x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pereti de sticla

Pereti de sticla

08 Apr 2005   •   00:00

CASA PE PAMANT
Suprafetele mari de sticla, culorile calde de galben si portocaliu prezente in finisajele interioare si exterioare ale acestei case din Baneasa ii accentueaza arhitectura si emana o atmosfera incredibil de optimista. Lucrarea prezentata poate fi denumita fara retineri "Casa Soarelui" si vorbeste despre talentul arhitectilor semnatari ai proiectului, Adina Samoil si Mircea Stefanescu.

Zona de zi

Casa este foarte bine organizata la interior pe doua niveluri: parter si mansarda. Suprafetele vitrate, justa pozitionare a mobilierului, succesiunea functiunilor, comunicarea libera dintre ele face ca interiorul sa fie degajat si foarte luminos.

La parter se afla zona diurna ampla, deschisa, ce cuprinde doi poli, unul concentrand spatiile pentru activitatile cotidiene - de conversatie, zona de semineu, loc de luat masa, biblioteca - iar celalalt este destinat cu preponderenta activitatilor recreative: sufragerie, pentru ocazii speciale, bar aflat inca in proces de decorare si utilare si sauna.

Finisajele peretilor si ale pardoselilor sunt unitare cromatic in ansamblul intregului parter. Delimitarea intre functiunile diurne este discreta la nivel inferior. In zona intermediara dintre cei doi poli s-a optat pentru placi ceramice. In living este zona semineului si a bibliotecii, situate in aceeasi "aripa", pardoseala este placata cu parchet, la fel ca si in sufrageria pentru oaspeti. Combinatia de culori dintre planurile verticale (pereti) si cele orizontale (pardoseala) este placuta, emana caldura si intimitate. In living, mobilierul si decoratiunile sunt asortate pe tonuri de albastru. Vizual, fata de intrarea in casa, albastrul livingului nu deranjeaza, pentru ca spatiul destinat lui este usor retras privirii, deci personalizarea incaperii nu disturba armonia creata in rest, ci vine sa accentueze principala camera a zonei de zi.

Foarte important este modul de iluminare artificiala si corelarea liniilor de la nivelul pardoselii cu cele ce creioneaza tavanul. Altfel spus, tot ce se afla in plan inferior isi gaseste corespondenta "in oglinda" la nivelul plafonului. Lumina aduce mai mult dramatism prin jocul de umbre pe care il provoaca.

Relaxare la mansarda

Scara interioara este aici un element arhitectural de impact. Ea asigura accesul la mansarda, excelent exploatata ca spatiu. La acest nivel, holul de legatura dintre cele patru dormitoare (matrimonial, doua de tineret si un dormitor pentru musafiri) este, de fapt, o supanta, ce permite o imagine interesanta in extremitatile ei asupra livingului si sufrageriei de oaspeti. Fiecare dormitor beneficiaza de o terasa corespondenta lui si de imediata vecinatate a unei camere de baie.

Dormitorul matrimonial este simplu decorat si mobilat, cu piese strict necesare. In baia matrimoniala caramizile de sticla formeaza fante translucide pe unde patrunde lumina naturala. Finisajele realizate din placi ceramice de foarte buna calitate, alese pe nuante de alb si verde, contureaza o baie ce este folosita si pentru relaxare, nu numai pentru igiena.

O lucrare reusit pusa in opera, ce constituie o carte de vizita pentru arhitectii semnatari, si care, totodata, tradeaza personalitatea optimista a beneficiarilor. O adevarata "casa a soarelui", a carui lumina inunda interiorul, aducand cu ea noi forte pozitive, vivacitate si armonie.

Adela Parvu
×