x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O avalanşă de flori

O avalanşă de flori

de Cornelia Constantin    |    05 Dec 2009   •   00:00
O avalanşă de flori

Vă număraţi şi dumneavoastră printre iubitorii hoyelor? În acest caz, e imposibil să nu vă doriţi o Hoya multiflora. Udaţi-o moderat, oferiţi-i lumină fără soare direct şi un beţişor de bambus pentru susţinere şi va fi fericită.



Hoya multiflora este o plantă apreciată, dar din păcate cu totul absentă pe piaţa noastră. Ea poate fi găsită în colecţiile pasionaţilor sau o puteţi importa din ţări europene, SUA sau Thailanda.

DIFERITĂ ŞI ATRĂGĂTOARE
Din păcate, toate aceste surse nu vând decât lăstari sau plante foarte tinere, aşa încât iubitorul acestei flori începe parcursul cu o dificultate: înrădăcinarea. Această varietate se comportă diferit faţă de alte hoye, pentru că nu arată ca o plantă suculentă aşa cum este catalogată adesea această familie de plante şi nici nu are port căţărător sau pendent. Este un mic arbust, cu tulpini laxe, semilemnificate, cu flori galben-verzui grupate în pedunculi şi care are capacitatea de a înflori tot anul dacă i se asigură condiţii bune de mediu.

ÎNRĂDĂCINARE ŞI ÎNFLORIRE
Înrădăcinarea este un proces de durată uneori şi e important să nu vă pierdeţi răbdarea. Puteţi să folosiţi stimulatori de înrădăcinare, dar mai important decât atât este mixul de sol folosit şi echilibrul udărilor. Este necesară improvizarea unei mici sere, aşa încât mica plăntuţă să aibă tot ce-i trebuie. În mod surprinzător, primul lăstar nu apare în vârful tulpinii principale, ci din lateral. Abia al doilea apare acolo unde v-aţi aştepta. Aşadar, planta porneşte la drum cu un sistem radicular nu prea mare şi cu două crenguţe de susţinut. Florile apar relativ repede şi durează aproximativ o săptămână. Practic, la fiecare nod de tulpină planta poate scoate un nou peduncul cu flori dacă reuşiţi să păstraţi echilibrul factorilor de mediu. Creşte cam 20-30 cm pe an, are nevoie de tutori, lumină naturală fără soare direct şi temperaturi de 18-25şC pentru o bună vegetaţie. Suportă uşor transplantarea.

×
Subiecte în articol: mereu verde