x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O alternativă la sistemele de încălzire tradiţionale

O alternativă la sistemele de încălzire tradiţionale

de Alina Iancu    |    17 Oct 2009   •   00:00
O alternativă la sistemele de încălzire tradiţionale

Preferată de unii şi respinsă de alţii, încălzirea în pardoseală are, ca orice alt sistem de încălzire, avantaje şi dezavantaje. Conceput pentru orice tip de pardoseală şi de încăpere, sistemul poate înlocui vechile metode de încălzire, poate fi conectat la orice sursă de căldură şi are o durată de viaţă crescută.



Pentru a vă bucura de toate avantajele pe care le oferă acest sistem trebuie să vă asiguraţi că instalarea lui este făcută conform instrucţiunilor de un inginer autorizat şi că încăperea în care se află este foarte bine izolată. Folosit conform indicaţiilor, sistemul de încălzire în pardoseală vă poate oferi un nivel confortabil de temperatură şi un consum redus de energie.

SISTEME ADAPTABILE
Înainte de a instala sistemul de încălzire în pardoseală, consultaţi un specialist pentru a afla dacă aceasta este cea mai indicată metodă. "Sistemele asigură o încălzire eficientă încăperii, acoperind toate zonele necesare şi pot fi folosite ca sursă unică de căldură în încăpere, sau ca sursă auxiliară, încălzind podeaua până la un nivel confortabil", spune Cezar Cojocea, director vânzări la Danfoss SRL.

Există două tipuri de încălzire în pardoseală: cu apă caldă şi electric. Sistemele cu apă caldă pot fi înglobate în şapă de beton. Acolo unde situaţia permite (cazul duşumelei) sau apar restricţii legate de rezistenţa sau înălţimea camerei, şapa poate fi înlocuită cu plăci din polistiren şi aluminiu pe care se montează conductele. Pentru o funcţionare bună în timp, conductele de apă trebuie să prezinte rezistenţă la presiune şi temperatură, să fie flexibile şi "să fie prevăzute cu barieră împotriva difuziei oxigenului în sistem, pentru a evita depunerile din agentul termic care pot provoca blocaje în timp", spune Ştefan Apopei, director la LK Systems (RO) SRL.

În cazul încălzirii electrice, căldura este distribuită cu ajutorul cablurilor şi a covoarelor pentru încălzire, reglate prin termostate elecronice, care coordonează funcţionarea sistemului cu ajutorul senzorilor de pardoseală şi ambient. Pentru a evita pierderile de căldură se recomandă montarea oricărui sitem pe un strat izolator indiferent de structura de planşeu: beton, şapă, grinzi, barne.

UN RADIATOR URIAŞ
Sistemele de încălzire sunt special concepute pentru orice tip de pardoseală: gresie, piatră naturală, marmură, parchet (nu toate tipurile sunt adaptabile), duşumea, covor, mochetă sau linoleum. "Modul de montaj diferă în funcţie de tipul pardoselii finale, însă ca principiu, peste placa de beton se aşază un strat de polistiren extrudat de minimum 2 cm, peste care se montează sistemul.
Deasupra se toarnă şapa, peste aceasta aşezându-se pardoseala finită." a declarat Dana Beattrix Rulea, manager general la Amass Integral Solutions.

În funcţie de tipul sistemului de încălzire (electric sau cu apă caldă), acesta se poate conecta fie direct la sursa de electricitate monofazică - 220 V, fie la orice sursă de căldură. Dacă ulterior înlocuiţi sursa de căldură, buna funcţionare a sistemului nu va fi afectată. O dată conectat la sursa de alimentare, sistemul de încălzire acoperă întreaga suprafaţă a pardoselii din încăperea în care este montat transformând-o într-un imens radiator.




CONFORT TERMIC
În sistemele care funcţionează cu apă caldă, temperatura agentului termic nu trebuie să depăşească 55°C. Dacă încălzirea în pardoseală este conectată la aceeaşi centrală cu un sistem de radiatoare pentru care apa este furnizată la temperaturi de peste 70°C, este necesar să se monteze un dispozitiv special. Acesta amestecă apa provenită din centrală cu cea care se întoarce din circuitul din pardoseală, obţinându-se astfel temperatura la care sistemul este setat să funcţioneze. Temperatura maximă la care trebuie setată încălzirea electrică este de maximum 60°C.

Căldura generată de sistemele încorporate în pardoseală este dispusă altfel decât în cazul metodelor de încălzire tradiţionale. Pătura de aer cald se formează la nivelul duşumelei unde se obţin între 22°C şi 25°C. Temperatura este cu două grade mai mică la nivelul corpului şi cu alte două grade la nivelul tavanului fără să scadă sub 18°C.

COSTURI
Specialiştii spun că, deşi achiziţia şi instalarea sistemelor de încălzire în pardoseală au preţuri mai mari decât cele tradiţionale, costurile se amortizează în timp de doi, trei ani dacă se ia în calcul şi consumul de energie redus. Sistemul de încălzire în pardoseală este prevăzut cu termostate programabile care îl opresc atunci când temperatura dorită este atinsă şi îl repornesc atunci când aceasta scade.

Temperatura poate fi modificată şi de la distanţă de pe orice calculator conectat la internet cu ajutorul unui dispozitiv special creat care vă indică situaţia şi setările actuale ale sistemului. Sistemul poate fi setat să funcţioneze numai în intervalele în care companiile naţionale care furnizează căldura şi electricitatea au tarife reduse. În acest mod, costurile încălzirii electrice prin pardoseală rămân la un nivel similar cu cele pentru încălzirea tradiţională şi uneori sunt chiar mai reduse cu 10%-20%, în funcţie de gradul de izloare al construcţiei.

Preţul investiţiei variază între 25 euro/mp şi 100 euro/mp şi este dat de materialele pe care doriţi să le folosiţi şi firma la care apelaţi.

ÎNTREŢINEREA
Cablurile şi covoarele electrice, precum şi conductele cu apă care formează sistemele de încălzire în pardoseală sunt durabile, iar firmele care le comercializează oferă garanţii pe perioade de peste 10 ani. Cu excepţia distribuitorului unde există îmbinări, circuitele sunt continue, ceea ce elimină riscul scurgerilor în pardoseală. Materialele din care sunt confecţionate sunt antifoc şi prezintă rezistenţă, astfel că întreţinerea sistemului nu este necesară.

Defecţiunile apărute pot fi uşor identificate cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, iar reparaţiile se fac local cu ajutorul unui kit de reparaţie special, pe o arie dată de mărimea suprafeţei afectate. De regulă, buna funcţionare a sistemelor de încălzire în pardoseală este în legătură directă cu rigurozitatea cu care au fost instalate.

×