x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Persoana si spatiul construit in Feng-Shui

Persoana si spatiul construit in Feng-Shui

22 Apr 2005   •   00:00

ORIENTALISM
Intre spatiul construit si fiinta din el se realizeaza o simbioza deosebita, o influenta reciproca, manifestata prin schimb de substanta si energie. Rolul creatorului este de a cauta sa armonizeze simbioza. Asistam in epoca actuala la o dezvoltare extensiva a spatiului construit. Realizarile, fie ca sunt dezvoltari urbane, constructii de imobile, amenajari si design de interior, manifesta uneori lipsa unui mod unitar de actiune din partea creatorului, a executantului si a beneficiarului realizarii respective. In conditiile inexistentei unui sistem de valori comune, supraordonatoare, fiecare dintre acestia cauta sa-si impuna subiectivismul specific.

Civilizatiile istorice, traditionale sau moderne, in perioada lor de inflorire culturaltehnologica, si-au datorat marile realizari existentei unui model unitar si integrativ de corelare a criteriilor utilitare, tehnologice, cultural-estetice, ecologice, de sanatate si spirituale. Deasupra subiectivitatii factorilor participativi se situau valorile universale, obiectivante, ce au asigurat permanenta acestor realizari in timp. Un astfel de model simbolic este cel datorat traditiei milenare chineze, generator teoretic si aplicativ al multor discipline si arte. Cea denumita Feng- Shui are ca obiect creatia artificiala ambientala.

In epoca noastra, pare firesc a ne intreba de ce folosirea principiilor Feng-Shui poate conduce la o finalizare calitativ superioara a actului creativ fata de metodele actuale obisnuite, dependente de capacitatile subiective ale creatorului.

In primul rand, disciplina Feng-Shui permite identificarea caracteristicilor individuale, personalizate, ale beneficiarului unui spatiu construit. Organismul uman, individual sau colectiv, este vazut ca o interfata intre mediul sau specific intern si cel exterior ambiental. Intre ele exista o interactiune permanenta de substante, energii si semnale semnificative, desfasurata intr-o modalitate ciclica, strict determinata, conform unor bioritmuri energetice caracteristice fiecarui mod de manifestare fizica sau psihica. Factorii mediului natural ambiental sau construit isi exercita in permanenta influenta asupra organismului intr-un mod specific. De exemplu, elementele ambientale simbolizate de energia Apa, cum ar fi culorile inchise, materialele transparente, formele neregulate, penumbra, racoarea, stimuleaza functionarea sistemului renal si cufundarea energiei catre straturile profunde ale corpului, cresterea capacitatii de relaxare si regenerare a organismului. Asupra psihicului va fi stimulata puterea de concentrare, perseverenta, curajul si capacitatea de decizie. Formele unghiulare, culorile vii, caldura si lumina, simbolizate de energia Foc vor stimula activitatea sistemului circulator sangvin si expansiunea energiei spre suprafata, iar pe plan psihic activitatea, generozitatea si prestant a sociala. Toate acestea sunt considerate influente generale si comune, dar care isi pot modifica efectul, din punct de vedere calitativ, in cazuri individualizate. Momentul nasterii unei persoane determina pentru aceasta o anumita structura bioritmica, ce poate dezvalui modul sau de reactivitate la stimulii exteriori, strarea de echilibru organic si psihic specific (profilul temperamental si comportamental). Orice componenta a spatiului construit, prin caracteristicile sale fizico-chimice si energetice, reprezinta un stimul. Cand capacitatea de reactivitate a persoanei fata de acel stimul este scazuta, acesta devine un factor perturbator, generand in timp disconfort fizic si psihic. De exemplu, daca in structura energetica a unei pesoane rezulta un deficit de energie interna de tip Apa sau Foc, se va evita, de catre creator, folosirea excesiva a elementelor compozitionale descrise anterior, chiar daca acestea sunt considerate valoroase. De aici rezulta importanta actiunii de evaluare a fieca rui caz in parte.

In al doilea rand, prin continutul sau complex, arta Feng-Shui permite o definire a spa- tiului construit nu numai prin caracteristicile sale functionale, constructive sau estetice. El poate fi structurat prin corelarea cu o matrice energetica cu multiple valente simbolic-semnificative, cunoscandu-se astfel identitatea si destinele proprii. Toate acestea depind de momentul "nasterii" constructiei, de orienta rile sale cardinale si perioadele temporale tranzitive. Fiecare zona energetica a spatiului are semnificatia sa simbolica, avand influente asupra functiilor utilitar-constructive si asupra starii psiho-somatice a persoanelor. Astfel, dormitoarele si baile trebuie corelate cu zonele spatiale influentate de energia tip Apa (relaxare, regenerare, purificare).

In al treilea rand, arta Feng-Shui pune la indemana creatorilor (proiectantilor) posibilitatea ca, folosind modelul energetic-simbolic, sa-si dezvolte propriul repertoriu compozit ional, regulile de utilizare, precum si cunoasterea efectelor acestuia in fiecare caz aplicativ. Acest mod de abordare a procesului creativ devine deosebit de valoros prin integrarea nevoilor personalizate ale beneficiarului cu caracteristicile specifice ale spatiului construit si cu posibilitatile tehnologice ale epocii.

Arh. Dan Dumitriu tel. 232.96.94
Arhiva Ideal Decor
×
Subiecte în articol: construit