x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pardoseli igienice şi naturale (II)

Pardoseli igienice şi naturale (II)

20 Iun 2009   •   00:00
Pardoseli igienice şi naturale (II)

În cele ce urmează, aveţi continuarea subiectului început în numărul trecut privitor la linoleum. După cum am promis, revenim cu informaţii lămuritoare care poate or să vă spulbere imaginea de tristă amintire, a linoleumului din vremuri apuse de aproape 20 de ani.

La momentul alegerii pardoselii, de cele mai multe ori nu se cunosc argumentele necesare realizării unei diferenţieri clare între variantele de acoperire: PVC sau linoleum.

La întrebarea care se potriveşte cel mai bine uzului rezidenţial, iată răspunsul Ralucăi Nicoară, Sales Promotion Manager Forbo pentru România:

"Linoleumul, pentru că fiind natural, este şi home friendly. În compoziţie are răşini de copac şi ulei de in, combinate cu făină din scoarţă de copac şi calcar, plus pigmenţi naturali. Spre deosebire de PVC, unde există emisii, chiar şi reduse, cum se declară, linoleumul este un produs natural bacteriostatic (nu necesită tratamente chimice sau de alt tip pentru a obţine aceste caracteristici), este antialergic. Se ridică şi pe perete, în profil de perete - necreând unghi drept, unde se poate acumula mizerie în timp".

Apoi este un produs antistatic în mod natural, asta însemnând că nu atrage praful şi implicit înseamnă economie de timp şi de bani, cu curăţarea lui. De cele mai multe ori, mopul uscat este suficient pentru praf, cârpa umedă când este cazul, apă sau apă cu detergent cu ph neutru.

Forbo, brand cu tradiţie în producerea linoleumului, are patentată o inovaţie eficientă, anume finisajul Topshield al suprafeţei (tratament inovativ pe bază de apă), care asigură o rezistenţă mare la perforare, plus rezistenţă crescută la pete.

REZISTENŢĂ
Linoleumul natural nu arde, este ignifug, rezistând de exemplu la mucul unei ţigări lăsate aprinsă pe el. Linoleumul are aceeaşi compoziţie în întreaga masă, putând fi şlefuit prin polisaj mecanic, după o perioadă de timp. În caz de zgârieturi, linoleumul se repară local. Nu se sparge sau ciobeşte, căzând pe el nu ne lovim, are o rezistenţă la zgomotul de impact superioară gresiei sau parchetului, existând şi variante fonoabsorbante care au în compoziţie plută.

PODEA ASPECTUOASĂ
Privitor la aspectul estetic, există posibilităţi impresionante de decor. În afară de colecţii impresionante ca şi gamă coloristică, imprimeuri aplicate sau texturi, există şi varianta personalizării. În acest sens se pot practica intarsii (decupaje făcute de montator) sau pentru modele mai complicate se poate apela la un design obţinut prin metoda Aquajet, dar costurile sunt mai ridicate, variind în funcţie de model şi de cerinţă.

MONTAJ
Linoleumul are o durată de viaţă de minimum 25 de ani, cât de bine şi de mult rezistă în timp, depinzând esenţial de calitatea montării lui. Astfel, suportul pe care se aplică linoleumul trebuie musai să fie perfect plan, foarte curat şi perfect uscat. Se recomandă turnarea unei şape autonivelante. 

Fâşiile sau plăcile de linoleum se ung pe toată suprafaţa inferioară cu un adeziv special şi apoi se sudează la cald între ele. Rezultă astfel o suprafaţă rezistentă la umezeală, neexistând posibilitatea pătrunderii apei, la îmbinări.
Există şi varianta de plăci de linoleum montate pe suporturi speciale care se îmbină după sistemul "click", prea bine cunoscut de la parchet.

 

Info
Inventat în 1860 de producătorul englez de cauciuc Fredrick Walton, ca un substitut mai ieftin al compoziţiei din cauciuc numită Kamptulicon. Producţia industrială a lui a început în 1869 şIi de-a lungul timpului scurs până în zilele noastre, s-a înregistrat o evoluţie la nivel de conţinut şi paletă coloristică. La acest moment, pardoselile cu linoleum reprezintă soluţii de acoperire a pardoselilor rezidenţiale des folosite în ţările nordice, în timp ce în România, amintirile "încă ne chinuiesc". Imaginea acelei pardoseli sub care existau condiţiile propice dezvoltării unui mediu neigienic încă persistă

×
Subiecte în articol: dialog constructiv