x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Metoda japoneză de a-ţi curăţa locuinţa

Metoda japoneză de a-ţi curăţa locuinţa

de Oana Portase    |    03 Oct 2018   •   19:00
Metoda japoneză de a-ţi curăţa locuinţa

Românii sunt cunoscuţi pentru multe obiceiuri inclusiv pentru cel de a strânge lucruri. Balcoane pline de borcane, debarale pline de cutii sau dulapuri pline de haine. Mulţi dintre noi renunţăm cu greu la obiectele vechi iar asta ne poate complica viaţa. Felul în care ne organizăm casa poate avea un efect benefic asupra sănătăţii şi a stării noastre generale. Metoda KonMari promite să ne ajute să facem acest lucru rapid.

Marie Kondo este japoneza care a creat fenomenul KonMari şi a scris cartea „Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa”. Principiile care stau la baza acestei metode sunt: simplifică, organizează şi depozitează. Cartea a fost vândută în peste 2 milioane de exemplare.

Aruncă tot ce nu-ţi aduce bucurie

Cutii peste cutii, haine sub pat şi o cămară plină de borcane de care am şi uitat. Cam greu să nu găseşti aşa ceva în casa românilor gospodari. Multe dintre aceste lucruri sunt inutile, ocupă spaţiu degeaba şi se umplu de praf. Metoda revoluţionară de a face ordine în casă vine tocmai de la japonezi, cunoscuţi pentru stilul de viaţă minimalist. Locuinţele acestora sunt mici şi de multe ori lipsite de mobilier. Marie Kondo a creat un fenomen la nivel internaţional prin metoda ei de a face ordine în casă şi în viaţă. Principiile ei s-au răspândit rapid în întreaga lume şi au fost adoptate chiar şi de vedete. Ideea de bază a metodei KonMari este să arunci tot ce nu-ţi inspiră bucurie. Marie Kondo spune că trebuie să faci rapid curăţenie printre obiecte şi să nu stai prea mult să faci un inventar. Dacă stăm să ne gândim prea mult, o să renunţăm greu la anumite obiecte şi o să revenim la dezordine.

Curăţenie nu trebuie făcută în fiecare cameră în parte pentru că asta mai mult va complica lucrurile, susţine Marie Kondo. Metoda practică de a scăpa de lucrurile inutile este să le strângem pe categorii. Hainele din toată casa, documentele din toate camerele, obiectele mici din toate încăperile şi tot aşa. În momentul în care am strâns aceste categorii în mijlocul casei, trebuie să începem să scăpăm de cele care nu ne aduc bucurie. Ne concentrăm pe ce vrem să păstrăm şi aruncăm tot ce nu ne mai place, dar fără să stăm prea mult pe gânduri şi fără să ne spunem „Lasă, că poate o să port haina asta la un moment dat”. În caz că un obiect din aceste categorii a rămas rătăcit prin vreo cameră, va trebui să-l aruncăm atunci când îl găsim. Acest principiu ne va motiva să strângem chiar toate obiectele din camere pentru a le tria cum trebuie.

Mai întâi sortăm şi aruncăm şi abia apoi ne ocupăm de depozitare. La capitolul haine, Marie Kondo ne recomandă să atingem fiecare haină în parte şi să vedem ce emoţie ne transmite. De asemenea, metoda KonMari ne mai învaţă să depozităm pe verticală, chiar şi hainele, pentru că astfel vom câştiga mult mai mult spaţiu. Tot la capitolul haine, organizarea de succes mai presupune şi aranjarea lor în funcţie de culori.

Tehnica KonMari ne mai învaţă să ne eliberăm casa de documentele şi hârtiile inutile şi pune accent pe ideea că spaţiul de lucru nu trebuie să fie încărcat. De asemenea, holul trebuie eliberat de geci şi obiecte inutile care nu-şi au locul acolo. Şi când vine vorba de bibliotecă nu ar trebui să păstrăm cărţi doar de dragul de ne lăuda că avem cărţi. Marie Kondo spune că trebuie să le păstrăm doar pe cele care ne plac şi ne transmit o emoţie pozitivă.

CUM SĂ FACI ORDINE RAPID

- aruncă tot ce nu-ţi aduce bucurie

- nu face curat în fiecare cameră pe rând, ci pe categorii

- sortează pe categorii: haine, documente, cărţi, obiecte mici, obiecte mari, obiecte cu valoare sentimentală

- concentrează-te pe ce trebuie să păstrezi, nu pe ce trebuie să arunci

- aruncă tot ce e în plus, depozitează mai târziu

- eliberează spaţiul de lucru (birou, masă)

- depozitează pe verticală

- ordonează în funcţie de culori

- foloseşte compartimente mici

- organizează biblioteca, nu păstra cărţile care nu-ţi plac

- organizează produsele din baie în funcţie de cât de des le foloseşti

- organizează bucătăria (chiar şi cutiile trebuie depozitate în alte cutii)

- păstrează holul curat

Cutii în cutii, succesul depozitării

Bijuteriile, obiectele din bucătărie şi produsele de îngrijire din baie sunt alte lucruri pe care le împrăştiem prin toată casa. Kondo este o mare susţinătoare a utilizării cutiilor de diferite mărimi şi forme pentru a-ţi organiza obiectele mici, cum ar fi bijuteriile.

Metoda revoluţionară japoneză ne propune ca în bucătărie să organizăm milităreşte toate cutiile şi vasele şi să depozităm cutiile tot în cutii. Mobila din bucătărie trebuie păstrată curată şi cu puţine obiecte la vedere.

Produsele de îngrijire din baie trebuie organizate în funcţie de cât de des le foloseşti şi să le laşi doar pe acestea la vedere. Celelalte trebuie aruncate dacă sunt expirate sau depozitate în recipiente mai mici. După ce ai folosit un anumit produs, curăţă-l şi apoi pune-l la locul lui până data viitoare când ai nevoie.

Metoda KonMari pare complicată, dar dacă îi înţelegi principiile, curăţenia va fi odată pentru totdeauna.

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: metoda japoneza curatenie