x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Parfum de epoca

Parfum de epoca

15 Apr 2005   •   00:00

CASA PE PAMANT
Mai mult decat o casa, un adevarat palat, o resedinta-monument de o indiscutabila distinctie aceasta vila imensa, proiectata de arhitectul Nicolae Manea, la Sinaia, cel mai bogat oras in vile si palate din tara!
Amenajata intr-un stil clasic reinterpretat prin prisma modernitatii, locuinta de fata se arata demna de traditia aristocratica franco-italo-germana a zonei in care a fost ridicata.

Va vom prezenta in cele ce urmeaza doar o foarte scurta selectie a incaperilor sale, suficienta insa, speram, pentru a va face o idee clara asupra frumusetii sale sofisticat de simple.

Zona de zi cuprinde un living spatios, un bar si, deasupra lor, la supanta, bucataria si un loc de luat masa, amenajate cu tot confortul. La acestea se mai adauga, la parter, langa living, un loc de destindere, cu o masa de biliard. Dormitorul si baia, din zona de noapte, se afla la etaj.

Parterul

In living, zona de focalizare a privirii o constituie semineul cu linii sobre, imitand vag stilul Renasterii franceze, decorat cu un avantat calaret de bronz, si pianul, piesa nelipsita din decorul unei case "de familie buna" de la sfarsitul secolului al XIX-lea, epoca de glorie a Sinaiei.

Mobilierul este de ultima ora, totusi se integreaza perfect atmosferei de epoca prin puritatea formelor, prin impresia de confort si atentie pentru detaliu pe care o degaja. Liniile svelte ale lampadarului, curbele moi ale canapelei, blatul transparent al masutei joase, grafismul gratios al motivului de pe covor, modulul colorat reluat la intervale regulate pe pardoseala, plantele decorative, conturul canelat al arcadei din perete, chiar curbura eleganta a barului strajuit de scaunele cu forme curgatoare sau pictura de deasupra pianului, fiecare detaliu contribuie in felul sau propriu la conturarea atmosferei calme, distinse si pline de caldura a unui camin aristocratic din alte vremuri.

La etaj

Dincolo de bar, se intinde regatul celor o mie si una de arome: bucataria. Desi dotata cu tot ce poate oferi mai bun tehnica moderna in acest domeniu, ea pastreaza in simplitatea liniilor si a cromaticii sale linistite ceva din distinctia si rafinamentul sobru ce definesc intreaga locuinta. Ansamblul este de un autentic stil clasic, cel putin ca spirit, daca nu ca forma exterioara a obiectului.

Aceeasi sobrietate si precizie a formelor, invaluite de o aura de nedisimulata eleganta au "contaminat" si spatiul alaturat, sufrageria, imbogatita estetic de imbratisarea alba a luminii furisate prin geamurile mari dinspre terasa.

Dormitorul pare a fi fost conceput mai degraba ca un spatiu al reveriilor sublime decat ca unul al odihnei propriu-zise. Aici, clasicismul sobru si totusi cald al locuintei capata un parfum romantic, profund feminin, o aroma usor orientalizanta, datorata ornamentelor florale ce impanzesc spatiul: pe covor, pe faianta semineului, pe cuvertura patului, pretutindeni le regasesti potirele delicate si vrejurile unduioase, arcuite in arabescuri regulate.

Baia se prezinta la fel de modern echipata ca si bucataria si, la fel ca ea, pastreaza acelasi aer clasic, cu o cromatica temperata si totusi calda, rafinata si totusi intima.

O casa ca o lectie de bun gust, de sobrietate si distinctie aristocratica, pe care ne-am dori sa o aprecieze si sa o inteleaga cat mai multi dintre "oamenii noi" ai vremii noastre!
  • Semineul si pianul erau candva piesele de rezistenta ale salonului oricarei case cu pretentii. Iata-le azi, intr-un context modern, emanand aceeasi prestanta ca odinioara
  • Prin arcada barului ce o desparte de sufragerie, intrezarim bucataria, laboratorul secret al minunilor gastronomice de fiecare zi, respirand aceeasi armonie calma ca intreaga locuinta
  • Ferestrele generoase ale vilei ofera privirii un grandios spectacol al peisajului alpin pentru mai multe informatii din domeniu, citeste revista Ideal Decor

    Gabriela Popescu
  • ×