x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mic curs de gradinarit

Mic curs de gradinarit

de Cristina Zaharia    |    05 Oct 2006   •   00:00

Toti specialistii sunt unanimi in aprecierea ca planificarea viitoarei gradini se face de la inceputul inceputurilor, o data cu proiectarea casei. Din pacate, cei mai multi arhitecti uita sa faca aceasta recomandare viitorilor proprietari, punand inainte de orice propriile interse


Toti specialistii sunt unanimi in aprecierea ca planificarea viitoarei gradini se face de la inceputul inceputurilor, o data cu proiectarea casei. Din pacate, cei mai multi arhitecti uita sa faca aceasta recomandare viitorilor proprietari, punand inainte de orice propriile interse

Vom incerca pe parcursul mai multor numere sa abordam probleme elementare privind designul gradinilor, un fel de ghid care il va ajuta pe cititor sa fie bine informat, sa devina direct interesat, poate chiar sa cada prada unei adevarate pasiuni.

VISURILE IMPLINITE

La urma urmei, fie ca visati sa aveti o gradina romantica sau exotica, informala sau salbatica, important este ca acest vis sa se implineasca, sa devina realitate. Pentru asta e obligatoriu sa urmariti cu consecventa o schema bine definita, adica sa planificati, sa plantati, sa mentineti in buna stare ceea ce ati obtinut. Probabil ca dintre aceste etape successive, cea mai grea este prima, aceea care presupune planificarea, alegerea tipului de gradina pe care o doriti. Poate aici nu ar strica sa consultati un specialist, macar pentru a va ajuta sa va clarificati ideile, sa stiti de unde sa incepeti si, eventual, sa estimeze viitoarele costuri. Oricum, gradina va trebui croita dupa gusturile individuale ale proprietarului, dar tinand seama de elemente concrete, cum sunt pozitia si dimensiunile terenului, tipul si calitatea solului, destinatia finala sau esentiala a gradinii.

PERSONALITATE SI ORIGINALITATE

Gradina particulara va reflecta personalitatea proprietarului si fiecare proprietar, asa cum este firesc, va dori ceva original, deosebit de tot ce a mai vazut in materie. Iata de ce in materie de gradinarit, zicala care spune ca graba strica treaba se potriveste de minune. Asadar nu va sfatuim sa luati decizii pripite. Ganditi de mai multe ori pana sa luati o hotarare, nu va sfiiti sa va jucati cu propriile idei sau chiar cu ideile altora. Veti face cu siguranta si greseli, dar nu va descurajati pentru ca o gradina este ca o fiinta vie, deci ea poate fi modelata si corectata, cu conditia sa o tineti in viata.

UTILITATI INCORPORATE

Cei mai multi dintre noi suntem obligati sa adaugam gradinii, spatiului verde de dincolo de usa casei utilitati si zone cu destinatii precise. Un barbeque asezat intr-un colt, o fantana arteziana sau o baie pentru pasari, un loc de joaca pentru copii, o pergola sau un mic chiosc, un garaj sau o magazie cu scule sunt tot atatea variante de luat in discutie. Planificarea viitoarei gradini presupune si plasarea acestora in spatiu, integrarea lor armonioasa in peisaj. Functie de pozitionarea lor vor fi trasate aleile de circulatie, dar si consistenta lor materiala (dale de piatra, placari cu lemn, bolovanis etc.). Dupa ce veti avea toate aceste elemente bine definite, veti vedea ca trecerea la etapa a doua, alegerea propriu-zisa a plantelor, va deveni o misiune destul de dificila carei, va trebui sa-i faceti fata. Prima dorinta va fi sa aglomeram pe spatii relativ mici specii multe si diferite, spectaculoase prin culoare sau forma. Va trebui sa reprimam aceasta dorinta, sa invatam ca exista plante care nu se agreeaza reciproc, ca dozele de lumina sau umbra trebuie speculate, plantarea pomilor fructiferi ori a arborilor sau arbustilor decorativi nu se face la nimereala.

INTRE VERDE SI CULOARE

O gradina splendida poate fi una in care verdele, cu toate nuantele si tonurile sale este dominant. Frunza verde, prin forma si consistenta poate prelua si reflecta in mod diferit lumina soarelui nascand jocuri uimitoare. Cei mai multi dintre noi iubim culorile vii ale florilor, cu specificul de sezon. Pe masura ce ne experimentam vom dori sa diversificam speciile, sa aducem in gradina plante cu eforescente spectaculoase, in culori si nuante variate. Vom incerca sa alternam tufele cu plantele cataratoare, plantele pitice cu lujerele inalte. Si poate, de la un an la altul sa reconstruim unele segmente dupa idei si inspiratii noi.

×
Subiecte în articol: grădina