x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Minunatul pătuţ destinat odihnei nou-născuţilor

Minunatul pătuţ destinat odihnei nou-născuţilor

de Adela Parvu    |    30 Mai 2009   •   00:00
Minunatul pătuţ destinat odihnei nou-născuţilor
Sursa foto: /

CONFORT ŞI SIGURANŢĂ, DOUĂ CONDIŢII VECHI DE CÂND LUMEA Atunci când într-o familie apare un nou-născut primul şi cel mai important obiect pe care părinţii îl achiziţionează este pătuţul destinat primelor luni de viaţă, atunci când raportul dintre somn şi activitate este net în favoarea somnului.



Interesant de observat faptul că în designul şi construcţia acestui atât de important obiect nu se prea văd dezvoltări spectaculoase, confortul şi maxima siguranţă fiind primele deziderate oferite de producători şi aşteptate de beneficiari.

ŞI TOTUŞI, LEMNUL...

După perioade în care au fost testate metalul (bare şi plase), materiale plastice sau alte materiale neconvenţionale, ne-am întors la tradiţionalul lemn. Un material natural, cald, spectaculos, inofensiv. Dimensiunea şi forma rămân şi ele la stadiul de clasicism, poate cu unele îmbunătăţiri tehnice privind părţile glisante sau accesorii precum mici baldachine protective, sisteme pentru dispunerea jucăriilor în raza vizuală a copilului sau suporturi pentru biberonul cu lapte. Şi salteaua a rămas în aceeaşi notă clasică, cu utilizarea exclusivă a materialelor naturale precum lâna sau bumbacul, cu un evident efort de a le acoperi cu huse viu co­lorate, în modele vesele, atractive.

PERFECT FUNCŢIONAL
Pătuţul sugarului trebuie să fie, înainte de orice, perfect funcţional: aici nu este loc de experimente sau sofisticări inutile. S-a renunţat până şi la varianta cu tălpi ce permit legănarea copilului pentru a adormi mai repede, pe de o parte datorită unei anumite doze de risc (se poate răsturna), pe de altă parte datorită studiilor psihologice care recomandă somnul fără acest gen de alintare. De alfel cuvântul de ordine este simplitatea, cel puţin până la vârsta la care copilul se poate ridica pe picioare sau începe să se deplaseze de-a buşilea.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv