x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Parchetul este potrivit pentru toate tipurile de ambientări

Parchetul este potrivit pentru toate tipurile de ambientări

de Adela Parvu    |    15 Mai 2008   •   00:00

Diversitatea de produse pentru finisarea pardoselilor face ca alegerea finală pentru amenajarea interioară a locuinţelor să fie dificilă. Deci alegerea trebuie făcută cu responsabilitate şi în funcţie de planurile de viitor

Diversitatea de produse pentru finisarea pardoselilor face ca alegerea finală pentru amenajarea interioară a locuinţelor să fie dificilă. Şi asta în condiţiile în care, comparativ cu finisajul pereţilor care este mai facil de realizat şi de schimbat cu ajutorul noilor vopsele, înlocuirea pardoselilor presupune un efort mai mare. Asta numai dacă ne gîndim că toate obiectele dintr-o încăpere sînt aşezate pe pardoseală, iar schimbarea acesteia presupune îndepărtarea lor. Deci alegerea trebuie făcută cu responsabilitate şi în funcţie de planurile de viitor. Dar de cele mai multe ori cumpărarea parchetului se face raportat la preţ. Şi aici se poate adopta o strategie în etape. Dacă nu vă permiteţi o pardoseală din lemn scumpă, achiziţionaţi una mai ieftină, dar nu vă aşteptaţi să vă ţină o viaţă.

 

În funcţie de fabricare

Conform procesului de fabricare şi din punct de vedere al materialelor folosite se disting: parchetul laminat, stratificat şi masiv. Parchetul laminat nu conţine esenţe lemnoase. El este realizat din mai multe straturi de material, de regulă patru, iar sub primul strat, o răşină specială, se află o folie ce imită diferitele esenţe lemnoase sau are variate culori şi modele decorative.

De aceea veţi găsi parchet laminat în culori atipice unei pardoseli asociate cu parchetul, ca verde, albastru, alb. Dacă se deteriorează, el trebuie schimbat, dar partea bună este că nu mai aveţi nevoie de finisare prin lăcuire. L-aţi montat şi e gata pardoseala. Parchetul stratificat este în majoritatea cazurilor compus din trei staturi, dintre care primul dintr-o esenţă lemnoasă nobilă, iar celelalte două din lemn de esenţă moale, brad, molid. Parchetul stratificat poate fi raşchetat şi reînnoit de maximum două ori. El arată ca un parchet masiv, dar se montează uşor, ca unul laminat. Parchetul masiv este integral realizat din esenţele lemnoase de diverse calităţi, existînd şi parchet masiv din lemn de brad de o calitate mai slabă, dar şi din mahon, cu duritate mare şi rezistenţă în timp. Se poate raşcheta şi lăcui de nenumărate ori, obţinîndu-se de fiecare dată o pardoseală frumoasă.

 

Calcule în funcţie de buget

Cel mai accesibil ca preţ este parchetul laminat, iar cel mai scump este cel masiv din esenţe nobile. Există pe piaţă şi modele de parchet sau pardoseli din lemn special create pentru spaţii umede, cum sînt băile. Acestea sînt scumpe datorită tehnologiei de producţie şi a calităţii lor excelente, ştiindu-se faptul că lemnul este sensibil la acţiunea apei, el reacţionînd prin dilatare în contact cu aceasta.

Atunci cînd vreţi să vă amenajaţi casa, în lipsa unui designer care să vă sfătuiască ce să cumpăraţi, planificaţi-vă de la început un buget. Sfatul nostru ar fi să nu achiziţionaţi pentru toate încăperile acelaşi tip de parchet, dacă bugetul nu vă permite. Spre exemplu, în camera de zi, unde primiţi musafiri, este o activitate mai intensă, merită să investiţi într-un parchet de calitate, fie el stratificat sau masiv.

În dormitoare, unde nu petreceţi foarte mult timp şi o mare parte din suprafaţa camerei este acoperită de piesele de mobilă, puteţi să optaţi pentru un parchet mai ieftin, ca cel laminat. Pentru camera copiilor e cazul să vă hotărîţi în funcţie de vîrsta lor. Nu vă hazardaţi să cumpăraţi un parchet de calitate superioară, pentru că inevitabil un copil mic va desena, va vărsa sucuri, va zgîria suprafaţa lui. Mai tîrziu vor apărea biroul şi scaunul cu rotile, deci poate ar merita să-l schimbaţi cu unul de calitate, care să reziste pînă ce camera va fi transformată într-una de oaspeţi sau dată spre închiriere. Gîndiţi în etape şi în funcţie de buget.

 

Esenţe exotice

Relativ nou-apărut pe piaţa noastră este parchetul din bambus. Apreciat pentru textura şi culoarea sa, mulţi comercianţi susţin că bambusul este şi cel mai rezistent dintre esenţele lemnoase pentru parchet. În topul pre­ferinţelor românilor rămîne parchetul din stejar.

×
Subiecte în articol: parchetul parchet dialog constructiv