x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Noutăţi tehnologice în prefabricarea panourilor solare

Noutăţi tehnologice în prefabricarea panourilor solare

de Adela Parvu    |    12 Mar 2009   •   00:00

Criticii obţinerii energiei din panouri solare au drept principal argument randamentul scăzut al acestor instalaţii. Dar lucrurile par a se schimba cu rapiditate.



Utilizarea panourilor solare pentru producerea energiei necesare în casă revine în atenţia specialiştilor şi a publicului datorită unor descoperiri de dată recentă.

Panourile solare au certe calităţi: energie electrică şi apă caldă menajeră gratuite pe o porţiune importantă a anului calendaristic (în zonele de climă temperată), protecţie absolută a mediului înconjurător sau cheltuieli pentru funcţionare şi întreţinere practic nule.

Se ştie că acest tip de instalaţie nu are un randament foarte înalt din cauza faptului că celulele fotovoltaice clasice preiau şi transformă în energie numai o mică parte de frecvenţă de undă a radiaţiei luminoase vizibile.

NOI TEHNOLOGII
Cercetătorii au reuşit să producă noi materiale capabile să îmbunătăţească radical performanţele celulelor fotovoltaice. În esenţă este vorba despre un material derivat al plasticului, cu urme de molybdenum şi titan. Intrat în componenţa celulei, acest nou produs este capabil să absoarbă şi să transforme în energie toate lungimile de undă ale spectrului luminos, ceea ce conduce la o eficientizare maximă a funcţionării.

Dacă astăzi vorbim despre panouri cu randament moderat, capabile să asigure independenţa energetică numai pe anumite perioade şi până la unele limite destul de modeste, în viitorul foarte apropiat vom putea vorbi despre cantităţi impresionante de energie electrică pe tot parcursul anului, cu posibilităţi de stocare sau reconversie a energiilor obţinute.

NOI UTILIZĂRI
Mai mult decât atât, specialiştii vorbesc cu optimism şi aduc argumente tehnice serioase în sprijinul unor noi căi de utilizare a energie obţinute pe panou solar, alături de clasica (deja) utilitate casnică. Este vorba despre includerea energiei solare în anumite procese industriale, în agricultură şi mai ales legumicultură. Se susţine că numai cinci ani vom avea trotuare sau parcuri întregi încălzite cu energie solară. Miniaturizarea va avea drept efect alimentarea unor vehicule de mici dimensiuni: pentru început, motocicletele.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv