x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Palatele Teleki din Gorneşti şi Dumbrăvioara

Palatele Teleki din Gorneşti şi Dumbrăvioara

15 Dec 2007   •   00:00

Multe dintre satele sau localităţile liniştite ale judeţului Mureş ascund siluetele unor castele, palate sau conace ce aparţineau familiilor nobiliare din Transilvania. Acestea sunt mărturii fascinante de o incontestabilă valoare istorică şi arhitecturală ale unei distinse aristocraţii, cu o bogată tradiţie a rafinamentului.

Exemple ale evoluţiei arhitecturii baroce in Transilvania

Â
Multe dintre satele sau localităţile liniştite ale judeţului Mureş ascund siluetele unor castele, palate sau conace ce aparţineau familiilor nobiliare din Transilvania. Acestea sunt mărturii fascinante de o incontestabilă valoare istorică şi arhitecturală ale unei distinse aristocraţii, cu o bogată tradiţie a rafinamentului. Castelul Criş al familiei Bethlen, Castelul din Iernut al famililor Rakoczy-Bethlen, Castelul Haller sau Palatul Banffy din Brăncoveneşti, sunt doar căteva dintre reşedinţele nobiliare din judeţul Mureş, fiecare dintre ele avănd istorii captivante.

Intre Tărgu-Mureş şi Reghin, pe drumul naţional 15, intălnim la Dumbrăvioara şi la Gorneşti, două palate baroce, care deşi şi-au pierdut strălucirea demult, păstreză totuşi eleganţa secolului al XVIII-lea.

Nobilii Teleki

Numele Teleki este unul marcant atăt pentru istoria Transilvaniei, căt şi a Ungariei. Această familie aristocrată implicăndu-se activ de-a lungul secolelor atăt in domeniul politic-administrativ, căt şi in cel cultural. In anul 1685, Mihály Teleki (1634 - 1690) a devenit conte al Sfăntului Imperiu Roman, primind titlul de la impăratul Leopold I. Insă cel mai cunoscut membru al familiei este Sámuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena şi fondator al bibliotecii Teleki din Tărgu-Mureş. Cel mai interesant personaj al familiei fiind cu siguranţă celebrul explorator al Africii, Sámuel Teleki (1845-1916), inmormăntat la Dumbrăvioara.

Castelul din Gorneşti

Situat la 17 km distanţă de Tărgu-Mureş, satul Gorneşti este atestat documentar in anul 1319, fiind proprietate a familiei Szécsényi. Intre 1405-1642 a aparţinut nobililor Erdélyi de Somkerek, intrănd apoi pănă in 1949 in posesia familiei Teleki. Este foarte probabil să fi existat aici o reşedinţă nobiliară in secolele XV-XVI.

Reşedinţa Teleki din Gorneşti este situată in imediata apropriere a răului Mureş, in cadrul unui impresionant parc dendrologic unde castani, frasini, salcămi, stejari sau nuci işi măsoară vărsta cu sutele. Aleile parcului şi malurile heleşteului erau decorate cu numeroase statui alegorice, dar şi busturi, precum cel al lui Mirabeau sau al regelui Ludovic al XVI-lea, opere ale sculptorului Martinelli.

Castelul, construit intre 1771-1778, este un exemplu reprezentativ al barocului transilvănean. Proiectul este atribuit verosimil arh. Andreas Mayerhoffer din Salzburg, fiind asemănător palatelor din Godollo şi Pecel realizate de acesta.

Compoziţia arhitecturală in formă de U este echilibrată, corpul central este in decroş, iar elementele decorative sunt elegant articulate. Faţada este marcată in centrul ei printr-un rezalit suprainălţat, cu colţuri rotunjite. Acoperişul inalt este străbătut de lucarne, avănd in vărf un ceas. Din corpul principal al clădirii se desprind, către grădină, două aripi. Castelul are 52 de camere şi 365 de ferestre simbolizănd săptămănile şi zilele anului.

In perioada barocă accentul era pus pe ilustrarea statutului social, in cazul reşedinţei nobiliare este evidenţiat spaţiul de reprezentare, holul principal, scara monumentală, sălile pentru recepţii, atăt prin elementele decorative, căt şi prin funcţiuni precum spaţiile de studiu, in special biblioteca şi spaţiile destinate spectacolelor de diferite tipuri.

Conacul din Dumbravioara

Situat la 12 km de Tărgu-Mureş domeniul Teleki de la Dumbrăvioara cuprinde un conac, cu trei corpuri de clădire, mai multe dependinţe, un heleşteu şi terenuri cu o suprafaţă de 4,69 ha. A fost construit intre anii 1759-1763 din dorinţa contelui Sámuel Teleki (1739-1822). Clădirea are un parter spaţios, cu ferestre mari şi acoperiş inalt cu lucarne. Prezintă o deschidere amplă a spaţiului interior spre exterior, rezolvată prin corpurile laterale ce avansează in grădină.

Din fotografiile de epocă şi memoriile exploratorului Sámuel Teleki reiese că reşedinţa era decorată aproape in intregime cu trofee de vănătoare, colţi de elefant, piei de lei şi peste 400 de artefacte, majoritatea aparţinănd triburilor Maasai şi Kikuyu. La petrecerile de vănătoare organizate de Sámuel Teleki se spune că veneau căteodată şi căte trei, patru capete incoronate. Acesta fiind un apropriat al prinţului Rudolph, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, care a deţinut pentru scurt timp un castel in apropriere, la Gurghiu.

Moştenitorii au fost de acord ca Grupul {colar Agricol din Dumbrăvioara, al cărui local este conacul familiei, să nu fie retrocedat imediat. Primăria comunei Ernei a ajuns la o inţelegere, in baza căreia se cedează şcolii, pănă in 2010, dreptul de folosinţă asupra incăperilor necesare funcţionării unităţii de invăţămănt. Palatele Teleki din Gorneşti şi din Dumbrăvioara au fost retrocedate, şi urmează să vedem dacă moştenitorii işi vor asuma responsabilităţile restaurării şi reabilitării acestor monumente.

Acum este spital…

In prezent, in incinta castelului este un spital - preventoriu, pentru copii cu afecţiuni pulmonare. Cele 52 de camere fiind dormitoare, clase, sală de mese, bucătării şi cabinet medical. Intreaga proprietate a fost retrocedată, in următorii 2 ani proprietarii dorind să ii dea o nouă funcţiune.

Accesul principal in Castelul de la Gorneşti este cuprins intr-o elevaţie ondulată, etajul corpului central fiind evidenţiat ca piano nobile şi ritmat de pilaştrii angajaţi cu capiteluri corintice. Paramentul cu bosaje in registrul inferior şi lis in registrul superior subliniază orizontalitalitatea clădirii. Balconul incadrează intrarea principală şi masiva uşă din lemn rafinat sculptată. Exuberante sunt şi ancadramentele rococo ale ferestrelor, care se adaugă elementelor baroce ale faţadei

×