x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Masa, de ieri pana azi

Masa, de ieri pana azi

11 Mar 2005   •   00:00
Fie ca sunt pentru a servi masa, cafeaua, sau pentru lucru, mobile, extensibile, cu blatul din lemn, sticla sau plastic, apoape ca nu exista activitate casnica care sa nu aiba nevoie de o suprafata orizontala - de o masa
DIANA ROATA

In antichitate mesele erau simple din lemn, interesanta fiind decorarea picioarelor acestora. In timp ce grecii decorau doar terminatiile picioarelor, romanii utilizau pe intreg piciorul figuri zoomorfe, folosind si mai multe tipuri de mese: o masa cu trei picioare, o masa cu picioare din marmura sculptate si blat de mozaic.

In evul mediu mesele se diversifica capa- tand mai multe functii. Apar de la mesele extensibile, pana la mesele de joc, mesele consola, mesele pentru secretaire-ul, masa de toaleta cu oglinda.
De asemenea caracteristice stilurilor Ludovic al XIII-lea - al VI-lea, Empire, erau mesele cu blatul rotund, patrat sau oval, din lemn de trandafir, abanos, sau tuia, cu intarsii sau motive decorative diverse.

Stilul Art Deco a adus si el intre anii ’20 - ’30, modificari in designul meselor - o liniatura pura, clara, inteligibila.

Secolul al XX-lea se remarca prin materialele noi care au jucat un rol deosebit in designul meselor, mai ales tubul de otel in combinatie cu materiale naturale lemn sau piele. Tubul de otel lucios si cromat a determinat atmosfera spatiului interior modern, aducand modificari ambiantei din casa.

Incepand din anii ’50, fie ca sunt mese pentru cafea, mese de lucru, sau birouri, industria designului in acest domeniu a luat amploare, proiectandu-se mese estetice, functionale si mai ales ergonomice. Indiferent de tipul de masa pe care il alegeti este importanta in activitatea utilizatorului dimensionarea corecta a mesei si a scaunelor, precum si coordonarea dimensiunilor celor doua obiecte de mobilier.
×
Subiecte în articol: masa mesele