   00:00
Mai mult decat pentru vacanta
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Peisajul superb de munte atrage mereu citadinii sa se gandeasca la construirea unui refugiu intr-o zona cu aer curat. Si cand au parte de o ocazie de-a cumpara un teren bine asezat cu vedere catre piscuri nu ezita sa si treaca la treaba. O familie din Bucuresti, cucerita de frumusetea regiunii, si-a ridicat in urma cu patru ani o casa de vacanta pe Valea Prahovei, dar a ales sa fie una pe structura din lemn. Exteriorul nu tradeaza pe deplin materialul din care este realizata integral. Combinatia finisajelor exterioare, alese de proprietar, ii da casei un aer mai special, subliniind arhitectura deosebita, atipica. Piatra de munte, tencuiala driscuita fin in nuanta alba, lambriuri de lemn si putine zone cu caramizi de sticla imbraca armonios constructia si o integreaza excelent in cadrul natural al zonei. Terasele largi si balcoanele sunt ca niste extensii ale casei catre ambianta naturala, binevenite, mai ales ca e vorba de o locatie destinata relaxarii.

REZISTENTA SI FINISAJE

Casa a fost proiectata de arhitectii George Harpau si Raluca Harpau si realizata de firma Bianca International. Chiar daca la casele pe structura din lemn fundatia nu este una foarte adanca, in comparatie cu locuintele individuale din caramida, in cazul de fata s-a luat in considerare clima rece de pe timpul iernii. Asa ca fundatia a fost realizata la o adancime mai mare decat cea standardizata pentru astfel de constructii, ca sa reziste mult mai bine la inghet. Solul inghetat in anotimpul alb pot presa asupra fundatiei, de aceea este recomandabila si realizarea unei hidroizolatii consistente. Se previn astfel absortiile si infiltratiile de apa care ar periclita stabilitatea fundatiei si a soclului casei. Peste fundatiile continue s-au ridicat soclurile din beton armat evidente la baza constructiei, mai ales in partea din fata, datorita pantei usoare a terenului. Soclurile sunt imbracate cu piatra sparta de munte. O protectie in plus si un material natural specific zonei ce se preteaza in combinatie cu lemnul.

Structura de rezistenta este alcatuita integral din lemn, stalpi, grinzi si contravantuiri. Intre parter si mansarda, planseul este realizat din grinzi si dulapi, evident din lemn masiv.

Casa este realizata din panouri sandvis mascate la exterior de finisaje. Pentru parter s-au folosit preponderent lambriuri din lemn, combinate pe fatade cu piatra, iar zidurile mansardei sunt tencuite si vopsite in alb.

FLEXIBILITATE LA INTERIOR

O astfel de casa cu structura din lemn poate fi folosita excelent si pentru locuire permanenta. Desigur, daca se doreste construirea ei in oras sau la periferia urbana, arhitectura ar trebui adaptata, la fel ca si finisajele exterioare. Lambriurile din lemn nu se potrivesc totusi la fatadele unei case din oras.

Cat priveste interiorul, la o casa din lemn acesta poate fi usor modificat, chiar si dupa ridicarea constructiei, datorita structurii de rezistenta din stalpi si grinzi. Compartimentarea poate fi facuta cu ajutorul peretilor falsi din gips-carton, in functie de dorintele fiecarei familii in parte. Decorarea, mobilarea sau finisarea spatiilor sunt de asemenea la latitudinea proprietarilor.

In cazul de fata, interiorul este bine impartit. In plus, este placut finisat si decorat, oferind tot confortul necesar. Daca la parter sunt incaperile destinate activitatilor diurne, la etaj evident se afla dormitoarele.

AMBIANTA ELEGANTA

Principala incapere, livingul, imprima aerul deosebit al interiorului. Pe fondul finisajelor simple, zugraveala alba, pardoseala din parchet laminat, contrasteaza nuantele vesele ale texturilor ce imbraca mobilierul. Piesele din ratan dau o nota relaxanta, joviala, dar eleganta in acelasi timp. Este un mobilier excelent ales pentru o casa de vacanta, dar care s-ar potrivi foarte bine si intr-o resedinta permanenta. Grinzile de la nivelul tavanului accentueaza atmosfera de vacanta. Acestea sunt baituite intr-o nuanta mai inchisa, la fel ca si tamplaria din lemn de brad cu geam termoizolant, aleasa pentru toata casa.

Livingul este deschis catre bucatarie, dar intre cele doua spatii exista o delimitare frumoasa conceputa de arhitecti. Prezenta si pozitia scarii separa reusit livingul de bucataria cu bar inclus. Pentru pardoseala holului de la intrare si a bucatariei s-a optat pentru gresie portelanta.

Interior armonios, in culori si texturi placute, obiecte reusit alese ce se preteaza mai mult decat pentru vacanta, adica chiar unei case permanente. Se vede ca proprietarii au pus mult suflet, si acum se bucura de o casa cu totul speciala. Bravo lor!

CONSTRUITA IARNA
Proprietarul ne-a relatat ca aceasta casa a fost ridicata in urma cu patru ani, la sfarsitul lunii ianuarie. Fundatia exista deja dinainte. A aflat de la mesterii maramureseni ca e chiar bine daca o casa din lemn este construita iarna.

Casa a fost terminata cu tot cu interiorul mobilat in trei luni. Acum o astfel de casa ar costa, dupa aprecierile proprietarului, cam 70 de mii de euro.

ALEI DISCRETE

Â

Casa este foarte bine asezata pe terenul de aproape 2.000 de metri patrati. Ca sa nu strice imaginea naturala a gradinii, proprietarul a realizat aleile cu dale decupate, care sunt foarte discrete in ansamblu. Acelasi tip de dale le-a folosit si in fata gratarului din curte.

Â

DECOR REALIZAT DE PROPRIETARI
Finisajele interioare, mobilierul si decoratiunile au fost alese de proprietari. Si-au dorit sa creeze aici o atmosfera destinsa si prietenoasa si au reusit. Lemnul prezent peste tot, in contrast cu albul peretilor, ofera o senzatie placuta de caldura.
×
Subiecte în articol: casa lemn