x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O altfel de gradina

O altfel de gradina

de Cornelia Constantin    |    27 Apr 2006   •   00:00
O altfel de gradina
MEREU VERDE
Incursiune de primavara in Gradina Botanica din Bucuresti

Pentru mine o gradina botanica ar trebui sa fie un colt de rai, in adevaratul sens al cuvantului. Un loc in care curiozitatea vizitatorului si experienta specialistului sa se imbine cu bucuria. Din pacate, in gradinile noastre botanice lucrurile nu stau chiar asa. Nu neg pasiunea pentru natura a oamenilor care lucreaza in astfel de institutii, dar stiu ca atunci cand bugetul pe un an intreg nu acopera nici macar necesarul de achizitii noi, lucrurile nu au cum sa mearga bine.

Si spun acest lucru nu cu intentia de a critica, ci cu durere. Merg la Gradina Botanica din Bucuresti, asa cum merg in atatea alte locuri care au legatura cu plantele, si mi-as dori sa gasesc mereu ceva nou. Insa mi se intampla sa fiu de multe ori dezamagita. "Poate data viitoare voi vedea o schimbare", imi spun in gand. Si dupa inca vreo cateva luni ma regasesc si mai dezamagita. Zilele trecute am facut o noua incercare.

CONSOLARE


A venit primavara si am vrut sa-mi incant ochii cu magnolii si narcise. Sa vad iarasi acel covor multicolor printre copacii incarcati de flori si frunze de un verde crud. Mi-era dor sa vad plantele tropicale, sa descopar flori la cactusi, sa simt miros de pamant incalzit de soare. Intr-un fel m-au consolat leandrii, hibiscusii, pachystachysul, phalaenopsisul pe care i-am gasit in floare. Murraya cu semintele ei rosiatice m-au facut sa-mi aduc aminte, daca uitasem vreo clipa, ca este sezonul plantarilor. Apoi am spionat plantele acvatice din sera tinuta inchisa. Aici sunt diferite varietati de nuferi, dar si dracaenele, dieffembachiile si plantele carnivore. In alta sera descoperi papaya cu fructe si dupa eticheta iti dai seama ca e inrudit cu binecunoscutul ficus. Alaturi de cateva agave gasesti si cactusi mammilaria care abia isi deschid florile.

PAGUBE DE PESTE IARNA


Dupa ce in sera cu citrice si plante mediteraneene temperatura este atat de ridicata, tot ce-ti doresti este o gura de aer. Si afara te intampina magnoliile de a caror frumusete nu te poti desprinde. Pe aleea principala treci pe langa iridariu. In anii trecuti ma opream cu drag aici, acum insa mi s-a parut ca multi irisi au inghetat peste iarna din cauza temperaturilor foarte scazute. Din cate am aflat si serele cu nuferi au avut de suferit peste iarna din cauza frigului si a faptului ca instalatia de incalzire n-a mai facut fata.

O MANA DE AJUTOR


Dar sa fim optimisti, nu-i asa? Sezonul cald ofera un bun ragaz in care sa se faca reparatii, amenajari, inlocuiri de plante acolo unde e cazul. Dar ce ne facem cu bugetul si cu mana de lucru insuficienta? Cred ca e momentul sa oferim si noi gradinii o mana de ajutor. Fiecare dupa posibilitati - fie cu bani, fie cu mana de lucru. Gradina botanica nu este un parc unde sa ne scoatem catelul la plimbare sau sa ne invatam copiii sa mearga cu bicicleta. Gradina este un colt de rai, sau ar trebui sa fie. Si daca nu-l privim cu totii asa, n-o sa avem niciodata mai mult decat un parc banal, in nici un caz o gradina botanica.

Gradina Botanica din Bucuresti a ramas un loc in care, poate de prea multa vreme, aparitia surprinzatoare a unor specii noi si spectaculoase este iluzorie. Oricum primavara, anotimpul exploziilor florale este anotimpul ideal pentru o vizita indelungata si binefacatoare
×
Subiecte în articol: grădina