x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pasajul Englez de pe Calea Victoriei

0
Autor: Simina Stan 26 Feb 2009 - 00:00

Bucureştiul era considerat în secolul al XIX-lea un fel de sucursală a Parisului, devenise cunoscută vorba: când Parisul strănută, Bucureştiul are guturai. Să nu ne lăsăm însă păcăliţi, întrucât "în Bucureşti sunt multe lucruri bucureştene. Multe lucruri şi multe aspecte. Specific prin pitoresc era însă Calea Victoriei", scria Mircea Damian.



În momentul cel mai elegant al zilei aceasta părea "umflată ca apele Bârladului când se topesc zăpezile. De atâtea gambete, canotiere, jobene, nu se mai vedea trotuarul. Erau şi pălăriile doamnelor. Cu păsări, cu flori, cu voalete. Toţi se cunoşteau, toţi se salutau. (...) Cred că niciodată n-am să mai văd atâtea dudui frumoase, atâtea ţilindre, atâtea ghete albe", povestea Gheorghe Jurgea-Negrileşti în volumul Troica amintirilor. Sub patru regi. Lucru confirmat de altfel de toate fotografiile de epocă, mai puţin cea din 1877, în care nu vezi un suflet pe stradă.

HOTELURI ŞI RESTAURANTE
Între Bulevardul Elisabeta şi Strada Ion Câmpineanu este o distanţă de 100 m în care întâlnim astăzi hotelurile: Bulevard, Capitol, Capşa, Ramada, Majestic, Novotel şi Continental. Majoritatea lor erau deja în 1886: Grand hotel de Boulevard, Frascatti sau Oteteleşanu, Capşa, Continental - fostul Broft, Hotel English, Hugues, Luvru - actualul Capitol. Apoi aici erau renumitele cafenele Capşa, Fialkowski, Riegler, celebră pentru indienele şi caracurile sale, şi restaurantele Hugues, cu marele Trompette, glorie culinară a epocii, şi Frascatti, unde prepara maestrul Gillet, bucătarul Regelui Carol I.

CASA RESCH
Mergând spre Palatul Regal dinspre Capşa, pe partea dreaptă, după proprietăţile Bossel, era casa Resch. Giuvaergiul Joseph Resch venise, se pare, de la Viena şi deschisese în 1837 un atelier pe Calea Victoriei numărul 54. Nepoţii, Carol Resch (1852-1937) şi Heinrich Resch (1855-1930) au continuat meseria bunicului lor, păstrând timp de aproape 90 de ani tradiţia şi atelierul de pe Calea Victoriei.

În 1875 clădirea Resch a fost cumpărată de "melionarul" Grigore Eliade, care a transformat-o în Hotel English. Acesta era "fiul unui cârciumar bogat, de unde şi numele de Cârciumărescu, ce se dăduse, incult, dar deştept şi întreprinzător, antreprenorul unor lucrări din Portul Brăila. Angloman, hainele, ghetele, mobilier toate le aducea de la "London". A murit în anul 1901, la vârsta de 88 de ani. 


CALEA VICTORIEI NR. 52
În cartea "Bucureşti. Un veac de arhitectură civilă. Secolul XIX", doamna Cezara Mucenic aminteşte de casele Resch de pe Calea Mogoşoaei. Astfel, din Arhivele PMB, dosarul 104, fila 83 din anul 1856, aflăm că prima etapă a acestei clădiri datează din 1856. Casa proiectată de către arhitectul Ernst Wolsch o vedem în imaginea din anul 1877, înainte de transformările făcute de Grigore Eliade. La jumătatea secolului XIX era o casă impunătoare, cu trei caturi şi ceas pe acoperiş, situată în faţa Teatrului Naţional. Trebuie amintit însă contextul perioadei în care a fost construită. În anul 1862, Piaţa Mare a Teatrului a fost pentru prima dată pavată cu piatră cubică importată din Belgia, iar trotuarul, primul din Capitală, începea de la Bulevardul Elisabeta şi ajungea până la Grădina Episcopiei, a fost inaugurat în 1867.

În autorizaţia de construcţie, arhitectul Burelli, angajat al Primăriei, recomanda, întrucât clădirea era "prea mare să se facă legături de fier la capetele grinzilor, la fiecare etaj, (...) şi să se pună cărămidă bună". Casa avea "cam 8.5 stânjeni înălţime la faţadă". Astăzi pare o clădire modestă, fără a fi urâtă. Faţadele nu prezintă elemente decorative din abundenţă, balcoanele accentuând intrarea printr-un gang. Ferestrele mari au ancadramente simple.

"Coridorul de acces este plasat central pe faţadă, având scara de acces la etaj, în latura opusă intrării", scrie doamna Mucenic. Acest corp de clădire este în formă de U, "aripile nu mai folosesc de-a lungul lor galeria pentru circulaţie, ea apărând prezenţa numai ca element de legătură între cele două aripi. Curtea interioară are rol de aerisire şi iluminare a încăperilor, permiţând dezvoltarea de spaţii duble, unul deschis spre stradă, altul spre curte sau, mai precis, spre galeria care se deschide spre curte".

DUPĂ RĂZBOI
Printr-un capriciu al întâmplării, clădirile de alături şi Teatrul Naţional au fost atinse de bombe în timpul celui de-al doilea război mondial. Clădirea de alături fiind reconstruită, în timp ce Teatrul a fost demolat. Tresăriri ale vremurilor de altădată sunt peste tot în Bucureşti, trebuie doar să vrei să le observi. Mulţi dintre bucureşteni nu cunosc Pasajul Englez sau cel puţin nu cu acest nume, cu atât mai puţin povestea sa. Gangul întunecos îi ţine la distanţă pe majoritatea, numai curioşii se aventurează.

Fostul Hotel şi Pasaj English este în prezent doar o scurtătură şi imobil de locuinţe, cu câteva ateliere şi magazine la parter cu vitrine moderne, subsolul fiind neutilizat.


CEASORNICARUL DIN PASAJ
Una dintre surprizele Pasajului este atelierul de ceasornicărie al lui Radu Dumitru. Aici se realizează reparaţii, recondiţionări atât ale mecanismelor, cât şi ale carcaselor, monturilor, dar şi evaluări, cumpărări sau vânzări de ceasuri şi pendule. Asemenea lui Constantin Ionescu, care are alături un atelier de reparaţii încălţăminte şi marochinărie, Radu Dumitru a învăţat meseria din familie. Cum intri în micul atelier pereţii plini de cadrane îţi arată ora exactă, şi nu orice fel de ceasuri, ci adevărate piese de excepţie: cu mecanismul vizibil sau cu dantelării, muzicale sau nu, printre care un interesant ceas cu pendul, aşa-zisul ceas bunic în curs de restaurare. Ceasornicarul vă poate da multe amănunte despre fabricanţi, stil sau complexitatea mecanismelor, întrucât farmecul ceasornicelor constă în combinaţia dintre artă şi mecanică.
Citeşte mai multe despre:   clădiri de patrimoniu,   resch

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea mai scumpă șuncă de porc din lume se produce în Spania. O pulpă se vinde cu 4.100 de euro

Cea mai scumpă șuncă de porc din lume se produce în Spania. O pulpă se vinde cu 4.100 de euro
O mică fermă organică din Sud-Vestul Spaniei produce cea mai scumpă șuncă de porc din lume. Un jambon întreg, adică un picior de porc, costă 4.100 de euro. Aceasta a intrat în Cartea...

 “Zilele Dobrogei”

 “Zilele Dobrogei”
În perioada 14 - 17 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa au loc “Zilele Dobrogei”, la 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă. Expoziţia cu vânzare va reuni producători de produse...

Mara Bănică, despre incidentul violent în care a fost implicat fiul său, la școală: ”Dima a avut niște probleme după acea lovitură”

Mara Bănică, despre incidentul violent în care a fost implicat fiul său, la școală: ”Dima a avut niște probleme după acea lovitură”
Jurnalista Mara Bănică a trecut, de curând, printr-o întâmplare tulburătoare, fiul ei fiind bătut la școală de învățătoare. Despre acest incident violent, despre consecințele lui, dar și despre...

Festivalului Internaţional de Tango Argentinian

Festivalului Internaţional de Tango Argentinian
Timişoara va fi în acest sfârşit de săptămână gazda Festivalului Internaţional de Tango Argentinian care va reuni peste patru sute de dansatori din peste zece ţări, campioni mondiali şi europeni la tango...

Festivalul Marii Uniri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Crângaşi

Festivalul Marii Uniri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Crângaşi
Festivalul Marii Uniri va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 12,00-18,00, în Parcul Crângaşi, la eveniment fiind prezenţi comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România...

Diana Dumitrescu: ”Când am fost convinsă că relația mea cu Alin e în regulă, am decis să ne luăm un câine”

Diana Dumitrescu: ”Când am fost convinsă că relația mea cu Alin e în regulă, am decis să ne luăm un câine”
Galerie Foto Diana Dumitrescu este o mare iubitoare de animale și vorbește pe larg despre această pasiune a ei cu Andra Trandaș, sâmbătă, de la ora 13.00, în cadrul emisiunii ”Stăpânii vedetelor”, de la Antena...

Delia a cântat suspendată la o înălțime de 7 metri în prima seară a show-ului „Acadelia”

Delia a cântat suspendată la o înălțime de 7 metri în prima seară a show-ului „Acadelia”
Galerie Foto Un show la înălțime, din toate punctele de vedere! Asta se poate spune despre prima seară a concertului „Acadelia”, când spectatorii Sălii Palatului au putut vedea rezultatul muncii Deliei și-a echipei ei din...

Cum îți dai seama că cineva minte

Cum îți dai seama că cineva minte
În timp ce mulți pot identifica minciunile bazându-se pe limbajul corpului, devine mai greu când cuplurile vorbesc prin mesaje. Așadar, experta în dragoste Louanne Ward, a alcătuit o listă cu cele nouă indicii...

Reţeta zilei:Rulouri de vită cu ardei

Reţeta zilei:Rulouri de vită cu ardei
Ingrediente: 700 g carne de vită, 1 linguriță de oregano uscat, sare și piper proaspăt măcinat, 2 linguri ulei de măsline extra-virgin, 2 ardei grași, tăiați felii, parmezan răzuit Mod de preparare: Carnea...

Margherita  de la Clejani și-a luat kilograme de produse de make-up în Asia Express

Margherita  de la Clejani și-a luat kilograme de produse de make-up în Asia Express
”Mie îmi place foarte mult să mă machiez și un artist trebuie să aibă mereu un machiaj profesional.” Aceasta este ideea cu care Margherita de la Clejani a plecat în cursa Asia Express, reality show difuzat în...

Bogdan Stanoevici, cu lacrimi în ochi la “CulTOUR”

Bogdan Stanoevici, cu lacrimi în ochi la “CulTOUR”
Cu lacrimi în ochi, actorul Bogdan Stanoevici face mărturisiri emoționante, astăzi, de la 17.30, la “CulTOUR”, retrăind emoțiile celei mai frumoase zile din viața lui. Acesta își deschide sufletul și...

Jessie J a dezvăluit public drama personală. „Sunt una dintre milioanele de femei care trec și vor trece prin asta”

Jessie J a dezvăluit public drama personală. „Sunt una dintre milioanele de femei care trec și vor trece prin asta”
Video Cântăreața Jessie J a dezvăluit că nu poate avea copii în mod natural. Starul de 30 de ani a descoperit că are probleme cu fertilitatea acum patru ani. Ea și-a detaliat „durerea și tristețea” pe scena...

Reteta zilei: Piept de pui in sos cremos de usturoi

Reteta zilei: Piept de pui in sos cremos de usturoi
Ingrediente 4 bucăți piept de pui 50 g miere zeama de la 1 lămâie 2-3 căței de usturoi, pisați 2 lingurițe sos de soia 2-3 linguri ulei pătrunjel tocat, după gust sare piper Mod...

Bogdan Stanoevici, mărturisiri emoționante: “Este cel mai frumos cadou pe care mi l-a dat Dumnezeu vreodată!”

Bogdan Stanoevici, mărturisiri emoționante: “Este cel mai frumos cadou pe care mi l-a dat Dumnezeu vreodată!”
Bogdan Stanoevici le arată telespectatorilor Happy Channel o latură mai puțin cunoscută despre el, în cadrul emisiunii “CulTOUR”, care se va difuza astăzi de la ora 17.30. Actor cu o vastă experiență în...

Tratamente balneare la Praid

Staţiunea Praid se află într-o zonă rurală, la o distanţă de 9 km de Sovata, în judeţul Mureş. În afară de Salina Praid, tratamentele balneare se bazează aici pe izvoare sărate hipertermale. Există şi un...
Serviciul de email marketing furnizat de