x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mobilierul imbibat cu apa mai poate fi salvat?

Mobilierul imbibat cu apa mai poate fi salvat?

de Adela Parvu    |    06 Oct 2005   •   00:00
Mobilierul imbibat cu apa mai poate fi salvat?
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Din nefericire, multi oameni au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Apele au navalit in caselel lor distrugand majoritatea obiectelor. Printre acestea, mobila, tamplaria si pardoselile din lemn au reactionat repede si vizibil la excesul de umiditate. Asta s-a intamplat pentru ca lemnul, fiind un material natural, are proprietati hidrofage, adica absoarbe repede apa, ceea ce duce la modificarea formei sale. Pentru a afla daca obiectele din lemn mai pot fi recuperate prin reconditionare, am apelat la specialistii Institutului National al Lemnului din Bucuresti.

MOBILA PROTEJATA, REZISTENTA

Dana Podasca, specialist in tehnologia de fabricare a mobilei, spune ca in functie de tipul materialelor folosite pentru fabricarea mobilierului, acesta mai poate sau nu fi recuperat. Spre exemplu, cel mai rezistent la apa este mobilierul din PAL melaminat. Stratul de melamina protejeaza impotriva umiditatii si impiedica deformarea panourilor din PAL. Dar asta numai cu conditia ca marginile corpurilor de mobilier, respectiv canturile sa fie etans aplicate pentru a nu permite patrunderea apei spre interiorul panourilor din PAL. Daca mobilierul din Pal are canturile lipite superficial si ele s-au desprins, mobilierul nu mai poate fi recuperat. Mobilierul realizat din panouri de placaj, compus din mai multe straturi de furnir, care nu are marginile protejate, sub influenta umiditatii se exfoliaza.

In privinta mobilierului din lemn masiv, acesta mai poate fi folosit si reconditionat daca nu prezinta deformari, respectiv daca nu se curbeaza in urma actiunii apei in exces. Incleierea, adezivii folositi pentru lipirea diverselor elemente care compun mobila si straturile protectoare de la suprafata, lacuri ori ceruri, sunt foarte importante, conform specialistului Dana Podasca. Daca acestea nu sunt de calitate, ele nu pot proteja corespunzator mobila din lemn masiv, si atunci ea se deformeaza. Panourile din lemn masiv, daca se curbeaza, nu mai pot fi readuse la forma initiala, chiar daca mobila este aerisita sau supusa unui proces de uscare.

REPARATII DACA SE POATE

Mobila care nu prezinta elemente modificate in ansamblul ei sau are afectate de apa parti ce pot fi inlocuite (picioare, suporturi, brate) mai poate fi salvata. Acest lucru insa nu este posibil fara ajutorul unui specialist. Spre exemplu, Institutul National al Lemnului (INL) are o sectie de microproductie care poate repara ori reconditiona, contra unor costuri rezonabile, piesele de mobila mai putin afectate. Oricum e destul de dificil pentru cineva din afara Capitalei sa transporte mobila pentru ca aceasta sa poata fi refacuta. Un astfel de efort merita pentru o mobila de valoare, care are sculpturi, intarsii, alte ornamente ori particularitati deosebite. Pentru mobila de rand este mai recomandabil sa se apeleze la tamplarul din sat sau la o firma specializata din apropiere.

PARDOSELILE AFECTATE

Nicolae Stoian, seful departamentului de microproductie al INL, are o experienta de peste 18 ani in domeniul pardoselilor din lemn. Domnia sa spune ca parchetul sau dusumeaua care au fost bine lipite de suport (sapa) cu smoala sau adeziv impermeabil, poate fi salvat partial daca apa este posibil a fi inlaturata din incapere intr-un timp scurt. Daca a fost montata pe turte de ipsos cu talas sau direct pe structura de lemn sub care se afla pamant batatorit, dusumeaua nu mai poate fi folosita sau refacuta. Reconditionarea lamelelor ce formeaza parchetul sau a scandurilor pentru dusumea se poate face prin decuparea capetelor care, de regula, se degradeaza mai repede. Asa ca dusumeaua dintr-o camera mai mare poate fi taiata si eventual remontata intr-o incapere mai mica. Dar finisajul, culoarea si aspectul lemnului se modifica ireversibil.

In privinta tocariei usilor interioare si tamplariei ferestrelor, problema nu mai poate fi rezolvata daca lemnul a absorbit apa, deoarece nu se mai inchid corespunzator usile si ferestrele. Singura solutie este schimbarea lor, iar vechile lucruri nu pot fi folosite decat ca lemne pentru foc.

INFO
Toti cei interesati de mai multe informatii pot apela la specialistii Institutului National al Lemnului telefon: 021 -2331556
×
Subiecte în articol: mobila lemn