x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Masa în familie "un lux" pe care puțini români și-l mai permit

Masa în familie "un lux" pe care puțini români și-l mai permit

21 Noi 2017   •   15:01
Masa în familie "un lux" pe care puțini români și-l mai permit

Familia reunită în jurul mesei era un ritual, pe care mulți dintre noi ni l-am dori posibil, măcar odată pe zi, însă, ritmului trepidant al vieţii și programul încărcat duc, încet, dar sigur, la dispariția acestui obicei frumos.


Obiceiul de a lua masa în familie este unul benefic, cel puțin din perspectiva relațiilor de familie. Atmosfera tihnită a unei mese ce adună laolaltă toți membrii familiei ne oferă ocazia de a învăţa unii de la alţii, de a ne întări legăturile familiale şi de a râde de cele întâmplate peste zi, servind în acelaşi timp o hrană sănătoasă. Fără televizor, fără căști, fără telefoane mobile care să ne facă să ne simțim "absenți".

Potrivit unui studiu naţional despre mesele în familie la români cei care se adună în jurul mesei sunt membrii familiei nucleu: cuplul, copii, părinţii cuplului. Sigur, există şi o frecvenţă în prezenţa celorlalţi membrii ai familiei, însă este mai redusă - surorile sau fraţii participă în proporţie de 25%, socrii în proporţie de 11%, bunicii în proporţie de 10%, unchii şi mătuşile în proporţie de 8%, iar nurorile sau ginerii cu o frecvenţă de 6%. În medie, la mesele în familie mai participă şi colegi de birou sau şcoală (6%), veri (5%), chiar şi vecini (4%).

În zona urbană, la mesele în familie,...............

Citește mai departe AICI

×