x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Obiecte personalizate

Obiecte personalizate

de Georgiana Teodorescu    |    27 Iun 2009   •   00:00
Obiecte personalizate
Sursa foto: Azay/

Pentru că este destul de greu să găsiţi un cadou personalizat pentru o ocazie specială, fie nuntă, botez sau aniversare vă recomandăm piese unicat, gravate, cu text personalizat.



În ziua de astăzi există două categorii de obiecte, cele prototip, exorbitant de scumpe şi cele realizate la serie, mai puţin scumpe, dar fără pecetea unicatului. Pentru cadouri personalizate cele mai recomandate sunt tablourile, sculpturile, obiectele realizat manual, cu înscrisuri şi semnificaţie aparte. Există însă o metodă de a transforma un obiect comercial într-un obiect unicat prin gravarea unui text, imprimarea unei imagini, aplicarea unor detalii în relaţie cu persoana căreia se adresează.

PROCESUL DE GRAVARE
Astăzi vom aprofunda una dintre tehnicile de personalizare a obiectelor, aceea de gravare a textelor, acroni­me­lor, iniţialelor, pe diferite materiale cu diverse ustensile.

În funcţie de materialul şi forma obiectului pe care se doreşte gravarea se pot folosi maşini speciale, asemănătoare celor de tatuat, ascuţite, cu pistol pentru vopsea, fir de aur sau argint care realizează gravura la suprafaţă sau instrumente speciale pentru penetrarea obiectului, fiind obţinută o gravură 3D.

Se începe cu o machetă, o schiţă a desenului sau iniţialelor care se im­primă temporar pe obiect după care se vine cu soluţia permanentă. Mate­rialele cele mai recomandate pentru astfel de gravuri sunt porţelanul, ceramica de bună calitate, cristalul şi sticla, me­talul şi plasticul necesitând un tratament mai deosebit, mai anevoios.

PORŢELAN ŞI CRISTAL
Pentru a înţelege cât mai bine dife­renţa de preţuri şi calitate atunci când achiziţionaţi aceste seturi vă prezen­tăm câteva caracteristici ale materiale­lor utilizate în procesul de fa­bricaţie. Porţelanul este rea­lizat prin ar­derea la termperaturi  de peste 1.400 grade a unui amestec de cuarţ, caolin şi feldspat, rezultând un material ceramic alb şi translucid uşor maleabil în primă fază, fiind de diferite ca­tegorii în funcţie de ingredientele utilizate. După această clasificare porţelanul de Limoges este cel mai alb, pur şi fin din Europa, fiind în top împreună cu porţelanul german (cunoscut sub numele de Maissen), chinezesc şi italienesc.

Cel mai vechi producător de por­ţelan de Limonges este JL Coquest, care încă din 1824 utilizează aceleaşi tehnici tradiţionale care l-au consacrat, dar care deservesc acum standardele contemporane, îmbinând aurul, argintul, chiar şi platina pentru colecţii unicat. În România fabricile de la Sighişoara şi Alba-Iulia nu utilizează porţelan scump, dar măiestria cu care încondeiază aceste vesele face ca 90% din producţie să fie pentru export.

Cristalele sunt de două tipuri: cele naturale din cuarţ (o mare varietate de cuarţ transparent, incolor, de dimensiuni mari, plurifaţetat) utilizat ca piatră semipreţioasă şi cel fabricat din sticlă specială (tot inco­lor şi transparent) cu putere de refracţie mare a luminii, utilizat pentru realizarea obiectelor de lux. Printre cele mai re­numite tipuri de cristal amintim cel de Bohemia, Anglia, Veneţia, Swarovsky.  

ÎN ROMÂNIA
Singurul loc din ţara noastră unde se comercializează porţelanul de Limonges este Azay, reprezentant exclusiv pentru colecţiile de veselă şi tacâmuri ale designerilor Vera Wang, Jasper Conran, Kelly Hoppen sau al producătorilor Wedgwood, Arthur Price, Salviati, Mario Cioni şi JL Coquet.


LISTĂ DE CĂSĂTORIE
Deşi în România lista de cadouri înregistrate care pot fi achiziţionate de nuntaşi pentru miri nu este destul de populară, ideea fiind preluată din nunta tradiţională americană, unele magazine au început să intre în acest sistem, punând la dispoziţie liste de aşteptare şi coman­dă pentru obiecte pe care le comercializează, ca mai apoi să le ambaleze şi să le livre­ze la data stabilită. Această metodă este eficace atât din punctul de vedere al prefe­rin­ţelor, cât şi al bugetului alocat de cel care face cadoul, variaţiile de preţ fiind foarte mari de la obiecte la obiect. Se evită astfel inconvenienţa foarte posibilă de a primi trei cadouri identice. De obicei, numele celor care au achiziţionat obiectele sunt confidenţiale, aceştia putând lăsa un bilet cu urări mirilor.

Deşi pare sensibil din punct de vedere es­tetic să vă de­coraţi locuin­ţa cu seturi de veselă, pentru zona destina­tă dinningului o gamă din por­ţelan de calitate cu imprimeu sau gravură perso­nalizată poate înnobila amenajarea, poate sugera o anumită afiliere la o familie de renume sau pur şi simplu ca simbol rafinamentului. Un set complet utilizat pentru o masă festivă va a­duce mereu laude, asortat poate cu ta­câ­murile, şerve­ţele şi ele­men­tele de decor.   Mai multe detalii găsiţi pe siteul www.azay.ro sau la showroomul firmei pe Calea Victoriei 134

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta