x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pentru un somn sănătos, acordaţi atenţie textilelor

Pentru un somn sănătos, acordaţi atenţie textilelor

de Adela Parvu    |    21 Noi 2009   •   00:00
 Pentru un somn sănătos, acordaţi atenţie textilelor
Sursa foto: /Allnatura

Preţul unei saltele de calitate bună şi foarte bună începe de la suma de 3.000-3.500 de lei, iar ea poate fi folosită între 6 şi 10 ani. Saltelele e bine să fie schimbate regulat în aceste intervale. Pentru ca forma lor să fie menţinută uniform, este bine ca săptămânal să fie întoarse.



Va conta pentru sănătatea corpului şi a coloanei şi se produce o aerisire a saltelei, loc preferat de acarieni, care pot produce multe afecţiuni alergenice nedorite. Confortul din timpul somnului este indus şi de textilele cu care este învelită salteaua.

Ca să funcţionăm la randament maxim, trebuie să ne odihnim. Da, desigur, mulţi dintre noi suntem stresaţi şi, chiar presupunând că am avea cu ce şi unde să ne încărcăm bateriile, parcă o vacanţă nu poate să ne energizeze pentru foarte mult timp. Adevărul este că nu trebuie să mergem nicăieri ca să ne revigorăm. Seară de seară ne băgăm în pat pentru somnul care reprezintă o treime din viaţa noastră, sub raportul duratei. Este cu atât mai interesant dacă analizăm acest aspect şi din punct de vedere al refacerii. Creierul nostru funcţionează precum un computer, iar noapte de noapte el se resetează, iar odată cu el şi corpul nostru, muşchii noştri. Am putea fi cu adevăraţi odihniţi, nu numai dacă ne-am stresa mai puţin, ci şi dacă am acord atenţie aşternuturilor în care dormim şi în ce mediu o facem. O saltea de calitate, un aşternut sănătos pot fi ingredientele necesare pentru a deveni mai odihniţi după fiecare doză noctură de somn.

DIN FIBRE NATURALE
Dacă o treime din viaţă ne-o petrecem dormind înseamnă de fapt că această perioadă ne-o petrecem în pat. Şi totuşi, pentru confortul somnului nostru nu suntem dispuşi să cheltuim bani sau să alegem mobilă şi produse de cea mai bună calitate. Acum, când piaţa este plină de nenumărate oferte, în privinţa aşternuturilor trebuie să fim atenţi la compoziţia materialelor. Cele realizate din fibre sintetice pot fi o soluţie temporară, dar mai recomandabile sunt cele din fibre naturale.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de culori şi modele, căutaţi calitatea care înseamnă până la urmă fibre natuale pentru un somn sănătos. Acum pilotele sunt preferate în favoarea plăpumilor. Sunt mai uşoare, mai călduroase şi se pot spăla repede şi comod la maşina de spălat. Dar atenţie cu ce sunt umplute! E mai bine să optaţi pentru cele din bumbac organic, cânepă şi Lyocell (fibre obţinute din celuloza de provenienţă vegetală, din esenţe lemnoase). Există şi materiale moderne, mai ales pentru pernele ortopedice, care se comportă precum bureţii naturali. Deşi sunt produse şi cu compuşi artificiali, este important ca astfel de perne să fie învelite în textile naturale. Pe lângă confortul oferit, astfel de aşternuturi nu reţin murdăria, se pot spăla uşor la maşina de spălat şi sunt perfect sănătoase şi pentru alergicii la praf sau pentru cei cu pielea sensibilă.

ECO RESPONSABILITATE
La un aşternut de calitate chiar şi umplutura ar trebui să poată fi înlocuită cu uşurinţă, dacă este necesar. Este foarte important ca şi saltelele să fie corect învelite cu huse care să poată fi spălate şi nu să se doarmă direct pe suprafaţa lor. Bumbacul organic este recomandat, deoarece se spală bine şi este sănătos pentru piele. Mai nou, producătorii de textile ecologice urmăresc producerea materialelor încă din prima fază, cea de însămânţare şi cultivare a plantelor folosite pentru obţinerea fibrelor, astfel încât să nu fie implicate în nici o etapă substanţe dăunătoare.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv