x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O gradina multicolora

O gradina multicolora

01 Iun 2005   •   00:00

Nu de putine ori v-ati intrebat, probabil, daca nu cumva exista si solutii simple pentru amenajarea si ingrijirea cat mai usoara a unei gradini. Vestea buna este ca, apeland la cateva tehnici simple, va puteti amenaja o gradina multicolora, placuta si usor de intretinut.

Una dintre posibilitati este aceea de a va amenaja o gradina salbatica, in care vegetat ia de camp, florile si tufele sa se dezvolte singure, fara mult ajutor din partea voastra. Pentru aceasta insa va trebui sa acordati o atentie mai mare primelor etape de crestere. O data "acomodate" cu noul spatiu, plantele nu vor mai avea nevoie de atentie speciala, ele reglandu-si ciclul de crestere in functie de conditiile de mediu.

In primul rand, curatati cu grija solul de resturile vegetale din anii anteriori. Aveti la dispozitie doua variante. Daca in gradina creste deja iarba deasa si sanatoasa, incercati sa pliviti doar buruienile, lasand iarba la locul ei. Aceste conditii vor fi prielnice noilor seminte. Ba mai mult, cand vor rasari si florile, va veti bucura de o adeva rata prerie. O a doua varianta ar fi sa luati totul de la zero: taiati iarba foarte scurt, cu ajutorul unei masini speciale de tuns iarba, eventual dotata cu un cos colector, asa cum este Viking MB 415. Apoi scoateti radacinile ramase din pamant si curatati complet solul, astfel incat semintele sa poata fi plantate in proportia si in combinatia aleasa de voi.

Gradinile salbatice se pot forma pe soluri cu o aciditate a carei valoare sa se apropie de cea neutra, cu o umezeala destul de buna - mai ales pentru gradinile aflate intr-o zona cu clima mai uscata este foarte important ca plantele sa isi poata totusi extrage apa si nutrienti din sol. Va puteti asigura de aceste lucruri in primul rand prin masurarea aciditatii solului. Apoi, veti sti exact de ce tip de ingrasaminte aveti nevoie pentru a restabili echilibrul natural al acestuia. Foarte importanta este si expunerea la lumina. Cea mai buna solutie pentru o gradina salbatica este un spatiu aflat in plin soare sau intr-o zona cu umbra partiala, in care lumina directa a soarelui este simtita doar pe parcursul catorva ore.

O data solul pregatit, alegeti semintele. Ele se gasesc in comert in diverse amestecuri. Asigurat i-va ca aceste amestecuri contin flori de toate culorile, precum si diferite tipuri de alte plante. In mod normal, se va specifica, fie pe ambalaj, fie de catre persoana care va furnizeaza semintele. Plantati-le apoi la cativa centimetri adancime. Apoi, acoperiti-le si neteziti pamantul de la suprafata pentru a permite patrunderea lor in sol. Pentru a va asigura ca semintele nu vor fi ciugulite de pasari, o portie buna de compost presarat peste spatiul semanat va pastra semintele in siguranta in sol si va furniza, in acelasi timp, hrana completa pentru viitoarele plante. In mod normal, germinarea dureaza in jur de 10-15 zile, plantele ajungand la maturitate in circa 5-6 saptamani.

Un alt mod in care va puteti planta o gradina multicolora este impartirea spatiului verde in mai multe portiuni, de diferite dimensiuni, pe care sa cultivati flori de diverse tipuri, alcatuind combinatiile voastre preferate de culori. Nu uitat i sa alegeti plante cu timpi diferiti de inflorire, precum si cateva specii de plante cu frunzis deosebit, ba chiar si cateva tufe mici cu flori. Cu acestea din urma puteti departaja terenul in zone de vegetatie diferite. Asigurati-va ca aveti o majoritate de plante perene, care sa va asigure si peisajul anului viitor si alegeti specii care se inmultesc usor. Daca totusi doriti sa va pastrati mici portiuni de gradina sau anumite ronduri pentru plante anuale sau sezoniere, care sa dea o nota deosebita fiecarui anotimp, alegeti portiuni usor accesibile, aproape de alei sau de caile principale de acces in gradina. Astfel, veti minimiza eforturile de ingrijire pe care le necesita schimbarea periodica a plantelor.

Iarba si florile salbatice, pe care le intalniti mai ales in poienile din padure sau in vaile dintre dealuri, pot creste si la voi in gradina. Alegeti doar semintele potrivite si semanati-le, din abundenta, pe un sol bine pregatit. Natura se va ocupa de restul, astfel incat, impreuna, sa construiti o gradina cu adevarat rupta din rai.

Material realizat cu sprijinul Stihl Romania
×
Subiecte în articol: grădina