x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nu lăsaţi petele să vă dea bătăi de cap de Crăciun

Nu lăsaţi petele să vă dea bătăi de cap de Crăciun

19 Dec 2009   •   00:00
Nu lăsaţi petele să vă dea bătăi de cap de Crăciun

Pe lângă împodobitul bradului, mesele de sărbători sunt alte momente dragi ale acestei perioade. Gospodinele "pun acum la cale" mese bogate pentru clipele atât de speciale şi de aşteptate în care familia se adună, prilejuri cu care se strâng pentru mai târziu amintiri de neuitat.



Fiindcă o să fie practic imposibil să nu se întâmple să pătăm faţa de masă sau bluza preferată, cei de la Electrolux ne-au alimentat cu sfaturi utile şi uşor de urmat care să vă ajute să faceţi faţă chiar şi petelor cele mai îndărătnice. Iată care sunt acestea:

CIOCOLATA.
Îndepărtaţi cu grijă orice rest de ciocolată, după care spălaţi obiectul vestimentar conform etichetei. De asemenea, puteţi congela haina - odată îngheţată, curăţaţi resturile de ciocolată înainte de a spăla ţesătura.      

CEARA.
Îndepărtaţi cât de mult posibil ceara, după care puneţi hârtie absorbantă pe ambele feţe ale ţesăturii şi folosiţi un fier de călcat cald pentru a topi restul de ceară. Spălaţi la maşină ca de obicei.

KETCHUP ŞI SOSURI PE BAZĂ DE ROŞII. Înmuiaţi şi spălaţi cu detergent biologic. Sau timp de o oră ţineţi înmuiată bucata de material pătată într-o soluţie compusă din glicerină şi apă caldă (amestecate în părţi egale). Apoi spălaţi la maşină.

ULEI. Spălaţi bumbacul la 40şC cu detergent biologic şi mătasea la 30şC folosind programul pentru ţesături delicate. Puteţi, de asemenea, aplica înainte de spălarea propriu-zisă pe pata proaspătă pudră de talc, care poate să absoarbă grăsimea.

VIN ROŞU.
Ştergeţi cu un burete cu apă minerală carbogazoasă şi spălaţi normal. Petele uscate trebuie tratate cu soluţie pentru îndepărtatea petelor înainte de a fi pus la spălat obiectul vestimentar.  

PETE MAI PUŢIN OBIŞNUITE

SUC DE COACĂZE. Clătiţi bine sub jet de apă rece, după care puneţi la înmuiat cu detergent. Spălaţi la temperatură ridicată cu detergent biologic.  

CARIOCI. Dacă  aveţi parte de accidente, precum mâzgălitul ţesăturilor, rezultate din încercările celui mic de a confecţiona singur podoabe de Crăciun, trebuie să acţionaţi dacă vreţi să scăpaţi "bazma curată". Astfel, dacă aţi văzut imediat trăznaia, aplicaţi un şerveţel de hârtie peste pata proaspătă şi absorbiţi cât de mult posibil culoarea. Spălaţi apoi la maşină ţesătura, în condiţiile de temperatură permise de ea. Altfel, puteţi apela la prea bine cunoscuta zeamă de lămâie.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv