x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Medinilla magnifica - flori exotice

Medinilla magnifica - flori exotice

06 Mai 2005   •   00:00

Greu de cultivat, chiar si in sera, aceste plante tropicale sunt extrem de delicate si necesita conditii speciale pentru a inflori! Tot acest efort va fi insa pe deplin rasplatit de extraordinara frumusete a florilor

Familia: Melastomatacee

Genul: Medinilla

Origine: Java, Filippine

Aspect: Arbust cu tulpini lemnoase si frunze mari, ovale

Inaltime: 1,2 m

Diametru: 1,2 m

Perioada de inflorire: sezonul cald

Pericole si precautii: Aerul prea rece sau prea uscat, lumina insuficienta sau udarea excesiva pot duce la vestejirea frunzelor si pot impiedica inflorirea. Cel mai frecvent parazit al acestei plante este paianjenul rosu, care poate fi combatut prin stropirea regulata cu apa a frunzelor si cu ajutorul unor acaricide adecvate.

Primavara si vara, temperatura optima este de 24-27sC, iar toamna si iarna de 21sC. In nici un caz ea nu trebuie sa coboare sub 15sC.

Specie de apartament

Singura specie a genului Medinilla ce poate fi cultivata in interior este Medinilla magnifica, un arbust permanent verde, care, in mediul sau natural, poate atinge 2,5 m inaltime, insa in apartament nu depaseste 1,2 m. Tulpinile sale groase si lemnoase poarta frunze ovale, lungi de 30 cm, lucioase si brazdate de nervuri alb-crem. In sezonul cald apar florile marunte, roz si purpurii, atarnand in ciorchini la capatul unor pedunculi lungi, cu doua-trei siruri de bractee trandafirii.

Inmultirea

Din varfurile lastarilor se vor preleva, la inceputul primaverii, butasi, lungi de 8 cm, cu cel putin o pereche de frunze, carora li se va trata capatul taiat cu preparate pe baza de hormoni rizogeni. Acestia vor fi plantati intr-o ladita continand un amestec de nisip si turba in proportii egale. Ladita trebuie asezata in penumbra, la o temperatura de 30sC, cu capacul doar intredeschis, pentru a pastra in interior o umiditate atmosferica ridicata, iar compostul trebuie mentinut si el permanent umed. Dupa trei-patru saptamani, plantutele vor prinde radacini si vor putea fi transferate in vase separate, cu pamant fertil.

Ingrijirea

Crescand destul de lent, nu este necesar a se face replantarea mai des decat o data la doi ani, in luna februarie, pana cand va putea fi transferata in ghiveciul definitiv, cu un diametru de 20-25 cm. De fiecare data, se va folosi un amestec de pamant de padure, pamant de gradina, nisip si turba. In anii in care nu se face replantarea, trebuie inlocuit stratul superficial al amestecului (2-2,5 cm) cu unul proaspat. O data transferat din ladita in care a prins radacini, butasul are nevoie de un loc bine insorit si udare din abundenta. Amestecul de pamant trebuie mentinut perfect umed, lasand sa se usuce intre udari doar un strat de 1,5 cm grosime. Din aprilie pana in septembrie, o data la doua saptamani, adaugati in apa cu care udati plantele un ingrasamant lichid. Frunzele vor fi stropite cu apa in mod regulat, evitandu-se insa udarea florilor. Cand s-au ofilit si ultimele flori, pedunculii florali vor fi taiati de la jumatate.

Articol realizat in colaborare cu Gradina de Sud
Arhiva Ideal Decor
×