x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O grădină deosebită cu mozaic de gazon şi apă

O grădină deosebită cu mozaic de gazon şi apă

de Cornelia Constantin    |    06 Noi 2008   •   00:00

V-aţi mutat de curând la oraş în zonă montană? Sunteţi un pic îngrijorat de pantele de pe terenul dumneavoastră? Iată o soluţie pentru gradină de care să fiţi cu adevărat mândru.



O grădină fermecătoare impune după cum presupuneţi nişte costuri iniţiale relativ mari şi eforturi de întreţinere. Iată în imaginile alăturate o propunere premiată de grădină, în care apa se îmbină cu gazonul, câteva straturi simple de flori în cromatică rece sau neutră şi plante de apă. La prima privire o să spuneţi că nu e nimic complicat însă... dacă vă uitaţi un pic mai atent s-ar putea să fiţi surprinşi să aflaţi că simplitatea se obţine cu greu. Într-o primă fază se construieşte structura în trepte a grădinii, cursul de apă mozaicat şi bazinul. În etapa următoare se plantează arborii şi plantele de apă, după care se completează straturile cu plante perene şi gazon.

ANALIZA TERENULUI
În general se porneşte de la caracteristicile spaţiului alocat acestei grădini. Se face analiza lui din punct de vedere al atuurilor estetice, pH-ul solului, expunerea la soare, panta pentru cursul de apă, adâncimea pânzei freatice, spaţiul alocat pentru creşterea rădăcinilor copacilor etc.
Ar fi păcat ca trăsăturile unui spaţiu să nu fie folosite, pentru că întotdeauna mama natură e cel mai bun grădinar. Deşi este o grădină mică urbană, are practic tot ce-i trebuie pentru a deveni grădină montană. Singurul aspect care i se poate reproşa este dificultatea întreţinerii sale, lucru deloc de neglijat.

"ETAJELE" GRĂDINII
Denivelările naturale ale terenului devin trei trepte foarte decorative ale grădinii. Treapta de sus porneşte practic de la uşa casei, traversează stratul cu flori perene şi ajunge la locul de odihnă (la bancă). A doua treaptă cuprinde acest spaţiu relativ generos încadrat de stratul în L, mozaicul de apă şi gazon şi bazin. Pe treapta a treia se află aleea către ieşire şi bazinul propriu-zis. Fiecare «etaj» de grădină are propriile dificultăţi, însă mozaicul de apă şi gazon e cel mai spectaculos. Tot el ne-a îndemnat să vă şi povestim despre această grădină, care sperăm să vă ofere câteva idei bune să le aplicaţi în propria grădină.

ÎN DETALIU
Etajul superior este probabil cel mai simplu de realizat, după ce s-a analizat pH-ul solului şi înclinaţia pantei pentru realizarea câtorva trepte propriu-zise. Stratul cuprinde Delphinium în nuanţe de albastru – menit să dea culoare întregii grădini –, margarete albe (ele pot fi înlocuite cu orice altă plantă cu flori stelate de talie medie), hosta cu frunziş variegat şi ierburi decorative.
Din această enumerare vă daţi seama că este un strat care îşi atinge maximum de frumuseţe în lunile de vară şi de toamnă. Dar nu va fi deloc neinteresant în celelalte anotimpuri, cu condiţia să nu încercaţi să-l aglomeraţi. Totuşi, în timp e posibil să apară o problemă legată de talia Delphiniumului care poate depăsi 2 m la maturitate.
De partea cealaltă a acestui strat se poate planta un copac foios, însă el va trebui ales cu grijă, aşa încât rădăcinile sale să nu strice sistemul de pompare a apei necesar cursului de apă şi bazinului. Pe etajul următor, mozaicul de care aminteam trebuie realizat de către o echipă de specialişti, cu echipamente de calitate. Altfel toată bucuria unei grădini se poate termina o dată cu cedarea echipamentelor sau cu o treabă făcută de mântuială. Pe spaţiul de odihnă se poate folosi ca pavaj aceeaşi idee de mozaic.  


Sfat

La baza grădinii se continuă pavajul mozaicat şi este amplasat bazinul. Trebuie să ştiţi de la început că stilul grădinii nu permite aglomerarea lui cu plante diverse sau peşti. Nu este genul de bazin-ecosistem, ci unul care pune în valoare apa ca element simbolic, purificator. Câteva plante de apă, uşor neutre ca aspect general, se acceptă dar va trebui să renunţaţi la ideea nuferilor. Motivul e simplu: distrag atenţia de la mozaic. Pe partea exterioară se pot planta câteva conifere cu port pronunţat vertical aşa încât să nu se reverse o umbră deasă asupra grădinii

×
Subiecte în articol: grădina apă mereu verde