x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Panouri solare pentru o casă eco

Panouri solare pentru o casă eco

de Alina Iancu    |    26 Sep 2009   •   00:00
Panouri solare pentru o casă eco
Sursa foto: /www.newagesolar.com

Mediu mai curat, cheltuieli mai mici cu până la 70%. Protecţia planetei este un subiect care revine tot mai des. Se trag semnale de alarmă cu privire la folosirea iresponsabilă a resurselor naturale, iar specialiştii în domeniu luptă să găsească soluţii alternative pentru producerea de electricitate şi căldură. Cea mai recentă inovaţie în acest domeniu sunt panourile solare.



Capabile să reducă aproape total costurile pentru încălzirea apei pe timpul verii şi cu până la 70% iarna, transformând radiaţiile Soarelui în căldură, panourile solare par a fi una dintre soluţii pentru un viitor verde. Investiţia merită din două considerente: costurile iniţiale se amortizează într-o perioadă cuprinsă între trei şi şapte ani, iar cel de-al doilea motiv pentru care merită să achiziţionaţi un astfel de panou este că impactul negativ pe care îl are asupra mediului este zero.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI...
Ţara noastră se află în zona B de însorire, ceea ce înseamnă că panourile solare pot funcţiona aici în condiţii optime. "Marele avantaj al utilizării panourilor solare este că se foloseşte ca sursă de energie soarele. Principiul de funcţionare se bazează pe conversia radiaţiei solare în căldură şi utilizarea acesteia pentru încălzirea apei", spune George Dumitrescu, director la Academia Romstal. Panourile solare pot reduce cu până la 70% din costurile de încălzire pentru o clădire, în funcţie de gradul de izolare al acesteia, dar nu înlocuiesc în totalitate sistemele tradiţionale de încălzire.

În ceea ce priveşte apa caldă, costurile din această zonă se reduc chiar şi cu 100% pe timpul verii, când temperatura apei atinge 90şC. Iarna, temperatura apei scade între 15şC şi 45şC, pentru că perioada de absorbţie a radiaţiei solare este mai mică. Trebuie să aveţi în vedere faptul că nu toate panourile solare funcţionează iarna. Pentru aceasta este necesar un circuit suplimentar la tuburile care alcătuiesc panoul, circuit care joacă rolul unei soluţii antiîngheţ. În schimb, nu există probleme pentru nici un panou atunci când cerul este înnorat, deoarece tuburile au capacitatea de a capta razele şi prin perdeaua de nori, chiar dacă o fac cu eficienţă scăzută. Indiferent de anotimp, este recomandat să setaţi panourile astfel încât temperatura apei menajere să nu depăşească 55şC pentru a se evita eventualele neplăceri legate de buna funcţionare a sistemului.

Un singur panou solar este de ajuns ca să încălzească apa necesară pentru două-patru persoane, în funcţie de cantitatea consumată. Eficienţa lor creşte cu atât mai mult cu cât pot fi folosite şi pentru încălzirea locuinţei sau chiar a apei din piscină.

ÎNTREŢINEREA
Menţinerea panourilor solare în bună stare de funcţionare se rezumă la numai câteva acţiuni. Domiţian Covaci, manager la Idella SRL, spune că "dacă panoul este montat corect, nu e necesară nici o întreţinere. În cazul unui panou care funcţionează prin construcţie numai vara, trebuie să scoateţi apa din el înaintea primului îngheţ, iar în cazul unui sistem mai complex nu trebuie să faceţi mai nimic. Este indicat totuşi ca o dată pe an să ungeţi schimbătoarele de căldură din vârful tuburilor cu o pastă specială pentru întreţinere". În eventualitatea în care unul dintre tuburile care alcătuiesc panoul solar se sparge, sistemul continuă să funcţioneze, dar, pentru a nu-i afecta puterea, este recomandat să schimbaţi tubul avariat. Preţul pentru unul nou este foarte mic, iar înlocuirea se face uşor. Panourile solare sunt fabricate astfel încât să reziste la bucăţi de grindină cu diametrul de până la 35 mm şi nu iau foc la temperaturi foarte mari.

MONTAJUL
Rezultatele obţinute de la panourile solare ţin în mare parte de locul şi poziţia de amplasare a acestora. Unghiul optim la care se aşază este de 45ş, astfel încât razele solare să fie perpendiculare pe panou. Ca poziţionare sunt preferate acoperişurile orizontale, de tip terasă, acoperişurile înclinate, faţadele clădirilor sau direct pe sol, orientate în direcţia sud sau sud-vest, într-un loc care să nu fie umbrit de vegetaţie sau de clădiri.

Montajul poate fi efectuat de oricare instalator, mai puţin în cazul sistemelor cu boiler interior şi cu aport la încălzire, unde este recomandat să apelaţi la o persoană cu experienţă.

Panourile solare sunt împărţite în funcţie de mai multe criterii. Specialiştii recomandă folosirea celor nemţeşti sau austriece care, chiar dacă sunt puţin mai scumpe, sunt superioare din punct de vedere calitativ. Cătălin Caraiane, manager la Solar Expert SRL, spune că cele mai indicate panouri solare sunt cele cu "heat pipe şi tuburi vidate". O altă selecţie se face în funcţie de perioada de folosire: panouri pentru perioada martie-octombrie sau pentru toată perioada anului şi în cele din urmă clasificarea se face după structură şi modul în care funcţionează sistemul. În România, cel mai important rămâne însă preţul. Pentru un sistem de panouri solare, în funcţie de mărime şi complexitate, preţul începe de la 200-300 de euro şi ajunge până la 9.000-10.000 de euro.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine