x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Metode de compartimentare a interioarelor

Metode de compartimentare a interioarelor

de Georgiana Teodorescu    |    02 Oct 2008   •   00:00

Diferite variante de pereţi mobili şi pliabili pentru separarea parţială a zonelor cu funcţionalităţi diferite din acelaşi spaţiu.



Diferite variante de pereţi mobili şi pliabili pentru separarea parţială a zonelor cu funcţionalităţi diferite din acelaşi spaţiu.

Schimbările rapide definesc portretul omului modern de secol XXI. El caută în permanenţă să îşi îmbunătăţească locul în care trăieşte, să aducă confort şi funcţionalitate în spaţiul în care îşi desfăşoară activităţile zilnice, cotidiene. Pentru că este destul de greu să reorganizezi periodic compartimentarea interioară a unei locuinţe şi să modifici poziţia unor elemente atât de stabile precum pereţii, se încearcă permanent găsirea de noi variante de delimitare spaţială şi personalizare a unor spaţii până nu demult rigide.

NOILE VARIANTE
Pereţii mobili au un trecut îndepărtat, fiind predecesorii paravanelor chinezeşti utilizate atât cu scop decorativ, cât şi ca dressing improvizat în dormitoare. În timp, aceste paravane au evoluat şi s-au dezvoltat în ceea ce cunoaştem azi ca pereţi mobili sau pereţi pliabili.

Pereţii mobili au o funcţie bine definită, aceea de a separa spaţiul vizual printr-un avantaj major: acela că pot fi poziţionate în orice loc din încăpere, în funcţie de activităţile temporare.

Diferenţa dintre peretele normal şi un perete mobil este remarcabilă în ceea ce priveşte izolarea fonică, peretele mobil permiţând zgomotului să treacă dintr-un spaţiu în altul, în timp ce peretele fix atenuează sunetul.   Dimensiunile modelelor disponibile sunt variabile şi pot diferi ca material de ceea ce cunoaştem în mod obişnuit a fi un perete.

Această compartimentare este realizată în locuinţe, de obicei în cazul în care avem nevoie de un spaţiu intim, în care să lecturăm, să studiem, să luăm masa cu prietenii fără să deranjăm pe ceilalţi membri ai familiei. În birourile din America, aceste compartimentări sunt folosite pentru faimoasele “cuburi” de lucru, în care fiecare angajat are delimitat biroul său, pe care îl poate decora, gradul de intimitate fiind mai mare decât într-un birou complet deschis. Pereţii pliabili au o calitate în plus faţă de cei de compartimentare, aceştia îşi reduc volumul considerabil, putând fi depozitaţi într-un dulap până la următoarea utilizare.

De obicei sunt realizaţi din material textil maleabil, hârtie semitransparentă cu grosime considerabilă sau din plastic.  Flexibilitatea acestor pereţi este punctul definitoriu, schimbările repetate ale poziţiei şi chiar formei generând spaţii noi, personalizate şi, nu în ultimul rând, funcţionale. Un alt sistem de compartimentare este acela pe şină.

Pe tavan şi pe pardoseală se ataşează un dispozitiv cu rolă (acelaşi sistem folosit în cazul dulapurilor culisate) care permite alinierea mai multor plăci, pentru a delimita încăperea sau a permite retragerea lor pe unul dintre pereţi, pentru a deschide spaţiul.

SOLUŢII

Înaintea achiziţionării unui perete mobil trebuie să aveţi în vedere atât dimensiunile acestuia, gradul de utilizare (frecventă sau ocazională), cât şi stilul general al camerei. Avantajele unui astfel de perete sunt numeroase. Printre ele enumerăm flexibilitatea în deplasare, greutatea scăzută, materialele diverse din care poate fi realizat (lemn, plăci plexiglas, geam, metal), rezultatul imediat în cazul compartimentărilor.

Aplicabilitatea acestor pereţi se extinde şi în domeniul spaţiilor comune publice, fiind utilizate în partajarea separeelor din restaurante, realizarea unui traseu într-o sală mare de expoziţie sau în cazul sălilor de conferinţe. Pentru spaţii mari există pereţi mobili, care includ şi uşi comunicante.

Surse în România

Firma Norman este producătoare mondială de shuttere şi jaluzele. Ultima Colecţie Norman include şi paravane, şi pereţi de compartimentare din lemn, care pot fi complementare shutterelor de interior. Acestea sunt realizate din plăci de lemn îmbinate cu balamale, de diferite înălţimi, numărul de faţete fiind variabil, în funcţie de dimensiunea spaţiului delimitat.

Fondată în 1974, compania are peste 12.000 de angajaţi şi o piaţă de desfacere impresionantă, devenind unul dintre lideri în acest domeniu. Aceştia asigură montarea, întreţinerea şi garanţia pentru toate produsele scoase pe piaţă. Mai multe informaţii despre shuttere, jaluzele de interior şi paravane găsiţi pe site-ul www.lifetimeshutters.ro, prin distribuitorul român al firmei Norman.

INFO

Norman Europe este reprezentantul european pentru compania internaţională Nein Made Entreprises, producătoare de parasolare, jaluzele şi pereţi mobili de compartimentare interioară. Fondată în 1974, compania are peste 12.000 de angajaţi şi o piaţă de desfacere impresionantă, devenind unul dintre lideri în acest domeniu. Aceştia asigură montare, întreţinere şi garanţie pentru toate produsele scoase pe piaţă. Mai multe informaţii despre shuttere, jaluzele de interior şi paravane găsiţi pe site-ul www.lifetimeshutters.ro, prin distribuitorul român al firmei Norman.

SEPARĂRI DIN HĂRTIE

Forma sinuoasă a peretelui de alături dă senzaţia de dinamism şi energie. Materialul din care este realizat este hârtie de calc, de două ori mai groasă şi mai mată, însă cu aceeaşi textură granulată, de la depărtare dând impresia de hârtie creponată, dispusă în formă de evantai. Pe lângă designul interesant, soluţia are o mare calitate: aceea de a se plia într-un singur strat, destul de subţire, care poate fi plasat într-un dulap, debara sau cutie. Este realizat din role mari, din care se taie o bucată comandată în prealabil după dimensiunile necesare pentru compartimentare.

Pe lângă paravanele şi panourile mobile adesea utilizate, arhitecţii şi designerii găsesc şi alte soluţii ingenioase de separare parţială a spaţiului. Cele mai neaşteptate abordări îşi găsesc astfel loc în proiectele lor de amenajări interioare.

×