x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Perspectivă imobiliară oferită de tIMOn

Perspectivă imobiliară oferită de tIMOn

de Alina Iancu    |    24 Oct 2009   •   00:00
Perspectivă imobiliară oferită de tIMOn
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Limite de preţuri, oferte apreciate în cadrul Tărgului Imobiliar Naţional (tIMOn). Ediţia de toamnă a Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn) de anul acesta se desfăşoară diferit faţă de anii precedenţi. Intitulat "Atacul imobiliar", târgul, organizat în Bucureşti, în trei etape, concentrează mai mult de jumătate din ofertele imobiliare aflate pe piaţă în prezent.



Motiv pentru care poate fi considerat un instrument pertinet de măsură, al situaţiei actuale de pe piaţa de profil. Organizatorii au dorit să se adreseze mai multor segmente ale populaţiei, drept care ofertele dezvoltatorilor au fost dintre cele mai diversificate. De la tIMOn nu au lipsit nici surprizele adresate potenţialilor cumpărători, surprize pe care organizatorii promit că le vor continua şi în ultima etapa a târgului de anul acesta (perioada  3-6 decembrie, la World Trade Center), sub forma "cadourilor imobiliare".   

"ATACUL IMOBILIAR"
Totodată s-a dorit ca evenimentul să fie unul foarte profi, după cum şi situaţia actuală o impune. Cumpărătorii sunt extrem de atenţi la fiecare bănuţ pe care-l dau, pentru că îl obţin foarte greu de la bănci, pe de o parte, iar, pe de alta, sunt presaţi de nesiguranţa economică existentă, care nu le permite să prevadă cum să-şi bugeteze viitoarele cheltuieli,  economisirea la sânge reprezentând soluţia optimă. "«Atacul imobiliar» reprezintă de fapt o ofensivă în direcţia profesionalizării pieţei imobiliare din România. Profesioniştii trebuie să aducă argumente solide, care să folosească real tuturor celor implicaţi în procesul de achiziţie a unei locuinţe. Faptul că noi am triat şi exclus din tIMOn expozanţii neserioşi şi asupra cărora planau suspiciuni şi incertitudini, a reprezentat un alt pas care a confirmat direcţia pe care am pornit", spune Vlad Vlăsceanu, Managing director Ad-media, organizator tIMOn. Până în prezent, la această ediţie a tIMOn au participat 85 de companii imobiliare, două instituţii financiare şi patru brokeri de credite. În cadrul ultimei etape a târgului, care va avea loc la World Trade Center, îşi vor prezenta oferta şi câteva companii care nu au mai participat până acum.

PREŢURI
Imobilele prezentate până acum în cadrul primelor două etape au putut fi achiziţionate pentru sume începând de la  31.200 de euro, ajungând la peste 600.000 de euro, suma reprezentând ofertele adresate clasei de lux: penthouse-uri sau vile de lux cu suprafeţe de peste 250 m. Unele companii şi-au redimensionat ofertele de la o ediţie la alta, pentru ultima manifestare a tIMOn din acest an fiind anunţate acele "cadouri imobiliare" mai sus amintite.

OFERTE
Cele mai căutate locuinţe au fost apartamentele cu două camere situate în complexuri rezidenţiale nou-construite, unde există posibilitatea achiziţionării cu ajutorul ratelor la dezvoltator. La acest capitol, majoritatea companiilor s-au dovedit a fi creative şi au creat sisteme proprii de finanţare, în total, la cele două ediţii tIMOn de anul acesta fiind identificate peste 90 de astfel de oferte. Marea parte a celor care au decis să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil au ales ca metodă de creditare una dintre variantele: avans plus rate la dezvoltator sau avans plus împrumut bancar. Ratele la dezvoltator reprezintă unul dintre subiectele tratate în numărul din data de 29/08/2009 al revistei noastre.

Maria Seder Neda, analist imobiliar la Imopedia, prezentă la tIMOn, dă un sfat celor ce urmăresc să-şi achiziţioneze în situaţia actuală o locuinţă "o casă sau un apartament este o investiţie personală şi trebuie privită atât din punctul de vedere al nevoii spaţiului de locuit împărţit la numărul de membri per familie, cât şi al bugetului pe care ţi-l permiţi, mai ales în aceste vremuri de criză. Mai bine începi cu o locuinţă mică pe care o vinzi, şi apoi îţi iei una mai mare şi pretenţioasă, decât să nu poţi plăti ratele la cea mare şi să o pierzi".

PIAŢA DIN BUCUREŞTI
Vlad Vlăsceanu, Managing director Ad-media, spune privitor la Capitală că "se caută locuinţe în toate zonele Bucureştiului, pentru că vorbim despre o nevoie mare de locuinţe şi despre un disponibil extrem de redus. În 2011 vom avea un stoc de 17.235 de locuinţe noi în Bucureşti, din care 47% mai sunt disponibile în acest moment". În ceea ce priveşte finisajele, românii preferă casele "la cheie" şi sunt dispuşi să dea câteva mii de euro în plus pentru acestea şi să scape de bătaia de cap dată de finalizarea unei locuinţe achiziţionate "la roşu".

PRIMA CASĂ
Conform statisticilor realizate la tIMOn, cumpărătorii sunt tot mai puţin interesaţi de programul "Prima casă". Dacă la ediţia din septembrie a târgului, 30% dintre vizitatori doreau să achiziţioneze un imobil prin acest program, la ediţia din octombrie, numai 10% dintre aceştia mai erau dispuşi să apeleze la el. Majoritatea celor prezenţi la târg au fost foarte bine informaţi din punct de vedere imobiliar şi s-au orientat către ratele la dezvoltator sau către altfel de credite imobiliare.

Proiectul "licitaţie inversă" a dat vizitatorilor tIMOn ocazia de a cumpăra o locuinţă la preţ mai mic decât cel indicat de dezvoltator. Cu ajutorul acestui sistem a fost vândută o garsonieră la cheie, cu suprafaţă utilă de 31,86 mp şi balcon de 5,25 mp, într-un ansamblu situat în Prelungirea Ghencea, Bucureşti. Preţul standard a fost de 34.000 de euro + TVA, iar preţul de pornire a licitaţiei de 33.000 de euro + TVA. Garsoniera a fost adjudecată cu 31.200 de euro + TVA. Cu toate că garsoniera a fost singura care s-a cumpărat, dintre cele şapte locuinţe scoase la licitaţie, organizatorii  au considerat proiectul un succes, dat fiind faptul că era unul pilot. La ultima ediţie tIMOn de anul acesta, alte cinci locuinţe vor putea fi achiziţionate cu "licitaţie inversă".

BINE DE ŞTIUT
· preţul care vi se spune trebuie să fie cel final, cu toate taxele incluse

· întrebaţi pentru ce tip de locuinţă este preţul indicat: la roşu, la gri sau la cheie

· nu vă lăsaţi păcăliţi de suprafaţa imobilului. Există: suprafaţa construită, suprafaţa utilă şi balcoanele

· mergeţi să vedeţi zona în care este situată locuinţa şi asiguraţi-vă că vă avantajează, dezvoltatorii evitând de cele mai multe ori să menţioneze şi punctele slabe ale acesteia

· vizionarea locuinţei este un pas important, care vă poate schimba punctul de vedere

· nu uitaţi să întrebaţi care sunt firmele care furnizează electricitate, căldură şi gaze, precum şi alte facilităţi de care doriţi să beneficiaţi

· în cazul în care locuinţa este situată într-un cartier sau bloc rezidenţial, interesaţi-vă care sunt costurile de întreţinere


Atunci când vi se spune că imobilul este la numai câteva minute de centrul oraşului, întrebaţi care este distanţa în kilometri. În practică, cele câteva minute se pot transforma în mai bine de o oră.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine