x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O singură grădină, nenumărate influenţe

O singură grădină, nenumărate influenţe

de Cornelia Constantin    |    04 Sep 2008   •   00:00

Accente pline de rafinament
De cîţiva ani încoace, mai ales pe perioada de vară, vă povestesc ce mai aduc nou evenimentele internaţionale cu tradiţie în materie de grădinărit. Anul acesta, la Hampton Court Flower Show au fost alte propuneri interesante de design şi nu numai. Una dintre ele se numeşte The Croft Spot Secret Garden şi a cîştigat medalia de argint la categoria “Grădini demonstrative”.



Accente pline de rafinament
De cîţiva ani încoace, mai ales pe perioada de vară, vă povestesc ce mai aduc nou evenimentele internaţionale cu tradiţie în materie de grădinărit. Anul acesta, la Hampton Court Flower Show au fost alte propuneri interesante de design şi nu numai. Una dintre ele se numeşte The Croft Spot Secret Garden şi a cîştigat medalia de argint la categoria “Grădini demonstrative”. Este o altă grădină pe spaţiu relativ mic care a găsit secretul către inima vizitatorilor. Este o grădină ornamentală care reuneşte influenţe din lumea întreagă, lucru care se reflectă în modul de plantare a florilor şi arborilor, în design şi în ornamentele centrale. Aleea şi bordurile care înconjoară grădina ne conduc către o casă de vară. Din acest loc se deschide o frumoasă privelişte către zona centrală unde elementul cel mai important pare să fie gazonul. Un loc plăcut pentru relaxare şi reflecţie, în care te poţi rupe cu uşurinţă de vuietul oraşului sau de stresul zilnic.

Tradiţie şi influenţe

Terenul folosit pentru această grădină este neconvenţional. Cele mai multe grădini se desfăşoară pe spaţii dreptunghiulare, pătrate sau circulare. De această dată, grădina este în semicerc. Există casa de vară, care nu ocupă o suprafaţă prea mare, după care se desfăşoară grădina, într-un mod foarte natural. La o primă privire ai zice că înfluenţele covîrşitoare sînt cele ale grădinii englezeşti.

Pe măsură ce priveşti selecţia de plante îţi dai seama că frumosul Agapanthus – floarea dragostei – te duce cu gîndul la grădinile africane, uşor aride. Şi totuşi, această grădină nu este deloc aridă. Bordurile şi straturile chiar au un aspect luxuriant. Alb sau albastru, cu talii mai înalte sau mai scunde, Agapanthusul dă o notă graţioasă şi interesantă. Alături de el se regăseşte Achilea – care este tot o plantă pentru zone aride şi cîteva plante des întîlnite în grădinile tradiţionale europene. 

Parfum de levănţică

Simpatica levănţică se regăseşte şi aici, mai ales în borduri. Parfumul dulceag, albastrul odihnitor al florilor şi statura variată permite folosirea plantei în diverse grădini şi cu scopuri multiple. Merită să aveţi în grădină, indiferent de tipul ei, măcar cîteva tufe de levănţică. Şi toamna cînd florile încep să se usuce le puteţi culege, usca în mănunchiuri şi păstra în coşuleţe. Ele pot fi aşezate în oricare cameră doriţi. Nu veţi mai avea nevoie de vaze cu flori şi nici de parfumante de cameră.

Poarta şi gardul

Dacă poarta grădinii acesteia este una tradiţională, din lemn, acoperită cu o “arcadă” de iederă, gardul te surprinde prin ... absenţă. El este înlocuit cu rînduri dese de bambus înalt. El este elementul care crează sentimentul de izolare şi linişte. Acelaşi simpatic Agapanthus, laitmotivul acestei grădini, se regăseşte şi în rondurile din faţa gardului şi a porţii. Straturile sunt completate cu plante tîrîtoare, neutre ca aspect. Gama cromatică este una mixtă, dar există un accent plăcut pe culoarea albastră. Iată cum tradiţia se îmbină cu inovaţia.

SFAT

Interesanţi sunt şi copăceii modelaţi sub formă de topiary. Dacă doriţi să încercaţi şi dumneavoastră în propria grădină, puteţi să folosiţi cimişir. Este o plantă puţin pretenţioasă şi receptivă la tunderi în diverse forme. Singurul moment mai delicat este cel imediat de după plantare. Deşi planta are rădăcini la achiziţionare este posibil să nu reuşiţi să obţineţi o plantă matură. O mică documentare este necesară, cu privire la calitatea solului şi expunerea la soare.

Pavajul aleilor s-a realizat cu mare grijă. Un amestec cu stil între nisip şi pavajul modern. Astfel de alei sunt puse în valoare după o ploaie bună cînd totul capătă o strălucire caldă. Iată cîte idei interesante într-o singură grădină.

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde