x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Maison et Objet, Paris

Maison et Objet, Paris

de Georgiana Teodorescu    |    28 Ian 2011   •   21:17
Maison et Objet, Paris

Mult-aşteptatul târg bianual de decoraţiuni Maison&Objet din Paris, care a avut loc în perioada 21-25 ianuarie a.c., este considerat ca fiind unul dintre evenimentele cele mai importante în domeniu pe plan internaţional. Desfăşurarea lui la început de an îl transformă în trand-setter pentru anul care urmează. Astfel, cu fiecare ediţie devine din ce în ce mai mare şi mai profesionist organizat, reunind acum peste 3.000 de expozanţi şi aproximativ 80.000 de vizitatori.

Maison&Objet a avut ca temă transmiterea mesajelor senzoriale complexe: tapet în relief, boaserii cu muzică ambientală, aranjamente spectaculoase de flori naturale parfumate etc. În privinţa finisajelor, ele parcă au căpătat viaţă. Piaţa naturală a primit intarsii de piele, tapetele au prins în ele flori presate, iar zugrăvelile ? colaje de fluturi multicolori pictaţi manual. Această ediţie a oferit vizitatorilor posibilitatea de a se cufunda într-o lume a creativităţii, ca un adevărat reper de originalitate şi design. Expoziţia a fost împărţită în şase pavilioane, dedicate unor stiluri decorative diferite: etnic, textile de lux, obiecte decorative şi accesorii pentru casă, accesorii pentru bucătărie, obiecte rare, piese unicat, mobilier clasic, precum şi mobilier rustic.

Tendinţele momentului merită o atenţie deosebită. De aceea, Maison&Objet aduce inovaţii în domeniul designului şi se concentrează asupra dezvoltării durabile şi ecologice, susţinând şi premiind iniţiativele de reîntoarcerea la natură prin utilizarea materialelor reciclate. Tinerii designeri cu astfel de proiecte au primit distincţii în cadrul acestui eveniment. Şi chiar dacă firmele care produc astfel de obiecte sunt încă puţine, se conturează ca tendinţă generală utilizarea materialelor naturale: lemn, sticlă, piatră. Îmbrăcarea încăperilor în ţesături ca in, bumbac sau mătase este propunerea care se evidenţiază prin rafinament desăvârşit şi eleganţă supremă.

Pe fondul problemelor ecologice şi crizei economice mondiale, suntem forţaţi să reinventăm utilizarea anumitor obiecte din trecut. Aşa se explică prezenţa numeroaselor standuri vintage la această ediţie a târgului. Nu au lipsit deci piesele de mobilier vechi, accesoriile cu model floral, lemnul masiv, ceramica şi ţesăturile fine, colectate din ţări asiatice cu încărcătură artistică bogată.

Un element plin de fantezie şi eleganţă care se impune în tendinţele acestui an este tapetul în relief. El surprinde ochiul prin efectele vizuale şi tactile deosebite pe care le dă pereţilor, prin motivele care înlocuiesc unele elemente decorative clasice. El constituie astfel un obiect de decor în sine, dominând noile cataloage ale marilor firme producătoare.

Din punct de vedere cromatic, se tinde către cea mai convenabilă soluţie de decorare: un fond neutru de griuri cu accente de culori electrice, ca galben, portocaliu sau roz creează centre de interes expresive care să confere originalitate şi să ne ferească de aglomerări pregnante şi fixe.

Ca şi concluzie generală, târgul poate fi considerat un element indispensabil în informarea designerilor şi a tuturor oamenilor de specialitate şi o sursă perfectă de inspiraţie pentru cei temporar interesaţi de domeniu şi implicaţi în amenajarea propriilor case.

×
Subiecte în articol: casa idei pentru casa ta