x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Petronas Towers, gemenii Malaeziei

Petronas Towers, gemenii Malaeziei

de Ing. Lucian Cristian    |    12 Iun 2008   •   00:00

Proprietate a companiei naţionale petroliere malaeziene cu acelaşi nume, turnurile gemene Petronas au fost proiectate să fie cele mai înalte clădiri din lume, o adevărată mîndrie a acestei naţiuni

Proprietate a companiei naţionale petroliere malaeziene cu acelaşi nume, turnurile gemene Petronas au fost proiectate să fie cele mai înalte clădiri din lume, o adevărată mîndrie a acestei naţiuni


Mîndria Malaeziei, simbol al prosperităţii şi al avîntului economic, cele două clădiri gemene care domină peisajul capitalei Kuala Lumpur, au fost proiectate de marele arhitect argentiniano-american Ce­sare Pelli în baza unei licitaţii organizate de marea companie petrolieră Petronas, care este şi proprietara clădirii.

 

Scurtă prezentare

Aşezat în zona centrală a capitalei, în locul fostei piste de curse a oraşului, edificiul de 88 de etaje are o fundaţie-gigant, cea mai mare din lume (120 m) care a necesitat o cantitate de beton pe măsură. Arhitectural, fiecare clădire este sub forma unei stele în opt colţuri, formă inspirată de rădăcinile puternic islamice ale credinţei malaeziene. Faţadele din oţel şi sticlă sunt proiectate să reflecte aceleaşi motive islamice. La construcţie s-a folosit un beton armat superdur, uzual utilizat în această parte a lumii, care a dus la o greutate de 2 ori mai mare decît dacă s-ar fi folosit oţelul, numai că îi conferă o rezistenţă dublă la balans. Ca o curiozitate, fiecare turn a fost construit de o altă companie: turnul 1 a fost realizat de japonezii de la Hazama Corporation, iar turnul 2 de Samsung Construction din Corea de Sud. Cele două turnuri sunt legate între ele printr-un pod situat la nivelele 41 şi 42. Turnul 1 este ocupat de bi­rourile companiei Petronas şi firmele asociate lor, în timp ce în turnul 2 se află mai multe companii dintre care cele mai importante sunt Al Jazeera English, Boeing, Reuters, IBM etc. Clădirile au 88 de etaje fiecare, cu o supra­faţă utilă pe etaj (excluzînd stîlpii) între 1.300 şi 2.000 de mp.

 

Sistemul de lifturi

Este situat în mijlocul clădirilor şi e compus din lifturi cu etaj. Accesul la nivelul superior al liftu­rilor se face cu o scară rulantă. O primă grupă de 6 lifturi urcă vi­zitatorii de la parter între etajele 2/3 şi etajele 16/17. A doua grupă opresc de la parter între etajele 18/19 şi 37/38. Cea de treia grupă, lifturile de viteză, urcă vizitatorii direct la etajele 41/42. De aici, alte baterii de lifturi situate deasupra primelor urcă vizitatorii urmînd o schemă similară întîi între etajele 43/44 şi 57/58, apoi altele între etajele 59/60 şi 73/74. În afară de aceste “baterii” de lifturi, se mai găsesc şi lifturi de “legătură”, simple, care fac legătura între seturile de etaje. Dacă cineva situat la un anumit nivel doreşte să urce sau să coboare în interiorul clădirii nu e nevoit să treacă pe la parter. Clădirile de serviciu care menţin funcţionalitatea turnurilor, situate în partea de est, se ocupă de evacuarea căldurii, aer condi­ţionat etc.

 

Record pentru clădiri gemene

Pînă în 1998 cele mai înalte edificii din lume au fost pe teritoriul SUA. O dată cu terminarea Petronas Twin Towers, recordul de înălţime s-a mutat în Asia, la Kuala Lumpur. The Council of Tall Buildings and Habitat, organismul care se ocupă cu aceste clasificări, a stabilit nişte criterii clare care trebuiesc urmărite. Astfel la calculul înălţimii unei clădiri nu se iau în consideraţie antenele, în schimb se consideră terminaţiile în formă de turn, chiar dacă nu sunt locuite. Din acest punct de vedere turnurile gemene Petronas depăşesc Chicago SearsTowers cu 10m. Abia în 2004 uriaşa clădire Taipei 101 din Taiwan reuşea să le smulgă recordul de înălţime şi titlul de cea mai înaltă clădire din lume. Cu toate acestea, Petronas Twin Towers au rămas în continuare să deţină recordul neegalat şi nedepăşit încă de cele mai înalte clădiri gemene de pe glob.

×
Subiecte în articol: între constructii celebre petronas